Na de nodige opmerkingen op Instagram vond ik het tijd voor een nieuw artikel (plus podcast). Een artikel over body shaming dus. Omdat ik vind dat we mogen stoppen met zo lelijk praten over onszelf met elkaar maar ook lelijk praten over elkaar tegen elkaar. Snap je hem nog? Lees dit artikel.
"Jij kan toch nergens meer afvallen"
Ik lees even wat privé berichtjes van Instagram door na het delen van mijn voor altijd energiek en slank programma. Ik deelde mijn verhaal van vroeger. Van het niet lekker in mijn vel zitten, altijd weinig energie en mezelf futloos voelen, opgeblazen voelen en nooit blij met mijn lijf zijn tot altijd schuldgevoel na het eten en obsessief controlegedrag over eten. Ik deel dat ik vroeger alleen maar bezig was met hoe ik eruit zag, dat ik foto’s verschrikkelijk vond en nooit naar het strand wilde omdat ik dan een bikini aan moest.
Vervolgens deel ik op mijn Instagram feed dat ik lekker sta te sporten in de gym en dat ik mij zo blij voel in mijn lijf. Dat ik super energiek en strakker ben geworden door mijn eigen afvalmethode. Dit deel ik doormiddel van een foto van mijn lijf. Gewoon in sportkleding, dus niks geks.
En daar begon het...
“Lekker makkelijk praten, jij bent slank”
“Maar jij bent toch helemaal niet dik?”
“Alsof jij bezig moet zijn met afvallen”
Hallo body shaming
Ik wil het vandaag in dit artikel (of luister hier de podcast aflevering) hebben over wat body shaming is volgens mij (dus mijn waarheid), waarom ik DIKKE DOEI ZEG TEGEN BODY SHAMING en wat we er SAMEN aan of eigenlijk tegen kunnen en moeten doen.
Allright, laten we beginnen bij het woord body shaming:
Body shaming, wat is dat?
Body shaming is het bekritiseren of belachelijk maken van iemands lichaam om welke reden dan ook. Dit is niet alleen bij mensen die zwaarder zijn, body shaming komt voor bij alle maten! Je komt het overal tegen: op de voorkant van het tijdschrift dat je vertelt dat je nog maar heel even hebt om je lichaam ‘bikiniproof’ te krijgen tot aan de reacties onder een reclame met plus size-modellen waarin ‘eindelijk eens échte vrouwen te zien zijn!!!’ Het is die ene vriendin die je zegt dat je ‘toch echt eens wat meer moet eten’ omdat je enorm dun bent, de willekeurige ‘puistenkop’-, ‘vet varken’- of ‘gratenpakhuis’-opmerking die je op straat te horen krijgt en de zoveelste ‘grap’ die dikke mensen neerzet als dom, onhygiënisch of lui
Zo begon het voor mij
Ik was 14 jaar toen ik naar een psycholoog ging speciaal voor mijn zelfbeeld problemen. Ik vond dat ik dikke benen had, ik vond mijzelf een walgelijk lijf hebben. Ik was 14. Niet oké.
De wereld om mij heen droeg daar zeker aan bij. Een moeder die altijd aan de lijn was (mama love you, het is oké) en altijd bij elk winkelmoment zei “ik heb hier dikke armen in”. Of als mijn ouders bij vrienden gingen eten hoorde ik haar mopperen tegen mijn vader dat niks stond want ze was dik en had lelijke benen.
Dat de wereld dikkere lichamen afkeurde, was me op jonge leeftijd al wel duidelijk. Ik was 16 toen ik werkte bij Taft shoes in Amsterdam. “Ze heeft korte, dikke benen” zei mijn collega afkeurend toen ze mij op het magazijn belde om na te vragen of er ook laarzen op voorraad waren die om de wat forsere kuiten van de klant zouden passen.
Ik weet nog als de dag van gisteren dat vriendinnetjes zeiden “Wow, jouw armen zijn wel het dikste van jouw lichaam hé ! Dat is jouw figuur. Kijk wij hebben dat niet.”
Keuren, dat is wat mensen doen. Elkaar bewust en onbewust vertellen dat iets niet goed is of raar.
En ik denk dat de opmerking “Charlotte die eet niet, die vreet altijd alles uit de la” de pijnlijkste is die ik ooit te horen heb gekregen. Wij hadden thuis een la waar alle lekkere dingen in zaten en JA ik ging hier stiekem uit vreten omdat ik mij schaamde en bang was voor wat anderen zouden zeggen. En ik weet dat heel veel mensen stiekem eten.
Inmiddels ben ik 34 jaar oud. En nu ben ik super blij met mijzelf, mijn lijf en voel mij heerlijk energiek!
Ik durf wel te zeggen dat ik gelukkiger ben dan ooit. Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat ik over een paar jaar (dus nu) in bikini zou lopen, zou dansen in een jurkje op een festival en ook echt tevredener door het leven zou gaan dan ooit tevoren, dan had ik je niet geloofd.
eigen schuld
De wereld heeft er een handje van om ons te vertellen hoe we eruit moeten zien. Voldoen we niet aan het geschetste ideaalbeeld (dat meestal tot stand is gekomen met behulp van Photoshop!!!), dan is dat onze eigen schuld. We moeten dan gewoon meer sporten, meer dieetshakes drinken, vaker scheren en meer crèmes op onze huid smeren. Elke dag streven naar iets wat niet bestaat. En ondertussen worden bakken met geld verdiend aan onze onzekerheden: in de wereldwijde beauty industrie worden jaarlijks miljarden omgezet!!!
Maar weet je wat het is?
Er zijn zoveel dingen zó veel interessanter en belangrijker aan ons dan hoe we eruitzien!
Ik wil naar een wereld waarin we minder bezig zijn met ons uiterlijk: hoe we eruit zien zegt niks over hoe we ons voelen. Het zegt niks over wie wel zijn en wat we geven als mens. En dat is precies waarom ik doe wat ik doe: mijn podcast en mijn prachtige coachingsprogramma’s.
Want het leven gaat uiteindelijk om herinneringen maken. Het leven gaat om HOE JIJ JE VOELT.
Wat er echt toe doet is de dagelijkse kwaliteit van je leven!
Er is helemaal niks mis met werken aan jezelf omdat jij je anders wil voelen. Het gevolg is wellicht dat je gaat afvallen. Waar ook niks mis mee is. Want ik vind juist dat je nooit iets moet accepteren waar je niet blij mee bent. Je mag iets omarmen en gaan bedenken hoe je je wel wil voelen en daar stapjes voor gaat zetten. En dan. Dan zetten we die stapjes, vallen we af en dan is het weer niet op de juiste plek! We willen natuurlijk wél de rondingen op de juiste plek. Het is nooit goed.
En mannen. Mannen moeten gespierd zijn, maar niet té, tenzij je een trans man bent, dan mag het weer wel.
STEL JE VOOR...
Stel je eens voor wat er zou gebeuren als wij van de ene op de andere dag zouden beslissen niet meer te hoeven voldoen aan dat lichamelijke ideaalbeeld. En de mindshift te maken naar levenskwaliteit, de mindshift maken naar HOE JIJ JE WIL VOELEN, in het hier en nu. Dus VANDAAG! En hoe jij je morgen wil voelen.
En wat nu als je vanaf het hier – vandaag dus – de mindshift hebt gemaakt en daar keuzes voor gaat maken die bijdragen aan HOE jij je wil voelen i.p.v. hoe jij zou moeten doen of eruit zou moeten zien?
Gisteren zei een van mijn cliënten die ik persoonlijk coach in mijn voor altijd energiek en slank programma.: ik voel mij altijd dik.
Ik antwoordde daarop:
“Lieverd, dik is geen gevoel, gebruik dit woord dus ook niet om jezelf op een negatieve manier te omschrijven!”
Dat we signalen van ons lichaam én onze geest niet langer negeren, maar dat we de tijd en de rust nemen om te VOELEN. Hoe willen we ons nu eigenlijk echt voelen op dat moment?
Dus wat ik echt wil zeggen in dit artikel is DIKKE DOEI, dikke dikke doei tegen body shaming. Dikke doei tegen fat shaming. En vooral dikke doei tegen vrouwen die andere vrouwen shamen. Want wij vrouwen doen het zelf en wij zijn het ergste. Maar ondertussen vooral zelf niet blij zijn en ons schamen voor ons lijf! KAPPEN daarmee. Echt kappen! Ik hoop echt dat ik je wakker krijg door deze podcast en iets van verandering teweeg breng!
Dat prachtige mooie lichaam is van ons. Dit fantastische leven dat we maar 1 keer krijgen is van ons. Elke keuze die we maken is van ons. Dus a.u.b. luister eens goed naar mij en a.u.b. open je ogen. Open je ogen en word wakker.
Laten we elkaar steunen, laten we elkaar toejuichen, inspireren en motiveren.
Want als je zo snel over een ander oordeelt, hoe praat je dan over jezelf? En tegen jezelf?
Ik ben echt zo klaar met vrouwen die over vrouwen oordelen. Die nog steeds denken dat hun oordeel over een ander er ook maar iets toe doet. Dat het niks of niemand raakt. Want elk oordeel doet iets. En het maakt niet uit of iemand dun is of dik of pimpelpaars haar heeft.
Die oordelen over een vrouw en haar omvang. Maar ook die oordelen over een moeder die geen borstvoeding geeft. Die oordelen over die moeder die carrière maakt of juist er voor kiest om huismoeder te zijn. Die oordelen over een vrouw met een maatje meer of minder. Of die oordelen over iemand die regelmatig sport. Die oordelen over iemand die 3x door de mcdrive gaat, maar ook die oordelen over iemand die kiest voor gezond eten. Die oordelen over wat zij doet. Wat zij draagt.
Dat met misprijzende ogen kijken naar de vollere meid met het korte rokje, naar de oudere dame met de strakke jurk, naar de gelovige vrouw met haar lange rok en haar hoofddoek, naar de uitbundige vrouw met haar pimpelpaarse haar en naaldhakken. We oordelen. En noemen ze te bloot, te bedekt, te dik of te dun. We zeggen dat ze een slecht voorbeeld zijn. We noemen ze ongezond, onzeker of juist arrogant. We noemen ze te gezond of een extreme fitgirl.
En ik ben er klaar mee.
Want ik kies ervoor om te leven vanuit liefde.
Ik heb er jaren geleden al voor gekozen om te oefenen dit oordeel naast me neer te leggen als die oppopt. Ik geef er geen aandacht aan en kijk met liefde en bewondering naar iemand. En ja, dat is oefenen en gaat niet direct vanaf dag 1 goed. Maar wat is mijn leven zachter, liefdevoller en positiever geworden. Naar mijzelf en naar de ander!
Allemaal aannames, allemaal oordelen. Allemaal lelijk gepraat.
Want probeer jij je eens in te leven in een ander. Wees eens trots op zomaar een vreemde. Omdat ze draagt wat ze wil dragen. Omdat ze alle ballen hooghoudt. Omdat ze kiest voor gezondheid, omdat ze kiest voor de sportschool of juist kiest voor een potje keihard janken.
Uiteindelijk oordelen we allemaal. Dat gaat soms vanzelf, dat hebben we onszelf aangeleerd en is erin geslopen. Maar weet dat overal waar JIJ een oordeel hebt wordt iets in JOU geraakt.
Luister heel goed: overal waar JIJ een oordeel hebt wordt iets in jou geraakt!!
En durf eens in die spiegel te kijken. Want iemand afkeurend aankijken omdat ze veel sport zegt misschien wel over jou dat je zou willen dat je de energie had om uberhaupt een keer te sporten.
Het oordeel over dat iemand bikinifoto’s post. Misschien zou jij willen dat je een keer ontspannen in bikini over het strand kon lopen zonder onzekerheid over je lichaam.
En wat dacht je van het oordeel over gezond eten? Die persoon voelt zich goed, is energiek en straalt. Hoe voel jij je eigenlijk? Zorg jij goed voor jezelf?
Wees je bewust van je eigen aanrakingen, van je eigen bekrompenheid, van je eigen vooroordelen. Weet dat je niet alles weet. Weet dat iedereen een verhaal met zich meedraagt. Weet dat zelfliefde begint bij zelfacceptatie. En zelfacceptatie gelijk staat aan het accepteren van anderen. Accepteer de ander en accepteer jezelf.
Alles begint bij jezelf.
Hoe JIJ met anderen omgaat, hoe jij reageert op situaties en hoe jij in het leven staat.
Het leven is een grote spiegel. Durf erin te kijken en dit te veranderen.
Want het maakt geen ruk uit hoe iemand eruit ziet of hoe iemand iets doet.
Het gaat om jou!
Hoe wil jij je voelen? wie wil jij zijn?
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen…
Als jij je vandaag, in het hier en nu en elke dag weer, opnieuw focust op hoe jij je wil voelen en alle shaming loslaat en vanuit daar kleine stapjes gaat zetten, pas DAN ben jij vanuit liefde voor jezelf bezig.
Mijn programma heet “voor altijd energiek en slank” (meer info hier) maar besteedt vooral veel aandacht aan zelfbeeld, zelfliefde en zelfacceptatie. Aan je manier van denken over jezelf en de ander, je manier van denken over lichamen en eten. En misschien wel het allerbelangrijkste… je gedrag gaat volledig doorbroken worden.
Want dit wat je nu doet werkt niet. Je komt elke keer op hetzelfde station uit.
Samen maken we het verschil!
Nu wil ik je ook nog iets meegeven in dit artikel in de hoop dat ik een balletje aan het rollen krijg. Dingen die jij kan doen om body shaming bij jezelf, maar ook bij je omgeving aan te pakken!
- Wees je bewust van body shaming, zodat je het sneller herkent. Bij anderen, maar zeker ook bij jezelf. Wijs jezelf en elkaar op body shamende uitingen. Praat erover.
- Wil je loskomen van de huidige ideeën en gedachten rondom je lichaam en schoonheid? Dan zou ik zeker even kijken naar mijn voor altijd energiek en slank programma! Ik zal ook een link delen in de shownotes.
- Volg op Instagram of andere kanalen alleen maar positieve, leuke mensen die je blij maken en je een goed gevoel geven!
- Stuur nooit zomaar voorbeelden van body shaming door naar mensen die getarget worden door het specifieke voorbeeld. Zij weten al heel goed hoe de wereld over hen denkt en hen behandelt, je hoeft ze daar niet nog eens extra op te wijzen.
- Dik of dun is geen gevoel, gebruik dit woord dus ook niet om jezelf op een negatieve manier te omschrijven. Bijvoorbeeld door te roepen dat je je zo dik voelt en daarom het huis niet uit wil (dit is body shaming!). Wees lief voor jezelf door te ontdekken wat het wél is dat je voelt: schaamte? Ongemak? Angst? Verdriet? En pak dit aan. Dit is dus wat ik ook doe in mijn energiek en slank programma. Kijken naar hoe jij je voelt en hoe je je wil voelen en hoe we daar samen op een leuke manier kunnen komen!
Een lange blog, ik weet het, maar ik moest dit gewoon kwijt. Heb ik iets in jullie wakker gemaakt? Ik hoop het.
Liefs,
Charlotte