Was ik maar een normale eter... - Charlie's Kitchen

Was ik maar een normale eter…

Kan jij stoppen met eten wanneer je vol zit? Eet jij gewoon wanneer je honger hebt? Ben jij altijd jaloers op mensen die gewoon eten op gevoel? Heb jij een haat liefde relatie met eten? Denk jij soms: was ik maar een normale eter?

Was ik maar een normale eter

Ik denk dat er een grote kans bestaat dat, wanneer jij deze tekst leest en wanneer jij mijn site bezoekt, je waarschijnlijk bezig bent met afvallen of een gezonde leefstijl. Vind jij jezelf een normale eter? Normale eters zijn in mijn optiek mensen die eten wanneer ze fysiek honger hebben en stoppen wanneer ze vol zitten. Luisteren naar je lichaam, niks meer niks minder.

Het begint allemaal bij een gedachte…

Wist je dat dit te maken heeft met een wisselwerking van je gedachten, (gebrek aan) liefde voor jezelf, zelfacceptatie, verlangens en dat dat vervolgens tot uiting komt in eten?

Iedereen kan een normale eter worden. De één is een wat ‘gezondere’ eter dan de ander. Ik ga jou vandaag vertellen hoe jij een normale eter kunt worden. Waarom? Ik gun dit oprecht aan iedereen!

Waar het op neerkomt is, dat je simpelweg eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je vol zit. Deze simpele basis wordt enorm verstoord wanneer er zich ineens mensen gaan bemoeien met wat wel/niet gezond is voor je. Je kent ze wel, die mensen die denken jou te kunnen vertellen hoe je moet leven. Ik noem wat voorbeelden om het begrijpend te maken:

 • Je moet 6 keer per dag eten
 • Sla geen ontbijt over, dit is slecht
 • Van brood word je dik etc.

Hierdoor ga je niet meer eten naar de behoefte van je lichaam, maar naar regels die daar compleet los van staan. Doe waar jij je goed bij voelt, iedereen is anders. Ik geloof echt oprecht dat ieder lichaam anders is en iedereen zijn eigen behoeftes heeft door verschillende factoren.

Ook is het belangrijk om het verschil te begrijpen wanneer er sprake is van fysieke honger of emotionele honger. Bij fysieke honger is er een biologische drang naar voedsel omdat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft. Je kunt dit vaak fysiek voelen door een rommelende maag, een suf gevoel en soms een heel slecht humeur. Wanneer je wat eet, trekt dit vrij snel weg.

En dan hebben we ook nog emotionele honger. Je eet niet omdat je honger hebt maar omdat je je verveelt, verdrietig bent, alleen voelt etc. Herkenbaar? Reageren op deze honger met eten, kan leiden tot schuldgevoel en zelfhaat. En hier wordt niemand uiteindelijk blij van. Er ontstaat frustratie en een gevoel van falen. Een verstoorde relatie met eten.

Hoe krijgen we controle over beide?

 • Zeg doei tegen het dieet

Om een ‘normale eter’ of een ‘emotionele eter’ te worden, kun je geen dieet volgen. Het staat voor alles waar een dieet niet voor staat. Let wel, zodra je hierop overgaat kan het zijn dat je eerst een periode nodig hebt om in balans te komen en je meer ‘lekkers’ zult eten dan je jezelf voorheen toestond. Dit heb ik zelf ook meegemaakt. Dit heet patronen doorbreken.

 • Als je honger hebt heb je honger
 • Gezond of ongezond, het maakt niet uit

Er bestaat niet één voedingsmiddel dat alleen maar gezond of ongezond is. Omdat deze termen voor iedereen samenhangen met iets anders. Vergeet alle labels met ‘goed’ / ‘fout’ / ‘gezond’ / ‘ongezond’! EN jij wordt niet een beter of slechter mens door hetgeen je eet. Goed gelezen?

Jij wordt niet een beter of slechter mens door het geen je eet

En minstens zo belangrijk…

 •  Als je vol zit stop dan gewoon

Eten is fantastisch, het liefste doen we het de hele dag, maar respecteer jezelf en je verzadigingsgevoel door te stoppen wanneer je voldoende hebt gehad. “Voldoende” is een signaal dat je voelt. Wellicht zul je dit in het begin totaal niet herkennen, maar als je echt een emotionele eter bent dien je door het proces te gaan om te achterhalen wanneer je voldoende hebt gegeten voor je lichaam.

 •  Welk eten maakt jou gelukkig

Het maakt niet uit hoe ‘gezond’ of ‘ongezond’ iets is. Als jij er zo nu en dan gelukkig van wordt om een pizza, burger, ijs, taart of wat dan ook te eten, moet je dat lekker doen! GO FOR IT!

 •  Omarm je gevoelens

Je gevoelens zijn er niet om weggegeten te worden, dat kan namelijk helemaal niet. Je gevoelens zijn er om je duidelijk te maken dat er iets niet klopt in je leven of dat er iets is gebeurd die dag. Wat is er gebeurd dat jij je zo voelt? Wat kan ik eraan doen dat ik me niet meer zo voel? En wat heb ik daarvoor nodig? Wie heb ik daarvoor nodig?

Door op deze manier vragen te stellen aan jezelf reken je af met je emotionele bui. Door dit niet te doen en te gaan eten, negeer je je gevoel en voel je je achteraf meer dan slecht. Uiteindelijk is het een kwestie van ‘de gewoonte veranderen’.

normale eter

Begin jij vandaag nog?

De keus is aan jou. Ga je echt werken aan jezelf, jezelf en je lichaam leren kennen? Dit is niet iets voor iedereen misschien, maar de keuze ligt bij jou. Stop simpelweg met jezelf restricties opleggen, heb liefde voor jezelf, respect tegenover je gevoelens etc. Heb geduld, neem de tijd om te ontwikkelen en ga op avontuur. Het avontuur naar een gezond en energiek leven.

Wees eerlijk naar jezelf. Hoe gelukkig ben je nu met je relatie met voeding?

Het maakt niet uit wat voor levensstijl je hanteert. Als je gelukkig bent, is dat het waard en hoef je niets te veranderen en al helemaal geen verantwoording af te leggen aan anderen.

Liefs,
Charlie

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties op “Was ik maar een normale eter…”

 1. Avatar

  Heel mooi beschreven. Heb er zelf een heel lange weg voor afgelegd om dat eindelijk door te hebben. En toen moest ik het nog leren toepassen. Diëten leggen je een denkbeeldige vijand op: eten. Maar ik was uiteindelijk mijn grootste vijand. Ik heb moeten leren om naar mijn lichaam te luisteren en dat eten niet slecht is, maar wel de manier waarop ik met eten bezig was. Ben nu nog de hele dag met eten bezig, maar dat vindt niet meer tussen mijn oren plaats 😉

  1. Avatar
   Charlie's Kitchen

   Hoi Nicole,

   Wat een mooi verhaal, het avontuur naar “normaal” eten. Het heeft tijd nodig en op een dag denk je potverdikkie waar maakte ik mij druk om?

   Liefs Charlie

 2. Avatar

  Goed verhaal. Volledig mee eens ook. Hoe ga je door dat proces van voelen dat je genoeg hebt gehad?
  Ik heb een tijd geleden het geheim van slanke mensen gelezen. Dit gaat ook over waarom eet je, wat eet je en wat vind Je echt lekker. Om daar constant bewust mee bezig te zijn, vermoeid me ook. Hoe vind je daar de balans? Ik laat het dan weer los na een paar weken, maar wil nog zo graag luisteren naar me lichaam ….

  1. Avatar
   Charlie's Kitchen

   Hoi Natasja,

   Werkelijk voelen en niet luisteren naar dat stemmetje in je hoofd. Vol is vol. Heeft allemaal te maken met mindset, wat je denkt is wat je ziet. Laat al je gedachtes, angsten en onzekerheden los. Terug naar de basis. Komt de rest vanzelf, doodeng maar werkt fantastisch! Liefs Char

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches