Macronutriënten, zegt het jou iets? Heb je er wel eens van gehoord? Hoor je mensen om je heen erover praten? Als voedingsdeskundige probeer ik jullie natuurlijk ook iets mee te geven via mijn blog. Daarom vandaag een artikel over macronutriënten, lees je mee?

Ik ga het jullie uitleggen

Ons lichaam voedt zich met voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen hebben wij nodig om te bewegen, te groeien, voor het metabolisme en voor nog vele andere functies in ons lichaam. Macronutriënten leveren ons calorieën en die leveren ons weer energie. Je kunt de macronutriënten verdelen in drie groepen:

  1. Koolhydraten
  2. Eiwitten
  3. Vetten

Ik heb er al eerder een blog over geschreven, maar ik zal het nog een keer, kort maar krachtig, samenvatten voor jullie.

De drie macronutriënten voor jullie op een rij

macronutriënten

Koolhydraten

Een koolhydraat wordt ook wel vaak suiker genoemd, maar is eigenlijk zetmeel. De suikers die je binnenkrijgt worden door je lichaam omgezet in glucose en glucose dient weer als brandstof voor ons lichaam. De meeste suikers krijgen we binnen via lactose (melksuiker), frustose (vruchtensuiker) en sacharose (pure suiker).

Koolhydraten verdeel je in twee groepen, namelijk enkelvoudige of meervoudige en verteerbare of onverteerbare.

Volgens de gezondheidsraad wordt aan een volwassene geadviseerd om tussen de 40 en 70% calorieën uit koolhydraten te halen. Krijg je te weinig binnen, dan gaat het lichaam spiereiwit zien als energiebron. Dit wil je niet, want dit gaat ten koste van je spieren.

Eiwitten

Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd. Een eiwit levert ons niet alleen calorieën maar ook aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. We hebben twee soorten eiwit, dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten halen we bijvoorbeeld uit eieren, kip en kwark. De plantaardige eiwitten halen we uit peulvruchten, graanproducten en noten.

Het voedingscentrum beweert dat wij 0,8 gram eiwit per kilogram eigen lichaamsgewicht nodig hebben per dag. Natuurlijk ligt dit ook aan de leeftijd, of je veel beweegt en andere omstandigheden. Vooral sporters hebben meer eiwitten nodig voor spierbehoud en spieropbouw.

Vetten

Vetten hebben wij nodig, het is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Vet vinden we o.a. in kokosolie, olie, kaas, vlees, snacks etc. Vet kunnen we verdelen in twee soorten vetzuren namelijk verzadigde en onverzadigde vetzuren.

Onverzadigd vet past goed in een gezonde leefstijl, dit krijgen we binnen via vis en bijvoorbeeld noten. Onverzadigd vet verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Verzadigd vet zit voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, volle melkproducten, snacks, koek etc. Dit kan echter ons cholesterol verhogen en dit is slecht voor onze bloedvaten.

Volgende week zal ik jullie meer vertellen over micronutriënten. Ook deze zijn heel erg belangrijk voor ons lichaam.

Liefs,
Charlie