Ik ben altijd moe, ik voel me loom, ik heb weinig energie. Komt dit je bekend voor? Zo krijg je meer energie! Dit is deel 1, later zal ik je meer tips geven.
Wanneer je niet gezond leeft, kan dit invloed hebben op je gezondheid en je energieniveau. Komt het gevoel van energiegebrek jou bekend voor? Kun jij ‘s ochtends amper je bed uit komen of heb je misschien wel elke middag een 4 uur dip? Heel vervelend, maar geloof me, heel veel mensen hebben hier last van. Terwijl gezond eten er juist voor kan zorgen dat je energie hebt om alles te kunnen doen wat jij wilt.
Zo simpel?
Ja, inderdaad. De juiste voeding die bij jou past zal je energie geven, “verkeerde” voeding kost je alleen maar energie. Voeding is de basis van hoe jij je voelt. Je weet wat ze zeggen: wat je eet ben je zelf! Voeding voor je lichaam, voeding voor je cellen en voeding voor je brein. Niet alleen eten om te vullen, maar eten om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en jou langdurige energie te geven. Ook heb je de juiste voedingsstoffen nodig voor een hormoonhuishouding die in balans is, want die zorgt er deels voor dat je goed slaapt en herstelt. Volgen jullie het nog?
Ik werk zelf best hard in mijn eigen bedrijf. Bedenken en koken van nieuwe recepten, schrijven van blogs, video’s maken voor mijn eigen Youtube kanaal enzovoort. Daarnaast heb ik ook nog een druk sociaal leven vol feestjes en etentjes! Ik kan het me niet permitteren om geen energie te hebben want hoe houd ik dit anders vol? Ik doe wat ik ontzettend leuk vind, dat scheelt natuurlijk een boel maar voeding speelt hierin een hele belangrijke rol. En verder weet ik heel goed wat mij energie geeft en maak daarom de juiste keuzes.
Wat zijn die keuzes dan voor meer energie?
Tuurlijk krijg jij na een glas cola een mega energieboost (bloedsuikerspiegel), dat is logisch. Hoe meer suiker er in een bepaald product zit, hoe groter de sugarrush. De suikerpiek is hoog en daarna komt uiteraard een enorme suikerdip. Heb je een dip, dan heb je teveel suikers binnengekregen en zal je energie flink afnemen.
Voorbeelden van suikers zijn ook de slechte koolhydraten, denk aan bijvoorbeeld wit brood. Lig jij wel eens met je broek half open uit te buiken op de bank na een bord pasta? Probeer daarom altijd voor een volkoren of spelt variant te kiezen! En wat dacht je van die koekjes die je neemt bij de koffie, suiker in de koffie of misschien wel die cruesli door je magere yoghurt bij je ontbijt?
Maar hoe dan?
Het ligt echt aan de keuzes die je maakt gedurende je dag of jouw energieniveau omhoog gaat of juist naar beneden. Het is niet ingewikkeld, het gaat er om dat je naar je lichaam luistert, dat je dips en pieken gaat herkennen en dat je weet wat je kunt doen als je bijvoorbeeld een dip hebt. Begin met het eten van voeding die jou energie geeft. Denk hierbij aan zo min mogelijk bewerkte voeding. Puur natuur, dus geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Eet niet teveel moeilijk verteerbare producten (zo min mogelijk) zoals vlees, melk of bijvoorbeeld wit brood. En probeer snelle suikers, zoals koek, croissantjes, snoep etc. echt te vermijden. Concentreer je op producten met vezels en goede voedingsstoffen als groente, fruit, granen, peulvruchten, kip en vis.
En dan?
Je mag natuurlijk altijd doen wat je wilt, maar hoe meer je hiermee rekening houdt, hoe sneller jij je energieker zult voelen! Natuurlijk voel je het niet 1 2 3, je lijf gaat eerst opruimen (ontgiften) en wennen aan jouw nieuwe eetpatroon. Je bewust zijn van je patronen, ook van de brandstof die je in jouw lijf gooit, geeft uiteindelijk een goed gevoel. Je kunt echt patronen doorbreken en je leven veranderen, maar dan moet je deze wel eerst herkennen. Wanneer een voedingsmiddel je energie kost, dan weet je dat het niet zo gezond voor je is, dus niet de juiste keuze voor jou op dat moment.
Mag je nu niks meer? Doe niet zo gek! Ik geloof echt in balans, maar als jij een drukke dag hebt en je gaat slecht eten, dan zal dit niet jouw energieniveau bevorderen, in tegendeel zelfs. In het weekend daarentegen maakt het voor jou misschien niet of minder uit als je energielevel wat lager is. Dus ga daarom op zoek naar de balans die voor jouzelf het prettigst werkt.
Kies jij voor eten wat jou energie geeft of wat energie neemt?
Gun jezelf die energie en die gezondheid!
Liefs,
Charlie
5 reacties op “Zo krijg je meer energie. Do’s & dont’s deel 1”
Wanneer ik fruit eet, mrijg ik altijd veel energie en kan ik me goed concentreren op mijn huiswerk
Pingback: Zo krijg je energie deel 2 - Charlie's Kitchen
Pingback: Salade met linzen en blauwe bessen - Charlie's Kitchen
Pingback: Healthbox surviving the cold - Charlie's Kitchen
Pingback: Zo krijg je energie. Do's & dont's deel 3 - Charlie's Kitchen