Zoete aardappeldip van Nigella en een beetje van Kim!

Kim, wil je gastblogger worden? Huh?! Wat? Sorry?! Ik zit midden in een vurig appbetoog over koken uit kookboeken. Kim, ik meen het… Maar lieve Charlie, wat moet ik in vredesnaam over mezelf vertellen? Nou, gewoon dat je mooie foto’s maakt, ook van koken houdt, graag kookboeken voor me test. En dat je lekker gek en hartstikke lief bent.

Wie is Kim?

Kijk, die introductie heeft Charlie alvast voor me gedaan. Jullie kennen me misschien als de vaste fotograaf van Charlie en als je haar volgt op social media heb je ongetwijfeld werk van me voorbij zien komen. Ik ben Girlboss van mijn eigen fotografiebedrijfje Unbloom Fotografie.

En ik zal het maar eerlijk toegeven: ik heb een kookboekenverslaving. Iedere maand smokkel ik een paar nieuwe exemplaren ongezien het huis in. Dat lukt nog wel, maar de ruimte die al die boeken innemen, begint zo langzamerhand wel een probleem te worden. Laat ik het zo stellen: een nieuwe handtas of een nieuw jurkje is makkelijker verdekt op te bergen. Nu zijn al die kookboeken wel prachtig studiemateriaal voor me.

Mijn hart ligt, naast lifestyle- en gestylde kinderfotografie, bij foodfotografie.

Gelukkig vind ik koken ook een feestje. Waar Charlie regelmatig de keuken in duikt om zelf met spannende receptuur op de proppen te komen, pak ik zelf liever een kookboek uit de kast. Niet om een recept tot op de letter op te volgen, want dat is voor mij nagenoeg onmogelijk. Twee kleine issues: in recepten worden in de regel mijns inziens veel te weinig kruiden gebruikt en ik doe altijd eerst wat ik denk dat er volgens het recept moet gebeuren. De denkwijze van de kookboekenschrijver en die van mij komen nog wel eens niet over een. Gelukkig mislukt een gerecht zelden volledig, maar als dat gebeurt ben ik zo ontdaan dat ik uit principe weiger nog een hap te eten. Gekke eigenschap, ik weet het.

Heel veel kook boeken…

Ik kook dus uit kookboeken. En ik heb er veel. Heel veel. Misschien wel te veel. En daar had ik het dus met Charlie over. Ik vind het niet tof als die prachtige boeken spik en span in de kast blijven staan, dus plan ik mijn weekmenu’s aan de hand van een of twee kookboeken.

Sommige boeken zijn zo inspirerend dat ik geen ander boek nodig heb om de hele planning rond te krijgen. Simply Nigella van de Britse topkokkin Nigella Lawson is zo’n boek. Ik heb deze week niet minder dan zeven (!) snacks & gerechten uit het boek op de planning staan. Van brocamole (guacamole op basis van broccoli) tot kalkoengehaktballetjes in groene curry. En van gele linzensoep tot een snelle variatie op de Ceasar Salad. In dit huis eten we de hele week licht, luxe en simpel. Precies wat het boek belooft en het maakt het meer dan waar: in smaak, in gemak en in verrassing. Nigella maakt verrassende combinaties, waardoor simpel in eens bijzonder wordt. En het mooiste: je staat er niet uren voor in de keuken.

Zoete aardappeldip

Een van de toppers uit het boek kost wel een beetje voorbereidingstijd (je moet iets in de oven gooien en wachten), maar voor de rest is er geen fluit aan. En je zet wel een zeer verrassend hapje op tafel tijdens een feestje, namelijk de zoete aardappeldip!

Zoete aardappeldip

Wat heb je nodig?

 • 750 gram zoete aardappel
 • 1 bol knoflook
 • 2 limoenen (rasp van 2, sap van 1)
 • 1,5 tl gerookte paprikapoeder
 • 2 tl zeezout
 • 1 blik kikkererwten van 400 gram
 • 3 tl geraspte gember
 • 2 el granaatappelpitjes

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Prik gaatjes in de aardappel(s) en leg deze in een ovenschaal.
 3. Snij de knoflookbol door de helft en bedruip deze met een beetje olie. Wikkel de helften in zilverfolie.
 4. Leg de zoete aardappels en de knoflook ongeveer een uur in de oven. Je kunt de knoflook na drie kwartier uit de oven halen, maar dat hoeft niet perse. De zoete aardappel moet van binnen zacht zijn. Haal uit de oven en laat de aardappel en knoflook afkoelen.
 5. Verwijder de schil en de eventueel verbrande stukjes van de aardappel. Gooi in een keukenmachine.
 6. Haal de stukjes gepofte knoflook uit de schil. Dat is ff een rotklusje. Gooi ook in de keukenmachine.
 7. Voeg de rasp van 2 limoenen, het sap van 1 limoen, het paprikapoeder, het zout, de kikkererwten en de gember toe. Laat de keukenmachine draaien tot het een mooie puree is.
 8. Breng op smaak met zout, peper en limoensap.
 9. Schep in een mooie schaal en strooi de granaatappelpitjes eroverheen. Serveer met groente, tortillachips of – mijn favoriet – papadums uit de magnetron.

Enjoy de zoete aardappeldip!

Zoete aardappeldip