En in ene lag er een flinke stapel werkloze kookboeken in de keuken. Mijn motivatie was van de ene op andere dag totaal verdwenen… Geen zin om de keuken in te duiken, fotograferen van gerechten was ook een drama met de grauwe dagen en uit eten gaan, was een stuk makkelijker dan zelf koken.

Maar met de zon, de nieuwe kookboeken die gaan verschijnen en Charlie’s immer enthousiaste appjes ben ik er weer klaar voor! Tijd voor een nieuwe Kimmies Kookboekentest met deze keer Voer voor Vrienden van Eva Posthuma de Boer.

In Kimmies Kookboekentest ligt er iedere week een kookboek (of meerdere) in mijn keuken, waaruit ik -op het oog- de lekkerste gerechten test. Smaken de gerechten? Kloppen de recepten? En mijn belevingen in de keuken. Wie ik ook alweer ben? KIM! De fotograaf en prettig gestoorde linkerhand van Charlie šŸ™‚

Voer voor Vrienden

Liefde gaat door de maag

Voer voor Vrienden is al een tijdje uit. Zo rond december viel het boek van schrijfster en columniste Eva Postuma de Boer op mijn deurmat. Het concept? Help! Ik krijg eters over de vloer… Gelukkig heeft Eva voor alle vier seizoen vier complete menu’s -met telkens een volledig vegetarisch menu- met kookplanning in haar boek gezet. Ieder menu bestaat uit een borrelhapje, een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht… De bonus is dat wijnkenner meneer Hamersma de perfecte wijntips voor iedere gang geeft.

Misschien goed uitgesteld, maar mijn favoriete menu staat in de lente… Haring als hapje, gevolgd door een doperwtensoep en zalmtartaar met asperges en salsa verde. Tot ontsteltenis van mijn tafelgenoot wordt er wel hier en daar geschrapt, omdat ik in opbouw naar een sportieve uitdaging ben en ik vind dat ik nog vijf kilo kwijt moet.

Geen ingewikkelde ingrediƫnten

Een rondje supermarkt en een bezoekje aan mijn favoriete visvent zijn genoeg voor alle recepten. Dus aan de gang. Zelf geeft Eva aan dat je ongeveer 2,5 uur bezig bent met het hele menu en dat je dan rustig aan kunt doen. Ik schrap de chocoladecake (ja, ik heb het echt gedaan) en ik kook maar voor twee personen, dus ik houd rekening met zo’n anderhalf uur kooktijd.

Eerst de doperwtensoep: beetje snijwerk, aanbakken van de groente, doperwten erbij en pruttelen maar. Ondertussen snij ik de tartaar. Ik gebruik echt supermooie vis van mijn visboer, het mes glijdt er doorheen. Beetje aanmaken met wat sjalotjes en dressing en hupsakee… de koelkast in. Ik kijk naar mijn soep… Dat gaat best goed. En ik ben 20 minuten verder als ik besluit nog maar een kop koffie te drinken. Van kookstress is geen enkele sprake.

Dan de staafmixer in de soep… Ik vind hem nog erg korrelig, dus laat hem even draaien in de blender, terwijl ik de radijsjes en haringen snijd voor de borrel. Voor ik verder ga moet je weten dat ik geen georganiseerde kok ben, laat staan een net werkende chef. Als ik kook is het lekker, maar er kunnen nog wel eens spetters op het plafond eindigen. Een recept met de opdracht: haal de soep door de zeef loopt bij mij meestal niet zo goed af. En inderdaad, ook deze keer vind ik overal groene spetters terug. Vriendlief is de halve avond bezig om ze te verwijderen… Sorry! Maar het is voor de zalvende greater good… Ik maak de soep af met crĆØme fraĆ®che.

Lekker bezig Kim…

De salsa verde gooi ik voor het gemak in de chopper en ik kook een ei. Ik kijk een beetje radeloos om me heen. Ik ben een uur verder, heb koffie gedronken, een halve aflevering van Rupaul’s Drag Race tussendoor gekeken en hoef alleen nog borden op te maken en asperges te grillen. DAMN!

Nog maar een keer de recepten doorkijken dan. Nee, echt niets vergeten. Dan nog maar een kop koffie en de rest van de aflevering afkijken. Zodra vriendlief thuis is, staat alles binnen de kortste keren op tafel. Of het lekker was? Hij verraste me de volgende ochtend voor de allereerste keer met ontbijt op bed šŸ˜‰

Conclusie

Wil je goed voorbereid de ultieme host op homediners zijn? Voer voor Vrienden is een topper! Het ene recept is uiteraard makkelijker dan het andere, maar met de ruime planningen en de goede wijnadviezen kom je niet in de knel. En je kunt ieder seizoen uit vier menu’s, inclusief een vegetarische, kiezen. Je hoeft alleen nog maar zelf te koken.

De lekkerste zalmtartaar ooit

Wat heb je nodig:
(voor 6 personen)

 • 800 gram ontvelde zalm
 • 100 gram gerookte zalm
 • 1 bosje bieslook
 • 2 sjalotjes
 • 1 eetlepel grove mosterd
 • 2 eetlepels olijfolie
 • sap van 1 citroen
 • zwarte peper
 • 3 eetlepels lichte sojasaus
 • 2 eieren
 1. Kook een ei (dooier mag half zacht zijn), laat afkoelen.
 2. Snij de beide soorten zalm in kleine blokjes. Mik deze in een grote kom.
 3. Snij de bieslook fijn, snipper de sjalot en meng dit met de mosterd, olijfolie, citroensap, zwarte peper en sojasaus.
 4. Proef, breng verder op smaak met zout en peper.
 5. Pel het ei en snij deze in partjes.

Maak met een kookring of met je handen een tartaar en leg deze op een bord. Leg op iedere tartaar twee partjes ei.

Liefs, Charlie en Kim

P.S.:Ā Benieuwd wie Kim nu eigenlijk is, lees hier haar interview!