Onlangs plofte er een loodzware parel op mijn deurmat met een glimmende sticker ‘Gouden kookboek 2020’. Vandaag maken wij hieruit de vissticks. Simpel en oh zo lekker!
Gouden stickers?
Maandelijks komen er tientallen kookboeken uit. Van de leukste themaboeken tot de meest praktische exemplaren. Boeken die gaaf zijn om te hebben of die niet in jouw boekenkast mogen ontbreken, maar ook die je alleen hoeft door te bladeren in de winkel. Die laatste ga je niet tegenkomen bij Charlie’s Kitchen. De pareltjes die net dat beetje extra aandacht verdienen, kun je vinden in de rubriek Uitgelicht. En deze keer is dat Homemade Basics van Yvette van Boven.
Nu ben ik de laatste die hypes vertrouwt of gouden stickers op hun woord gelooft. Maar in dit geval is er geen ontkomen aan: Homemade Basics van Yvette van Boven is een van de meest complete kooknaslagwerken ooit. Dit boek hoort in iedere keuken thuis.
Laten we even bij het begin beginnen: Yvette van Boven zou je kunnen kennen uit De Volkskrant, van Delicious Magazine, haar televisieprogramma bij de NPO: Koken met Van Boven of gewoon door een van haar eerdere boeken. De boeken van Yvette – als ze me zou kennen, zou ik haar vast Yvette mogen noemen – gaan namelijk als warme broodjes over de toonbank. En eerlijk is eerlijk. Ik heb duidelijk niet op zitten letten.
Want wat een geniaal boek is Homemade Basics. Alles, maar dan ook echt alles wat je over koken moet weten heeft de kokende duizendpoot in 456 pagina’s weten samen te vatten. Ontbijt? Yvette weet raad! Cocktails? Yvette komt al met haar shaker aangerend. Geen inspiratie voor avondeten? Yvette heeft een passende maaltijd voor iedere dag, maar ook voor een feestje.
De ene keer worden de recepten begeleid met prachtige foto’s en de keer erna door geweldige illustraties. Het knappe is dat van Boven, ondanks de enorme diversiteit aan gerechten, niet alle kanten opschiet en het boek meer dan een geheel is. Van Boven kookt met de seizoenen mee, dus veel met seizoensgroente. Een compleet naslagwerk voor iedereen die vaker zelf de keuken in wil duiken in plaats van afhankelijk te zijn van de pakjes in de supermarkt.
En zelfs als je bedreven bent in de keuken, weet van Boven je nog nieuwe tips en tricks te geven voor nog lekkerdere maaltijden op tafel. Homemade Basics maakt heel veel andere boeken compleet overbodig.
En dan nu de vissticks!
Met Oosterse dip 😁
Wat heb je nodig:
(4 personen)
- 100 gram bloem
- 200 gram panko
- 3 eieren losgeklop
- 500 gram kabeljauwfilet
En nu de dip:
- 2 el zonnebloemolie
- 1/2 rode peper fijn gehakt zonder zaadjes
- 8 gram basilicum
- 4-5 el sojasaus
- Sap van 1 limoen
- Snijd de vis in stevige lange stukken van 2 cm breed.
- Meng de bloem met wat zout en peper.
- Haal de vis eerst door een bord met de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko. Leg op een bord om te rusten.
- Maak de dip door de olie te verhitten en hier de peper in te bakken voor een minuut. Draai het vuur uit.
- Voeg daarna de overige ingrediënten toe en giet in een schaaltje. Zet weg.
- Zet de frituurpan aan op 180 graden of verhit olie in een wok. Frituur de vissticks per 3 stuks omdat je de olie niet te koud wilt laten worden. Anders worden de vissticks zompig. En dat is vies.
- Keer ze halverwege de baktijd.
- Schep ze uit de pan en leg op keukenpapier om uit te lekken.
- Serveer meteen met de dip.
Liefs,
Charlie & Kim
PS Nog meer pittige vis? Probeer dit recept dan ook eens!