Weg met die stomme herfstdip, zorg goed voor jezelf en kom vrolijk en gezond de herfst door.

Helaas is die lekkere warme zomerzon alweer weg en zijn de bladeren flink van de boom aan het vallen. Het is vies nat buiten, de dagen worden kouder en het is snel donker. We worden ziek, zijn moe en voelen ons down. De welbekende herfstdip, maar hoe ga je die nu tegen?

Zorg tijdens de herfst en winter goed voor jezelf

Dit doe ik door elke herfst en winter vitamine D(3) bij te slikken. Vitamine D ontstaat via zonlicht dat op ons lichaam schijnt en die zon is even ver te zoeken. Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van onze botten en tanden maar ook belangrijk voor onze gemoedstoestand. Bij een tekort kunnen we dus deze vervelende down dipjes krijgen.

Een goede weerstand is dus belangrijk, ook ter voorbereiding van de winter. Hierbij speelt voeding een hele belangrijke rol, we hebben alle vitaminen en mineralen hard nodig voor onze weerstand en daarom is gevarieerd eten erg belangrijk.  Denk aan vitamine C (in bijv. fruit), vitamine A (bijv. in vette vis), vitamine B6 (in bijv. bonen) , en vitamine E (noten).

Dear stress, let’s break up

Daarbij is stress echt een energie- en weerstand vreter. Probeer dan ook stress te vermijden, want een slechte weerstand kan ervoor zorgen dat jij, net als ik, behoorlijk de griep krijgt. Yes, ik spreek uit ervaring! Ontspan, ga naar de sauna, maak een wandeling of hang een avond voor de buis met een kop thee in je handen.

En weet je hoe belangrijk frisse lucht is voor je, ook al worden de dagen kouder? En hoe lekker als je een ommetje doet, dat toch even dat zonnetje doorkomt en op je hoofd schijnt. Een geniet momentje, waardoor er ook even happy feelings bij je vrijkomen. Dat klopt, dingen doen waar jij even gelukkig van wordt is ook goed voor je weerstand! Zit jij lekkerder in je vel, dan zorg jij ook beter voor jezelf.

Romance

Zet alle charme aan de kant en koop een heerlijk warm huispak waar je thuis in kan weg zwijmelen. Zet je huis vol kaarsjes, dit zorgt niet alleen voor warmte maar creëert ook gezelligheid. Alles speelt zich af in ons hoofd. Wat heb jij nodig om je goed te voelen? Een grote mok met gemberthee? Misschien ben je een koffieleut? Een dekentje op de bank? Leuke vent?! Of wat dacht je van een warm goddelijk ontbijt?

Het beste recept tegen een herfstdip

herfstdip

Carrotcake oats

Wat heb je nodig:
(voor 1 persoon)

 • 40 gram havermout
 • 150 à 200 ml havermelk
 • 15-20 gram geraspte wortel
 • 1 el rozijnen
 • 1 el walnoten
 • 1/2 tl kaneel
 • 1 el maple syrop  (of agave of honing)
 1. Doe de havermout, samen met de havermelk en geraspte wortel, in een pannetje op het vuur. Zorg dat de havermout net onder staat.
 2. Hak de walnoten fijn en voeg deze toe, roer door. Voeg de rozijnen toe, roer door.
 3. Voeg als laatste de kaneel en maple syrop toe. Roer door en doe het mengsel in een kommetje.
 4. Bedek eventueel met een extra snufje kaneel, wel zo lekker!

Begin de dag met een krachtig voedzaam ontbijt!

Liefs,
Charlie

P.S.: Dit herfstige ontbijt mag je ook zeker niet missen “Pumpkin Spice Oats