Wat zijn macronutriënten? - Charlie's Kitchen

Wat zijn macronutriënten?

Macronutriënten, zegt het jou iets? Heb je er wel eens van gehoord? Hoor je mensen om je heen erover praten? Als voedingsdeskundige probeer ik jullie natuurlijk ook iets mee te geven via mijn blog. Daarom vandaag een artikel over macronutriënten, lees je mee?

Ik ga het jullie uitleggen

Ons lichaam voedt zich met voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen hebben wij nodig om te bewegen, te groeien, voor het metabolisme en voor nog vele andere functies in ons lichaam. Macronutriënten leveren ons calorieën en die leveren ons weer energie. Je kunt de macronutriënten verdelen in drie groepen:

  1. Koolhydraten
  2. Eiwitten
  3. Vetten

Ik heb er al eerder een blog over geschreven, maar ik zal het nog een keer, kort maar krachtig, samenvatten voor jullie.

De drie macronutriënten voor jullie op een rij

macronutriënten

Koolhydraten

Een koolhydraat wordt ook wel vaak suiker genoemd, maar is eigenlijk zetmeel. De suikers die je binnenkrijgt worden door je lichaam omgezet in glucose en glucose dient weer als brandstof voor ons lichaam. De meeste suikers krijgen we binnen via lactose (melksuiker), frustose (vruchtensuiker) en sacharose (pure suiker).

Koolhydraten verdeel je in twee groepen, namelijk enkelvoudige of meervoudige en verteerbare of onverteerbare.

Volgens de gezondheidsraad wordt aan een volwassene geadviseerd om tussen de 40 en 70% calorieën uit koolhydraten te halen. Krijg je te weinig binnen, dan gaat het lichaam spiereiwit zien als energiebron. Dit wil je niet, want dit gaat ten koste van je spieren.

Eiwitten

Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd. Een eiwit levert ons niet alleen calorieën maar ook aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. We hebben twee soorten eiwit, dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten halen we bijvoorbeeld uit eieren, kip en kwark. De plantaardige eiwitten halen we uit peulvruchten, graanproducten en noten.

Het voedingscentrum beweert dat wij 0,8 gram eiwit per kilogram eigen lichaamsgewicht nodig hebben per dag. Natuurlijk ligt dit ook aan de leeftijd, of je veel beweegt en andere omstandigheden. Vooral sporters hebben meer eiwitten nodig voor spierbehoud en spieropbouw.

Vetten

Vetten hebben wij nodig, het is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Vet vinden we o.a. in kokosolie, olie, kaas, vlees, snacks etc. Vet kunnen we verdelen in twee soorten vetzuren namelijk verzadigde en onverzadigde vetzuren.

Onverzadigd vet past goed in een gezonde leefstijl, dit krijgen we binnen via vis en bijvoorbeeld noten. Onverzadigd vet verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Verzadigd vet zit voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, volle melkproducten, snacks, koek etc. Dit kan echter ons cholesterol verhogen en dit is slecht voor onze bloedvaten.

Volgende week zal ik jullie meer vertellen over micronutriënten. Ook deze zijn heel erg belangrijk voor ons lichaam.

Liefs,
Charlie

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op google
Google+
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN
Ontbijt

Appeltaart smoothie

Avondeten

Plaattaart met geitenkaas en tomaten

Avondeten

Taco cups met gehakt en kidneybonen

1 reactie op “Wat zijn macronutriënten?”

  1. Pingback: Courgetti met zeewolf en romige paprikasaus - Charlie's Kitchen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches