Hou je van de Indonesische keuken? Hou je van saté? Dan is Indostok echt een verrassend gevarieerd boek vol lekkere recepten.
Zelf probeerde ik de saté Palembang – een rundersaté uit Zuid-Sumatra met garnalen-chilikruim en de standaard saté ayam. Beiden aanraders, enigszins bewerkelijk maar voltreffers.
Ik gok dat we deze zomer regelmatig aan de saté gaan. Mocht je nou geen meester(es) van de hete kolen zijn: de sateetjes gaan ook prima in een pan.
Indostok
Maandelijks komen er tientallen kookboeken uit. Van de leukste themaboeken tot de meest praktische exemplaren. Boeken die gaaf zijn om te hebben of die niet in jouw boekenkast mogen ontbreken, maar ook die je alleen hoeft door te bladeren in de winkel. Die laatste ga je niet tegenkomen op Charlie’s Kitchen. De pareltjes die net dat beetje extra aandacht verdienen, kun je vinden in de rubriek Uitgelicht. En deze keer is dat Indostok van Vanja van der Leeden.
Vanja had wilde plannen om na Indorock weer op het vliegtuig te springen om prachtige recepten op te duiken in haar zo geliefde Indonesië, maar we weten ondertussen allemaal waarom dat vorig jaar (en nog steeds niet) even niet gaat. Dus Vanja besloot na haar Gouden Kookboek – ja Indorock was het beste kookboek van 2019 – voor een thema kookboek te gaan. Een mengeling van werk dat nog op de plank lag en werk dat ze ook op een Amsterdams dakterras kon grillen. Indostok was geboren.
Wat krijg je dan?
Een kookboek vol sateetjes. En nee, dat houdt niet op bij wat varken of kip aan een spies te rammen en die boven knijterhete kolen te hangen. Vanja rijgt met de nodige huisvlijt geit, mosselen, bloemkool en zelfs mango aan een bamboestokje. En geeft daarbij de recepten voor de lekkerste (pinda)sauzen, sidedishes en uiteraard de bumbu’s. Zonder kruidenpasta namelijk geen goede Indonesische saté, die in geenzins in de buurt komt van de droge stukken kipfilet aan een stok die ik nog wel eens voorgeschoteld krijg. Dit is saté next level shit.
Verwacht dus niet dat je met standaard kipfilet of varkenshaas gaat werken. Een goede kipsaté maak je sowieso van kippendijen, maar ook levertjes, varkensnek en gehakt worden zorgvuldig gespiest. En dan krijg je een bonte verzameling van een lading stokjes waar je een gemiddeld feestje mee kunt opluisteren. Alles is in de kenmerkende stijl gefotografeerd door een van Neerlands beste foodfotografen Remko Kraaijeveld.
Kortom: hou je van de Indonesische keuken? Hou je van saté? Dan is dit echt een verrassend gevarieerd boek vol lekkere recepten. Oftewel een compleet saté ABC met tips, tricks en saté mores.
Saté dan maar?
Wat heb je nodig:
(voor 16 stokjes)
- 750 gram kippendijen (met vel)
- Ketjap manis om te lakken
- Beetje sambal naar smaak
Voor de bumbu
- 4 cm gember, geschild en in plakjes
- 5 tenen knoflook, gepeld
- 1 el (Javaanse) suiker
- Snuf zout
- ½ limoen, sap
- 1 ½ el sojasaus
- 3-4 el ketjap manis
- Verwijder het vel van de kippendij en gaar het een minuut in kokend water, hierdoor wordt het vel steviger. Haal uit het water en snijdt in repen. Niet eigenwijs zijn en gewoon het vel gebruiken.
- Snijdt de kippendijen in 3 cm lange dunne repen.
- Maak de bumbu door de gember, knoflook en suiker in een vijzel tot een pasta te wrijven. Breng dan op smaak met de overige ingrediënten voor de bumbu. Geen geduld? Mik dan alles in de blender. Marineer de kip minimaal een uur in de bumbu.
- Week de stokjes ondertussen in water. Rijg de kip per 4 stukjes aan het stokje. Wissel af met het vel, daardoor blijft de kip beter aan het stokje zitten. Begin met kip en eindig met een stuk kip.
- Steek de barbecue aan. En maak een hete en een minder hete zone. Rooster de saté eerst op de hete zone en schroei per kant dicht. Blijf snel draaien anders verbrandt de saté onder je handen vandaan.
- Meng de ketjap met de sambal en giet op een bord. Rol de stokjes saté op de barbecue er doorheen. Leg de kip op de minder hete zone van de barbecue tot de ketjap gekarameliseerd is.
- Serveer met rijst en atjar. Die Vanja er in het boek bij serveert is erg lekker 😉
En als je dan ook nog eens zelfgemaakte nasi zonder pakjes of zakjes erbij serveert is het helemaal top!