Een burn-out terwijl je je beter voelt? - Charlie's Kitchen

Een burn-out terwijl je je beter voelt?

Degenen die mij al een langere tijd volgen, hebben mijn gehele avontuur meegemaakt. Ik vond mijn passie, mijn droom en stapte in de sneltrein. Ik ging en ging maar, passie is immers de brandstof naar succes. Natuurlijk liep ik verschillende keren tegen de muur, raakte vermoeid, kwam huilend terecht op de bank of had nergens meer zin in.

Charlotte, dit duidt toch echt duidelijk op een burn-out

De woorden en gedachtes gieren door mijn hoofd. Wat zegt hij nu: burn-out? Die is gek, ik heb helemaal geen burn-out. Ik heb weer plezier in werken, word weer creatief in mijn hoofd en heb zoveel meer rust in mijn lichaam…

Het begon allemaal na mijn vakantie in Ibiza, ik boekte een retreat om even echt tot rust te komen. Werk helemaal loslaten en privé-dingen een plek geven (kijk hier mijn vlog over Ibiza, wat er gebeurde en hoe ik me voelde). Ik besloot begin dit jaar 100% voor Charlie’s Kitchen te gaan, pakte al het werk aan en bouwde ondertussen keihard aan genoeg content voor mijn website. Ik had dromen, ik bouwde, rende, vocht en behaalde ze. Halverwege het jaar nam ik een zware beslissing, ik beëindigde mijn relatie na 10 jaar en kwam terug bij mijn ouders.

Maar toen?

Ik voelde kracht en nog meer passie voor mijn bedrijf. Ik ging keihard door: een e-book, een programma bij Fitland en noem maar op. Allemaal zo tof en zo gaaf. Ik en enthousiast zijn, ik en gas geven, ik en mijn grens weer niet aanvoelen. Ik eindigde vlak voor Ibiza huilend op de bank bij pa en ma. Zucht… Papa en mama (en nee, ik vergeet je niet lief zusje), ik ben zo dankbaar dat ik weer thuis mocht komen wonen! Want geloof me, zij hebben het allesbehalve makkelijk gehad met mijn vluchtgedrag.

Mijn zoektocht naar mezelf, is het de leeftijd? Want ik werd ook nog eens dertig en dan zit ik bij jullie thuis mam. Nee, dit heb ik nooit voor ogen gehad. En hoe dankbaar ik ook ben, ik snak naar ruimte. Ruimte en tijd voor mezelf, lucht en ruimte om mijn zoektocht voort te zetten. Maar dit is nu eenmaal de situatie, alles komt met de tijd zei mijn vader wijs.

Ibiza deed mij ontzettend goed zoals je hebt kunnen zien in de vlog. Ik kon het werk volledig loslaten, want ik gunde mezelf deze vakantie ook enorm. De spanning die al maanden in mijn lijf zat verdween, het ‘moeten’ in gedachten verdween en de druk op mijn borst ook. Achteraf natuurlijk ook een teken, maar ik negeer dit soort dingen graag naar het schijnt… Ik ging terug naar Nederland vol goede moed, ik wist dat het een pittige periode zou worden, dat er veel werk was in te halen, een huis wat verkocht moest worden en dingen die ik een plek moest gaan geven. Maar ik voelde me rustig en sterk.

En toen kwam ik terug…

Na Ibiza kwam ik er niet meer in, ik voelde het gewoon niet meer. Een dag werken en ik was uitgeput, nadenken over mijn dromen en ik zag ze niet meer. Ik was uit de sneltrein gestapt en kon niet meer terug, ik was volledig ontspannen en alles kwam er in een keer uit. Ik perste er nog een persreis naar Disney uit, waar ik natuurlijk niks wilde missen, rende ongetraind 10 kilometer, rende van attractie naar attractie en besloot ook ‘s ochtends voor het programma om half 8 in de ochtend even te genieten van de sauna. Niks missen, van alles genieten… Slapen? Niet belangrijk!

Mijn lichaam gaf het op

Na Disney, twee weken terug, begaf mijn lichaam het dan ook vrij snel. Ik kreeg koorts, keelontsteking en daaroverheen nog eens voorhoofdsholteontsteking. Super. Zo oneerlijk, ik ben gefrustreerd in mijn hele hoofd en lichaam. Nu ben ik eindelijk rustig, heb ik geen stress meer, heb ik rust gepakt, krijg ik dit over mij heen. Ik wil weer vrolijk rondhuppelen en doen wat ik leuk vind. Oh, wat heb ik een boel gefrustreerde appjes gestuurd naar een goede vriend van mij. Goudeerlijk als hij is zei hij: als je nu niet je rust pakt kom je elke keer weer aan op hetzelfde station.

Ik heb 7 dagen bijna alleen maar in bed gelegen, gehuild als een klein kind. Ik bedoel; niet werken en een week geen leuke dingen doen is immers bijna doodgaan toch? Man man man, wat een ellende, ik vond mezelf zo zielig. Maar een keihard leermoment, en na een aantal dagen gaf ik dat eindelijk toe. Gaf ik toe aan de emoties over alle dingen die zijn gebeurd dit jaar, gaf ik toe dat ik plat moest en rust moest pakken. Gaf ik toe dat ik alles een plek moest geven en lichamelijk moest herstellen om me uiteindelijk weer te brengen waar ik wil zijn.

Ik wil vrolijk rondhuppelen

Ineens was het besef er: ik weet niet meer hoe de toekomst eruit ziet. Ik woon nu bij mijn ouders, vind ik ooit nog een partner, een huisje voor mezelf, krijg ik ooit kinderen? Ga ik trouwen? Wanneer je deze emoties en gedachten hebt gaat iedereen op je tijdlijn ineens trouwen of ze poepen een kind uit. Niet te geloven toch? Ik liet alles over me heen komen, de gedachtes en ook de fysieke klachten.

Ik nam nu echt maatregelen

Na Ibiza heb ik al mooie stappen gemaakt, zoals mijn telefoon vaker uitzetten, mijn wekker gewoon een keer niet zetten en niet sporten als ik geen zin heb. Maar er was meer nodig, ik kan diep vallen maar ik kan ook snel relativeren wat ik nodig heb en dat is tijd voor mezelf. Gelukkig heb ik een intens lieve vriendin die mij haar huisje aanbood omdat ze lekker op vakantie gaat. Ik ga niet meer stappen in het weekend, lig elke avond vroeg in bed, al ben ik om 8 uur moe, ik luister naar mijn lichaam en doe het.

Gezond eten doe ik altijd, alleen was het de laatste tijd te weinig, dus zorg ik ervoor dat ik meer binnen krijg. Ik weet als geen ander dat goede voedingsstoffen ook belangrijk zijn voor mijn herstel. Ik lees een boek, werk alleen als ik zin heb en omring me met mensen die mij energie geven. Mensen die ik vertrouw, die me bijstaan en in me geloven.

burnout

Want ik geloof in mijzelf

Terug naar de burn-out. Al deze stappen gaven mij een ontzettend fijn gevoel. Ik voelde meer energie, kreeg weer plezier in mijn werk, kreeg weer toffe ideeën, werd weer vrolijk wakker elke dag en had weer zin om te sporten. Door middel van een online test en een bloedtest wilde de dokter toch even kijken of het goed zat met mijn stress en ijzergehalte. En toen was de uitkomst, u heeft een burn-out. Alsof mijn wereld even instortte. Want als ik die nu heb, wat had ik dan de afgelopen maanden?

Luister naar je lichaam

Een heftig woord, burn-out. Ik besprak het uitvoerig met mijn coach. Ze voelde me aan, begreep me en nam alles met me door. “Charlotte, jij voelt zelf het beste aan hoe jij je nu voelt. Je maakt mooie stappen, ik zie je weer stralen en je weet waar je het over hebt. Wel of geen stempel van een burn-out, jij bepaalt wat dit voor jou betekent.” Het is allemaal mindset, ik voel me nu een stuk beter, ben er nog niet, maar ik weet nu mijn grens, ik doe dingen waar ik me goed bij voel en voel mij energiek.

Misschien had ik een burn-out, misschien was ik overspannen, misschien heb ik nu een burn-out of ben ik gewoon oververmoeid en dingen een plek aan het geven. Het maakt allemaal niet uit, ik sta dichter bij mijzelf dan ooit en met de kleine stapjes die ik nu maak kan het alleen maar beter worden. Ik heb een fantastische coach die me bijstaat, intens lieve vrienden en natuurlijk mijn thuis.

Waarom deze blog?

Ik hoop met deze blog aan jullie te laten zien dat iedereen dingen meemaakt op een andere manier. De term burn-out wordt tegenwoordig veel gebruikt en ik denk oprecht ook dat veel mensen rondlopen met spanningen en het ‘moeten’ gevoel. We leven in een maatschappij waar we steeds meer moeten, maar vooral ook steeds meer willen.

De enige die kan remmen ben jij, jij bepaalt je grens en niemand anders. Jij weet wat je nodig hebt, luister naar die stem in je hoofd, wees niet zo hard voor jezelf. Ik had heel, heel veel botsingen met een hele harde muur nodig om dit besef te krijgen. Er bestaat geen tijd voor liefdesverdriet, er bestaat geen getal van hoe vaak je op je smoel moet gaan om het te begrijpen en er bestaan geen regels over hoe jij moet leven. Alleen jij kan dit bepalen, het is jouw leven, jouw lichaam en jouw keus.

Dank je wel voor jullie eeuwige steun

Ondanks alle ups-and-downs zijn jullie trouw mijn site blijven bezoeken en dit betekent heel veel voor mij. Het klinkt zo stom, hoe leg je andere mensen uit dat je een band voelt met je volgers? Jullie leven mee, kijken, lezen en ervaren als het goed is de kracht van voedzaam eten.

Ik ben dol op jullie en met kleine stapjes zien jullie steeds meer van de oude Charlotte terugkomen. Maar wel een Charlotte die haar les geleerd heeft en met die lessen ook wat doet.

Liefs,
Charlie

PS: meer weten over hoe om te gaan met spanningen, het ‘moeten’ en burn-out klachten? Laat een berichtje hieronder achter en bij veel reacties zal ik hier meer over bloggen.

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

38 reacties op “Een burn-out terwijl je je beter voelt?”

 1. Avatar

  Ja ik zit ook in die spiraal, ze denken ook aan een burn-out bij mijn maar heb nu drie weken vakantie gehad (wel thuis gebleven) maar ben nog steeds zo moe nu gaan ze kijken voor chronische vermoeidheid ben al vanaf 2011 bezig met vermoeidheidsklachten maar niemand kan me helpen en wordt eigenlijk overal weer weggestuurd, nu weer naar een kliniek voor chronische vermoeidheid. Ik zou er wel graag meer over weten/lezen dus ja ga er meer over bloggen.

 2. Avatar

  Heel herkenbaar… Het kan maar een naam hebben.. Het gaat erom hoe jij je voelt, wat jij ermee doet. Dat is alles wat telt.. En vergeet niet babysteps zijn ook gewoon stappen vooruit en soms weer even terug en dan weer vooruit… Je kunt het!

 3. Avatar

  Volledig herkenbaar. Fysiek én mentaal lopen, lopen, lopen tot je niet meer kan en als een zielig hoopje naar de muur zit te staren waar je net gigantisch bent opgeknald. Dus blog er wat mij betreft maar meer over, het spreekt o zo veel mensen aan.

 4. Avatar

  Op dit moment zit ik in een postnatale depressie. Ik herken veel van wat je schrijft.
  Sinds ik 4 weken geleden echt merkte dat ik om de kleinste dingen enorm kwaad wordt, teleurstellingen geen plekje kan geven en moeite heb om naast mijn werk voor onze 4 maanden oude dochter te zorgen, had ik besloten de huisarts te bellen.
  Ja daar kreeg ik direct doorverwijzing voor de psycholoog. Helaas is er een wachttijd van 6 weken en wordt ik nu begeleid door de praktijkondersteuner, om alles toch nog op de rit te houden.
  Ik ben mezelf te ver voorbij gegaan. In afvallen, in doelen stellen, in veranderen van werk… ik voel me niet gelukkig en ik ‘hoor op die roze wolk te zitten’. Zo voelt het niet.
  Geen begrip vanuit mijn partner, geen begrip vanuit schoonfamilie, vrienden die ver weg wonen en ik het maar niet vertel aangezien ze toch weinig kunnen doen. Damn, wat kan iemand zich verrot voelen.

  Maargoed, ik denk dat we hier gewoon, zoals je zei, een wijze les uit moeten slaan. Hoofd omhoog! Op naar een goed 2018, dat is mijn doel.
  Heel veel sterkte en succes!

  1. Avatar

   Lieve “mama”,

   He bah, allemaal narigheid. En begrijp je zo, ineens is het besef er en zit je er midden in. Maar koppie op, en doe wat nodig is zodat jij weer gelukkig kan worden. Als jij gelukkig bent kan je anderen ook pas echt liefde geven. Veel begint bij de basis, ik kom gelukkig meteen terecht bij een burnout coach. Een van de basis dingen is voeding. Wist je dat mensen met depressie of een burnout GABA, vitamine D en B12 moeten bijslikken? Ik gebruik die van Vitakruid. Schijnt de best te zijn.

   Liefs,
   Charlie

 5. Avatar

  Hi!

  Ik lees altijd je artikelen die ik interessant vind en zie je regelmatig op instagram voorbij komen. In 1 woord respect! Met je “billen bloot” in je blog is niet niets. Het bewijst dat je mens bent en dat het iedereen kan overkomen. Ik ben begonnen met je tips over het verminderen van je telefoon gebruik, je hebt het zo mooi verwoord en zooooo herkenbaar. Gun jezelf alle tijd van de wereld! We blijven je volgen!

 6. Avatar

  Knap dat je zo eerlijk en oprecht je verhaal doet. Een burn-out is heel naar maar je komt ook weer sterker uit. Spreek uit ervaring. Neem je tijd en doe vooral dingen die je leuk vind. Maar zo te lezen gaat dat wel goed komen. Liefs Stephanie

  1. Avatar

   Hoi Stephanie,
   Wat een ontzettend lief bericht. En zo is het, het is heel erg naar. Maar ook een mooi kado, het laat me weer zien en voelen. Kijken naar de dingen die echt belangrijk zijn en wat vind ik nu leuk en geeft mij energie. Liefs Charlie

 7. Avatar

  Wat een herkenbaar verhaal! En wat stoer dat je hier zo open over durft te praten! Ik wens je al het goeds toe en geniet van alle liefde om je heen. Liefs Kirsten

 8. Avatar

  Ach Charlie! Wat herken ik mezelf in jouw verhaal… 3 geleden heb ik in hetzelfde schuitje gezeten, eigen bedrijf begonnen, alleen maar knallen, knallen, knallen… relatie is mede daardoor geëindigd (wat overigens niet mijn keus was) en kon voor m’n gevoel met m’n 30 jaar weer van voren afaan beginnen.. voor de faalhazen en perfectionisten onder ons, is er niks ergers! Nu 3 jaar later nog steeds moeite met pas op de plaats maken, maar het gaat beter! Er zijn zelfs momenten dat ik me zo gelukkig prijs dat ik de deur van m’n huisje dicht kan gooien en helemaal niets en niemand verantwoording schuldig ben en kan doen en laten wat ik wil! Ook jij komt er wel meis, het benoemen en accepteren zijn de eerste stappen!

 9. Avatar

  Erg herkenbaar! Het zou mij helpen als je hier meer over zou schrijven. Ik ga vaak over mijn grenzen heen met zware stress tot gevolg en iets van een burn out… Dit stop ik weg en nadat het weg is denk ik, dit ging niet helemaal goed! Dit moet voortaan anders. Misschien als jij er meer over blogt ik het niet meer wegstop en erover ga nadenken, wat dan weer bewuster en rustiger maakt. Dankjewel voor je openheid!

 10. Avatar
  @fitnesswithasmile

  Wat herkenbaar. En zo mooi en fijn dat je hier open over schrijft. Super knap. Neem de tijd voor jezelf, ik wens je alle goeds toe! Liefs Gerbrich

 11. Avatar

  Lieve Charlotte, er zijn zoveel mensen die te snel gaan en ik denk dat er met mij een heleboel mensen met je meeleven! Doe de dingen die dichtbij je staan en geniet van alle kleine dingen xxx

 12. Avatar

  Charlotte ik was verbaasd toen ik je berichtje las op FB. De altijd vrolijke zonneschijn op foto’s. Dan realiseerde ik me dat is dus nou buitenkant. Ik heb begin dit jaar een NLP practitioner gedaan waar ze mij vertelde dat je onderbewustzijn je piloot is. November dit jaar ga ik een NLP Master volgen waarin je onderbewustzijn wordt bloot gelegd. Wie ben je en waarom doe je de dingen die je doet. Nu ik dit zo las van jou heeft jou verhaal mij helderheid gegeven hoe belangrijk je onderbewustzijn is. Dankjewel Charlotte

 13. Pingback: Een burnout, hoe nu verder Charlie? - Charlie's Kitchen

 14. Pingback: Team Charlie #1: Mag ik even voorstellen… Kirsten! - Charlie's Kitchen

 15. Pingback: Leuke dingen #32 met een extra leuke winactie! - Charlie's Kitchen

 16. Pingback: Ik vertel je hoe mijn burn-out echt voelt - Charlie's Kitchen

 17. Pingback: De eerste verschijnselen van een burnout - Charlie's Kitchen

 18. Avatar

  Ik herken de vermoeidheid. Maar ik kan niet slapen. Ik sta de hele tijd aan. Ik kan gewoon niet in slaap komen, hoe moe ik ook ben. Hoe kan ik herstellen als ik niet slaap. Heeft iemand daar enig advise over. Ik slaap niet. HELP! AL 2 maanden!

  1. Avatar

   Hi Lianne,

   Gebruik je al Metarelax zakjes? Deze kan je bestellen bij de online drogist.
   Daarnaast geen koffie drinken. Twee uur voor het slapen geen beeldschermen als tv, tablet of telefoon.
   Wat ook zeker het proberen waard is, is elke avond een korte meditatie. Ik hoop dat dit je een stap verder helpt voor een betere nachtrust.

   Liefs!

 19. Pingback: IK VERTEL JE HOE MIJN BURN-OUT ECHT VOELT - #ECHTINBALANS

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches