De meest simpele maar oh zo lekkere caponata! Een Italiaans bijgerecht dat lijkt op ratatouille. Maar eigenijk is deze zoveel lekkerder! En.. boordevol groenten!
It wasn't me!
Job en Perry hebben een kookboek en Kim van #TEAMCHARLIE is FAN! Maar denk maar niet dat je flashy gepimpte, prachtig gestylde gerechten te zien krijgt hoor. Deze gerechten zijn dat niet, maar wel goddelijke vol-in-je-bakkes smaakbommen. En zo zijn ze ook op de foto gegaan. Alsof je om drie uur ’s nachts je broodje shoarma lekker op de foto probeert te zetten in het altijd sfeervolle TL-licht.
En dat is in deze tijd van perfecte bordjes op de gevoelige plaat stiekem best verfrissend. Geen sprietje hier, een blaadje daar, maar gewoon op het bord gekwakt en een telefoon erboven met de flitser aan. Dus je moet even door de je-krijgt-precies-wat-je-op-de-foto-ziet-plaatjes heen kijken. Want als je dat doet, zie je dat deze twee koks – bekend van 24Kitchen – een bijzonder gevarieerd en smakelijk boek hebben uitgebracht.
Ze nemen je in verschillende hoofdstukken mee langs de gerechten waar ze zichzelf mee volpropten in hun jeugd. Gerechten van lokale restaurants tot de lekkerste gerechten die ze zelf uit hun keuken laten vertrekken. Denk aan fastfood, aan Indo of aan zoet, maar denk vooral niet ‘gezond’. Iets wat ik in de huidige eetcultuur sowieso het meest misbruikte begrip vind. En of ik nog niet genoeg verrast was door de twee mannen gooien ze er tussen de broodjes kip-kerrie, kokkel-chowders en vissticks met remouladesaus en passant ook nog even een hoofdstukje oesters tussendoor.
Job en Perry zoeken de grenzen op van wat er kan binnen een kookboek zonder hun eigen identiteit te verliezen. Ben ik fan? JA! Want van zoveel tegendraadsheid met smaak moet je wel houden.
Dan nu echt het recept van de overheerlijke caponata
Wat heb je nodig:
(4 personen)
- 2 grote aubergines in blokjes
- 50 gram zwarte olijven
- 1 rode ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 2 el tomatenpuree
- 400 gram tomatenblokjes, blik
- 3 el kappertjes
- 4 el bruine suiker
- 40 ml rode wijnazijn
- Zout en peper
- 20 gram peterselie, grof gehakt
- 20 gram basilicum, grof gehakt
Extra: stokbrood
- Bestrooi de aubergine met zout en leg 20 minuten in een vergiet. Zo trek je vocht en wat van de bittere smaak eruit. Plet ondertussen de olijven en hak in stukken. Zodra de aubergine is uitgelekt, dep je de aubergine droog.
- Zet een pan op het vuur en doe er wat olijfolie in. Bak de aubergine goudbruin, haal de aubergine uit de pan en zet apart.
- Bak daarna de ui, knoflook, en bleekselderij glazig in dezelfde pan. Voeg de tomatenpuree toe en bak mee. Doe daarna de tomatenblokjes, olijven, kappertjes en suiker erbij en bak mee tot de suiker gesmolten is. Voeg tot slot de rode wijnazijn bij het baksel, laat even pruttelen en breng op smaak met zout en peper.
- Haal van het vuur en voeg de aubergines toe. Schep goed om, bestrooi met peterselie en basilicum en besprenkel met olijfolie.
- Je kunt dit zowel warm als koud eten en na een dagje is de caponata nog lekkerder. Serveer met stokbrood.
Enjoy!
Liefs,
Kim & Charlie
PS Zijn jullie ook zo gek op aubergines? Dan moet je dit recept ook eens proberen.