Mijn lieve collega maakt echt de lekkerste boterkoek ever, namelijk met citroen. Geloof mij: verrassend lekker. Hier scoor je punten mee bij de visite!
Citroen is een smaakmaker
Citroen is echt een smaakmaker voor elk gerecht. Het maakt alles frisser en zorgt dat de andere smaken nog beter uitkomen. Kortom een smaakexplosie in je mond.
Iedereen kent wel de traditionele boterkoek van vroeger, maar wij maakten eerder al variaties daarop zoals een chocolade boterkoek. Maar nu is het tijd voor een echte lekkere vette boterkoek van Betty’s Kitchen met citroen!
Boterkoek met citroen
Wat heb je nodig:
- 200 gram witte basterdsuiker
- 250 gram bloem
- snufje zout
- 1 biologische citroen
- 1 eetlepel citroenrasp uit een potje
- 4 bolletjes stemgember op siroop (blik)
- 60 gram pecannoten of walnoten
- 225 gram roomboter (koud)
- 1 losgeklopt ei om te bestrijken
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een springvorm met bakpapier. Tenzij je een echte boterkoekvorm gebruikt.
- Doe de bloem en suiker met de citroenrasp, zout en rasp uit het potje in een kom. Hak de stemgember helemaal fijn en voeg deze ook toe.
- Snijd de boter in blokjes en doe ook deze erbij. Mix de ingrediënten op lage stand tot een kruimelig deeg.
- Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat. Geen mixer? Werk dan snel met de hand. Je wilt niet dat de boter smelt.
- Druk het boterkoekdeeg gelijkmatig uit in de vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen deze glad te strijken.
- Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met losgeklopt ei.
- Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak 15-17 minuten goudbruin en gaar.
- Laat in de vorm volledig afkoelen. Snijdt em in kleine puntjes voor het serveren.
Je ziet het: zo klaar!
Liefs,
#TEAMCHARLIE
Had je deze citroencake trouwens ook al gezien die we voor de Pasen hadden gemaakt?