Zo ontstaan eetproblemen bij jonge meisjes - Charlie's Kitchen

Zo ontstaan eetproblemen bij jonge meisjes

Zo ontstaan eetproblemen bij jonge meisjes dus. Het frustreert me, hoe is dit mogelijk? Waarom denken mensen niet na voordat ze iets zeggen? Ziet men dan niet hoeveel meisjes, maar ook jongens, er struggelen met een verstoorde eetrelatie? Een verkeerd zelfbeeld?

Ik zit op een sportschool nog even een kopje thee te doen voordat mijn volgende coachgesprekken beginnen. Naast mij  verzamelen zich om een wat oudere meneer allemaal jonge jongens en meiden. Ik denk zo rond de 16. Ik kom er achter dat het een klas is, ze gaan samen sporten. De groep wordt in tweeën verdeeld, groep 1 mag aan de cardio en bij groep 2 wordt een meting gedaan. Is dit relevant? Misschien een stukje bewustwording?

Meisje, je bent ver boven het gemiddelde

Mijn haren gaan rechtop staan als de leraar na het wegen en de vetmeting zegt: je bent ver boven het gemiddelde, meisje. Maar maak je geen zorgen, als je duursport gaat doen zakt je vetpercentage wel. Het meisje antwoordt: dus ik ben veel te dik?

eetproblemen bij jonge meisjes

Het meisje is allesbehalve dik, een prachtige slank lichaam en haar vetpercentage was 24%. Ik heb het gevoel dat deze leraar er totaal geen verstand van heeft. De andere meiden willen ook gemeten worden. Zie je wel “we moeten minder eten”.

De volgende komt uit op een vetpercentage van 25%, hij zegt: gewoon lekker gaan fietsen. Ik hoor de meiden samen praten: “ik voel me de laatste tijd al zo dik, zie je nu wel ik zei het toch”. En: “ik wil ook lijnen op mijn buik, ik snap nu waarom ik die niet heb”. Ik krijg er bijna buikpijn van, twee van zulke mooie jonge frisse meiden…

En zo ontstaan dus eetproblemen bij jonge meisjes

Die lijnen op hun buik hebben ze vast van social media, tv of één of ander magazine. Mijn handen beginnen te jeuken, ik kan het niet laten… De meiden raken steeds diepen verzeild in het “zie je wel ik ben te dik” verhaal. Ik loop op ze af en zeg dat ik voedingsdeskundige ben en vraag wat de meting aangaf. Bij de man die de meting deed viel zijn kaak open tot ongeveer op de grond. Ik trok mij er niks van aan, ik voel me betrokken bij dit soort gevallen. Dus ik vraag de meiden of ze enig idee hebben van wat een gezond gewicht is, ik vraag hoe ze zich voelen en waarom ze denken dat ze dik zijn.

Ik leg ze uit hoe zo’n meting normaal in zijn werk gaat en waarvoor normaal gesproken deze metingen worden gedaan, bijvoorbeeld bij mijn cliënten. Maar ik leg ze vooral uit wat gezond is, een gezond vetpercentage, dat het bij elk persoon anders is en hoe belangrijk vet ook voor ons is als vrouw. Ze luisteren aandachtig, ik kijk de man aan en zeg:

Meneer, we hebben een prachtig beroep, maar laten we dat dan ook goed gebruiken en ze daadwerkelijk iets leren!

Liefs,
Charlie

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

6 reacties op “Zo ontstaan eetproblemen bij jonge meisjes”

 1. Avatar

  Geweldig! Super goed om te lezen dat je dit hebt gedaan. Ik ben zelf Dietiste en zou precies hetzelfde doen. Krijg echt de kriebels bij het lezen hiervan.

  Nouja dat wilde ik dus graag even aan je kwijt.

 2. Avatar

  Top stuk!!
  Na 17 jaar werken met mensen met een Eetstoornis kan ik me nog steeds kwaad maken over hoe jongens en meiden onder druk komen te staan door de media . Ik blijf ne met hart en ziel inzetten om de ES mee te helpen bestrijden.

 3. Avatar

  Hartstikke goed zeg! Ik maak me ook oprecht zorgen voor de jonge generatie van nu, maar ook zeker voor de komende jaren, Social Media krijgt steeds meer invloed. Zelfs ik als bijna 30-jarige heb het er soms moeilijk mee, hoe moet het dan wel zijn als je tiener bent en nog volop aan het ontwikkelen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches