Er is altijd wel een moment te vinden om de keuken in te duiken en heerlijk te gaan bakken. Gelukkig is er genoeg uitgekomen de laatste tijd om de heerlijkste zoete en hartige baksels op tafel te toveren. Hier mijn bakboeken overzicht! En ook nog het recept voor een tompouce taart!
YES BAK ER OP LOS met deze top 6!
Rutger Bakt – De 100 allerbeste recepten
Dat Rutger kan bakken, wisten we natuurlijk al lang. En dat je met zo’n enorm oeuvre vanzelf een keer een best of krijgt, is natuurlijk ook niet vreemd. Met De 100 allerbeste recepten levert Rutger een boek vol recepten af die – mits je de receptuur volgt – nauwelijks kunnen mislukken. Het is een zeer compleet bakboek van koekjes tot taarten en van hartige hapjes tot brood: je kunt nauwelijks een overzichtelijker en beter boek vinden als je alle klassiekers in een boek wilt vinden.
Wij lieten ons verleiden tot het maken van de tompoucetaart – want waarom een lullige tompouce als je een hele taart kunt verorberen? Wil je weten hoe je die maakt? Scroll dan even naar het eindevan dit artikel.
Maar we hebben ook...
Maartje Borst – Taart ende Koeck
Wie denkt dat alle vegan baksels bol staan van de goede macro’s en altijd übergezond zijn, heeft nog nooit een taartje gegeten bij Taart ende Koeck. Geen duizelingwekkende ingrediëntenlijsten vol producten waar alleen de linksgedraaide gezondheidsgoeroe van heeft gehoord, waar je dan een baksel van moet maken die volgens de vegan overlevering net zo lekker smaakt als in het echt. Ik ga je een geheim verklappen: dat doet het nooit.
Gelukkig pakt Maartje Borst het anders aan. Suiker en gluten zijn geen verboden woorden. Ze geeft simpelweg wat handvatten om met ingrediënten uit de supermarkt van een niet vegan appeltaart een volledig plantaardig versie te maken. Net zoals je dat met croissantjes, chocolade-praliné taart of welk ander willekeurig bekende baksel kan doen. Kortom: Maartje levert het bewijs dat vegan bakken ook gewoon ordinair lekker kan zijn.
Gek op appeltaart?
Heel Holland Bakt – Appeltaart
Volgens mij heb ik nog nooit iemand ontmoet, die niet beweerde dat moeders appeltaart te lekkerste is. Ieder huis heeft een variatie op de beroemde appeltaart. De een maakt hem met amandelmeel en walnoten, terwijl mijn moeder – die een hekel heeft aan roomboter en ja ik twijfel ook of ik een kind van haar ben – hem steevast maakt met plantaardige boter. Ik denk dat mijn favoriete appeltaart uit Heel Holland Bakt Appeltaart komt. Een grote boterkoek-appel extravaganza waarbij je iedere hap meteen aan je billen kunt plakken, maar dat is het every bite of the way meer dan waard.
Maar met een recept vul je natuurlijk geen appeltaartenboek, dus zijn de bakkers van Heel Holland Bakt los gegaan met tientallen variaties. Kleine kanttekening: met alleen appel kregen ze het boek niet vol dus wordt in sommige recepten peer gebruikt. Het mag de pret niet drukken: er staan nog genoeg appelrecepten in die ooit hier op tafel komen. De appelroomvlaai en de appelbollen staan bovenaan. Ik ben nu eenmaal niet zo’n perig typje.
Jayne Jubb – Bak!
In de BuiksloterBakery van Jayne Jubb en haar man komen de lekkerste dingen uit de oven. De buurt bewoners uit Amsterdam-Noord doen zich graag te goed aan de verse broden, cakes en andere verrassende baksels die uit haar oven komen. Tijd voor een mooi verzamelwerk dus waarin de spannendste internationale broden voorbij komen (Texaans Maisbrood of Iers Sodabrood met cranberries), maar ook de zoete liefhebbers kunnen hun hart ophalen (bosbessen-walnoot-ricottataart). Een prachtig niet-standaard boek om een eventuele volgende lockdown of gewoon een regenachtige zondag mee te overleven!
Calum Franklin – The Pie Room
Nog meer Britse cuisine: een boek over de pie. Ook niet meteen een boek dat je voor alle dagen uit de kast gaat trekken, tenzij je fan bent van Schotse eieren met haggis of pasteitjes met niertjes. Maar er staan wel genoeg pasteien in om een uitgebreide zondagse lunch mee op te sieren. Net als bij Regula zijn er ook genoeg zoete lekkernijen om een diner mee af te sluiten. Een grote pre zijn de talloze technische uitleggen aan het begin van het boek. Daarbij is de fotografie ook bijzonder tof.
En dan eindelijk de tompouce...
Recept uit Rutger Bakt
Wat heb je nodig:
(Voor 8 personen)
- 1 rol verse bladerdeeg (wij gebruikten Tante Fanny)
- 1 portie banketbakkersroom (vers of gebruik een zakje van bijv dr. Oetker)
- 400 ml slagroom
- 45 gram suiker
- 1 zakje slagroomversteviger
Banketbakkersroom
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 100 gram suiker
- 2 eierdooiers
- 45 gram maizena
Glazuur
- 75 gram frambozen
- 150 gram poedersuiker
- Begin met het maken van de banketbakkersroom. Als je een zakje gebruikt, bereid je deze voor volgens de gebruiksaanwijzing en kun je de stappen tot het maken van de taart schrappen.
- Gooi de dooiers, suiker en 50 ml melk in een kom. Roer door en doe de maizena erbij. Roer tot je een papje zonder klontjes hebt.
- Doe overige melk in een pan. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit en gooi het bij de melk.
- Haal de melk van het vuur als deze kookt en schenk het beetje bij beetje bij ongeveer de helft van het eimengsel. Blijf goed roeren als je dit doet. Giet dit mengsel vervolgens in de pan met de overige melk en breng opnieuw aan de kook. Blijf 1 tot 2 minuten roeren met een garde tot deze dikker wordt.
- Giet de banketbakkersroom in een schaal en leg plastic folie direct op de room. Anders krijg je vliezen. Laat afkoelen en zet voor ongeveer een uur in de koelkast.
Het maken van de taart?
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het bladerdeeg in de breedte doormidden en leg de helften op een bakplaat bekleed met bakpapier. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Bak het bladerdeeg 8 minuten, verlaag de stand dan naar 180 graden en leg een bakrooster om de bladerdeeg. Bak voor ongeveer nog 15 minuten.
- Klop de slagroom stijf met de suiker en de slagroomversteviger en doe in een spuitzak met kartelmond. Laat het bladerdeeg afkoelen op je werkblad.
- Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en kluts het met een garde tot een egale massa. Doe in een spuitzak met kartelmond.
- Spuit één helft bladerdeeg vol met banketbakkersroom. Spuit daarop de slagroom. Bewaar een beetje slagroom om de taart af te maken. Leg het andere bladerdeeg erop.
- Zet een staafmixer in de frambozen en druk door een zeef om de pitjes eruit te halen. Doe 35 gram van de pulp in een pannetje, verwarm met de poedersuiker tot je een mooi glazuur hebt. Bestrijk het bladerdeeg en Verdeel over het bladerdeeg en maak de taart af met het overgebleven slagroom.
Het is even wat werk, maar het resultaat is dat je een tompouce taart hebt die zijn weerga niet kent!
En heb je de smaak van taarten bakken te pakken, dan moet je deze ook zeker proberen!