Yoga is een klassieke bewegingskunst. De nadruk ligt op het in balans brengen van lichaam en geest door middel van asana’s (houdingen) die geconcentreerd worden uitgevoerd, met aanwijzingen voor de adem. Door bewustwording van de adem wordt deze ruimer en dieper, ontspant het zenuwstelsel en krijgen de inwendige organen verse zuurstof, waardoor je je veel energieker zult gaan voelen.

De combinatie van oefeningen maken het lichaam soepel en sterk, brengen het in vorm. De bewegingen en rekoefeningen stimuleren de bloedsomloop, door het lichaam te draaien en te buigen worden opgehoopte afvalstoffen afgevoerd.

Maar yoga is geen gymnastiek. Het brengt een innerlijke rust teweeg. Het resultaat is dan niet alleen een sterk lichaam, maar ook een sterke en heldere geest.

Hierdoor zal yoga je gevoel van welzijn vergroten en je verder helpen op de weg van innerlijke bewustwording. Je stapt even uit je jachtige bestaan en je komt tot rust, met jezelf, in dit moment.

Ik ben er achter gekomen dat ik behoorlijk stijf ben en blijkbaar ook toe ben aan wat slaap. Aan het einde van de les lag ik bijna te snurken op mijn matje. Een ding is zeker ik was 100% ontspannen!

10 Voordelen van Yoga

  1. Stress vermindering

Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op het lichaam. Dankzij de ontspannende werking van yoga zal er zich een daling van het stresshormoon cortisol plaatsvinden in het lichaam. Bijkomende voordelen voor het lichaam zijn een verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder verzacht yoga symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.

  1. Pijnverlichting

Nog een voordeel van het beoefenen van yoga is dat het pijn kan verzachten. Studies hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga asanas (houdingen) en meditatie, of een combinatie van beide, de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten, MS-patiënten, personen met immuniteitsziektes en een hoge bloeddruk, als van mensen met rug-en nekklachten en andere kwalen. Volgens sommige yogi helpt yoga zelfs bij het verwerken van emotionele pijn.

  1. Verbeterde ademhaling

Yoga leert mensen trager en dieper adem te halen. Dit leidt tot een betere longfunctie en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Zodoende verhoogt de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen.

  1. Lenigheid

Naast het verlichten van pijn, verbetert yoga ook de lenigheid en beweeglijkheid van het lichaam. Tijdens hun eerste les yoga kunnen velen hun tenen nog niet aanraken met gestrekte armen. Beetje bij beetje begint men echter de juiste spieren te gebruiken. Na een tijdje zullen de ligamenten, pezen en spieren verlengen, waardoor het lichaam meer verschillende poses kan aannemen. Daarbovenop resulteert het beoefenen van yoga tot een betere lichaamshouding, wat op zijn beurt leidt tot het verzachten van nek-en spierklachten.

Yoga_pose_CK

  1. Versterkte kracht

Bij yoga asanas (houdingen) wordt elke spier in het lichaam gebruikt, waardoor lichamelijke kracht toeneemt van top tot teen. Daarnaast versoepelt yoga de stramme spieren in het lichaam.

  1. Gewichtsverlies

Yoga (zelfs de minder intense variaties) helpt het lichaamsgewicht op peil te houden. Dankzij calorieverbranding en stressvermindering, spoort yoga ook aan tot gezonder eten en leidt het tot een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen.

  1. Verbeterde bloedcirculatie

Yoga verbetert de werking van de bloedsomloop. Als gevolg van de verschillende asanas kan zuurstofrijk bloed de cellen van het lichaam beter bereiken.

  1. Cardiovasculaire training

Zelfs lichte yoga oefeningen hebben cardiovasculaire voordelen. Ze verlagen het hartritme, verhogen het uithoudingsvermogen en verbeteren de zuurstofopname.

  1. Focus op het heden

Yoga helpt ons te concentreren op het heden en creëert een goede balans tussen lichaam een geest. Daarbovenop leidt yoga tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.

  1. Innerlijke rust

Dankzij de meditatieve aspecten van yoga plaatst de mens zich een op meer bevredigende spirituele manier in het leven. Velen die yoga beoefenen omwille van andere redenen hebben gezegd dat dit de hoofdreden is waarom yoga een essentieel deel van hun leven is geworden.

Liefs,

Charlie

www.yogaloft.be