Feiten en fabels: wat zijn vetten nu eigenlijk? - Charlie's Kitchen

Feiten en fabels: wat zijn vetten nu eigenlijk?

Hoe vaak ik hoor dat mensen liever “vetten” laten staan en ze absoluut niet willen eten. Maar ik vind juist dat deze essentieel zijn in een gevarieerd voedingspatroon.

Ten eerste vormen vetten net als koolhydraten en eiwitten een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Het geeft ons energie om te leven en te functioneren. Bij verbranding levert 1 gram vet 9 kcal op (koolhydraten en eiwitten leveren per gram 4 kcal). 

Maar hoe zit het ook alweer?

Omdat vetten meer calorieën per gram bevatten dan eiwitten en koolhydraten is de drang om deze te vermijden erg groot.

Het resultaat van laag in vetten zitten is bijvoorbeeld vaak een sneller opkomend hongergevoel, maar dat willen we niet toch? Mensen die laag in vetten gaan zitten eten vaak meer snelle koolhydraten (o.a. suiker) om aan energie te komen. Zoals we ondertussen weten zorgen snel verteerbare koolhydraten voor bloedsuikerpieken die dan weer een hongerstoot veroorzaken, met als gevolg dat men onbewust meer gaat eten en meer calorieën per dag binnenkrijgt.

vetten

Nog een paar belangrijke weetjes over waarom vetten zo gezond zijn

Vetten zijn essentieel voor het functioneren van de hersenen, lichaamscellen, het hart, de zenuwen, longen, ogen, de spijsvertering en het immuunsysteem. Zoals je leest, zijn vetten dus wel degelijk essentieel voor een gezond en slank lichaam. Probeer deze dus nooit te vermijden of te verminderen, maar voeg ze dagelijks toe aan je voedingspatroon. Je kunt hiervoor het beste vetten kiezen als lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, roomboter, olijfolie, avocado, kokosolie, eieren, vlees, vis en noten en zaden.

vetten

Ik ben er van overtuigd dat als je de kennis heb van voeding je ook gevarieerd eet. Dus eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen zorgen er juist voor dat je jouw ideale gewicht bereikt. Wees bewust, durf te leren en vind iets dat bij jou past.

Liefs,
Charlie’s Kitchen

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

1 reactie op “Feiten en fabels: wat zijn vetten nu eigenlijk?”

  1. Pingback: Foodtalk - Margarine of boter? - Charlie's Kitchen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches