Wat zijn koolhydraten eigenlijk? - Charlie's Kitchen

Wat zijn koolhydraten eigenlijk?

Als we alle verhalen die we lezen moeten geloven, zouden koolhydraten ons dik maken, verslavend werken en overbodig zijn in een gezond voedingspatroon.

Ik ging op onderzoek uit bij Frans J. Kok, levensmiddelen technoloog en professor aan de Wageningen Universiteit. Want wie wat wil weten, moet onderzoek doen!

First things first

Wat zijn koolhydraten eigenlijk?

Net als eiwitten en vetten zijn koolhydraten voedingsstoffen die energie leveren aan ons lichaam. Je vindt ze in graanproducten zoals rijst, pasta, brood, aardappels en peulvruchten, maar ook in zuivel en fruit. Ze worden in ons lichaam omgezet in glucose (suikers). Deze glucose komt terecht bij verschillende lichaamscellen en voorziet onze spieren en onze hersenen van energie.

Van koolhydraten eten word je dik

Je wordt niet zomaar dik van koolhydraten eten! Van teveel calorieën eten wel. Ons lichaam zet koolhydraten om in glucose voor directe energie en in glycogeen om energie te kunnen opslaan (reserve). Alles wat wij niet verteren in ons lichaam of wat als energievoorraad dient, slaat ons lichaam op als vet. We hebben het hier over witbrood, pasta en energiedrankjes. Bij een overschot hieraan zal je niet alleen aankomen maar ook vermoeid raken omdat het je lichaam heel veel energie kost om dit te verteren.

Maar ook kan een overschot leiden tot een slecht gebit. Suikers worden in onze mond omgezet in zuren en hier krijgen we gaatjes van. Zorg dus dat je koolhydraatgebruik in balans is en kies daarbij voor langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten vind je bijvoorbeeld in volkorenbrood, volkorenpasta, zuivelproducten, noten, peulvruchten en havermout. Deze laten je bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot snelle koolhydraten, langzaam stijgen waardoor je langer een “vol” gevoel hebt. En daardoor dus minder snel iets anders pakt!

Een dieet zonder koolhydraten is ongezond. Je gaat je eigen spiereiwit als energiebron gebruiken en de vezels hebben we juist hard nodig. Wat vooral relevant is, is wat je erbij eet. Van twee volkorenbroodjes met mager beleg en veel groen word je zeker niet dik.

Koolhydraten (suikers) werken verslavend

Koekjes, snoepjes en chocola: wij willen dat wel elke dag! Dit worden ook wel de snelle koolhydraten genoemd. Bij de verwerking van koolhydraten maakt je lichaam insuline aan. Insuline begeleidt het transsport van glucose naar onze lichaamscellen. Als je dus te snel en te vaak koolhydraten eet, wordt er voortdurend veel insuline aangemaakt. Je bloedsuikerspiegel raakt hierdoor van slag en kent alleen nog maar hoge pieken en diepe dalen. Tijdens een dieptepunt heb je extreme trek in iets zoets, dus bij een overschot aan koolhydraten (suikers) kun je verslaafd raken. We hebben het hier over de snelle koolhydraten, denk ook aan energiehoudende dranken, witbrood en snoepgoed.

Een koolhydraatarm dieet werkt!

Je zult het niet geloven maar een koolhydraatarm dieet werkt, net als ieder ander dieet, als je je er aan houdt. Helemaal schrappen werkt zelfs heel snel, omdat je lichaam geen energie kan halen uit je koolhydraten, haalt je lichaam deze uit vet (vetverbranding). Klinkt goed hé? Ik ben echter van mening dat het niet gezond is!

Een dergelijk dieet mist in de meeste gevallen veel belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Daarbij kun je behoorlijk chagrijnig worden omdat je “geen” energie hebt, je kunt verstopt raken door het tekort aan vezels en uit je mond gaan stinken doordat er vet verbrand wordt. Daarnaast wordt vaak geadviseerd veel eiwitten en vetten te eten, maar het teveel eten van eiwitten kan schadelijk zijn voor je nieren. Vetten vergroten de kans op hart- en vaatziekten.

En dus komen we weer terug bij het stukje balans, je lichaam heeft alles nodig in normale verhoudingen.

 

Liefs,
Charlotte

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties op “Wat zijn koolhydraten eigenlijk?”

  1. Pingback: Wat zijn vetten nu eigenlijk? - Charlie's Kitchen

  2. Pingback: Courgetti met zeewolf en romige paprikasaus - Charlie's Kitchen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches