Waarom een burn-out soms gewoon noodzaak is - Charlie's Kitchen

Waarom een burn-out soms gewoon noodzaak is

Wist je dat een burn-out soms noodzakelijk is om jezelf weer te leren kennen en dat dat zeker geen teken van zwakte is? Daar heb ik je hé? Want hoe vaak voel jij je een mislukkeling? Ben je boos op jezelf? Boos omdat je weer moet rusten, niks kunt doen en weer op die bank ligt? Dat raakt me, want waarom zijn we zo hard voor onszelf en zien we niet waarom jouw burn-out soms gewoon noodzaak is!

Jij hebt een luxe ziekte

Toen een paar maanden geleden iemand tegen mij zei: een burn-out is toch tegenwoordig een luxe ziekte, ging deze opmerking recht door mijn hart, het raakte mij enorm (lees hier). Alsof ik mij nog niet genoeg onbegrepen en eenzaam voelde. Ik lag niet voor de lol thuis op de bank, ik was niet lekker vrij om te kunnen doen en laten wat ik wilde. Mijn burn-out laat een veel groter probleem zien. Onze samenleving die zwaar overspannen is.

Als je zegt dat je stress hebt heeft iedereen dat, iedereen heeft last van piekeren, lang liggen malen in bed, misschien ook wel spanningshoofdpijn of schouders en nek die volledig vast zitten. Ik herken het nu allemaal, ik loop over straat en voel de spanning bij sommige mensen, zie hoe gespannen ze lopen en hoe gehaast ze zijn. Het is bijna normaal dat we allemaal een muur om ons heen bouwen, dat we minder voelen, minder zien en kwaaltjes hebben.

Waar zijn wij gebleven? Wie zijn wij echt? Wij als mens, trots en met de leiding over ons eigen leven. Wij hebben er allemaal recht op om zelf de touwtjes in handen te nemen zonder slaaf te worden van omstandigheden. Of wat dacht je van het systeem?

Waarom is een burn-out soms gewoon noodzaak?

Ik heb mooie lessen geleerd in de laatste maanden, ik ben nog lang niet uit mijn burn-out, maar ben al goed op weg. Ik ben gefrustreerd omdat ik zelf al zoveel geleerd heb en zo graag andere mensen wil behoeden voor wat ik heb meegemaakt. Weet je wel hoe bijzonder wij zijn en wat voor een mooi lichaam wij hebben (ik schreef er een blog over, lees hier). Wij denken allemaal dat de mensen om ons heen ons afwijzen, maar niks is minder waar… De ergste afwijzing komt op het moment dat jij jezelf afwijst. Je vindt jezelf niet goed genoeg en aan dat gevoel zijn we, hoe erg ook, gewend geraakt. En dat doet pijn.

Waarom luisteren we niet meer naar ons lichaam? Waarom spelen we niet in op de klachten die zich voordoen? Nekpijn, darmproblemen, hoofdpijn en ga zo maar door… Dat is er met een reden…

Op een dag stortte ik in, mijn lichaam begaf het letterlijk en mijn hoofd ook. Alsof ik niet meer kon denken, niet meer kon voelen, ik voelde mij machteloos. Wat gebeurt er met me?

Net als ik zijn er helaas heel veel mensen die op dit moment kampen met een burn-out en worden zij erop afgerekend dat zij “instorten”. Hoe gemeen is dat?

Waarom een burn-out soms gewoon noodzaak is

Ik ben dankbaar voor mijn burn-out

Een burn-out krijgen is een zegening. BAM! Maar het verwoest ook tijdelijk je hele leven. Het is werkelijk waar de meest verschrikkelijke kut ervaring die er is (sorry voor mijn taalgebruik). Ik heb mij nog nooit zo onbegrepen en eenzaam gevoeld. Zo in strijd met mijzelf. Je hele immuunsysteem, je hormoonhuishouding, je vermogen om je te  kunnen concentreren en dingen te onthouden en je uithoudingsvermogen zijn volledig naar de klote. Je hebt niks meer, je bent terug bij af en zal moeten gaan opbouwen. Met heel veel tegenslagen. Maar het is de grootste levensles die er is, je kunt je lichaam weer voelen, je kunt je grenzen weer aangeven en je ongezonde levenshouding doorbreken. Ik weet waar ik mijzelf ongelooflijk tekort heb gedaan, zowel geestelijk als lichamelijk, maar vooral emotioneel.

Ik kan mijn lege leven, waarin ik niks meer kon, langzaam gaan invullen zoals ik het wil met de dingen die goed voor mij zijn en waar ik mij goed bij voel. Zo had ik nooit gedacht dat ik in de buitenlucht bewegen zo fijn vind, dat ik meer dan 7 uur slaap nodig heb om goed in mijn energie te zitten, dat ik mij beter voel bij drie goede eetmomenten dan de hele dag kleine dingen eten en ga zo maar door. Je leert jezelf geestelijk en lichamelijk opnieuw kennen. Door te doen waar jij je goed bij voelt krijg je energie en met die energie kun je langzaam weer dingen gaan doen waar je hartje sneller van gaat kloppen.

Durven uitkomen voor een burn-out is dapper

We hebben een basishouding aangenomen van een stressvol en gehaast leven. Niet zeuren en altijd doorgaan. Iedereen doet het, dus jij ook. En op het moment dat ik deze houding doorbrak deden mensen onaardig. Zeiden onaardige dingen als: een burn-out is een teken van zwakte of het is een luxe ziekte. En ja, veel mensen zijn goed in het anderen afrekenen op hun zwakte in plaats van naar zichzelf kijken.

Ik vind mensen die durven uit te komen voor hun burn-out heel dapper. Ik vind ze stoer, open, eerlijk, oprecht en echte tijgers.

Laat je door niemand dwingen om een burn-out te ontkennen en dus te onderschatten. Besef dat dit de mooiste les is die je kunt krijgen in het leven. Soms… soms moet je ergens dwars doorheen om verder te komen.

And I’m with you…

Liefs,
Charlie

P.S.: Zondag 8 april geef ik, samen met mijn coach, een workshop “Van burn-out naar Fit”. In een kleine groep, ontspannen sfeer en in een fijne ruimte gaan we samen jou een 5 keer 15 minuten plan maken. Ik voed je met een gezonde lunch en vertel je alles over suppletie en voeding die nodig is bij bepaalde klachten.

Het mooiste kado wat je jezelf kunt geven, een dag met mensen die je begrijpen en je verder willen helpen op een fijne rustige manier. Meer informatie? Mail naar info@charlies-kitchen.nl

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

5 reacties op “Waarom een burn-out soms gewoon noodzaak is”

 1. Avatar

  Zo mooi geschreven en zo herkenbaar. Maar ik snap niet dat bij mijn de huisarts niet de diagnose (burn-out) stelt. Ik heb alle symptomen en ik herken me helemaal in de verhalen en ze blijven maar door zoeken en overal word ik weer weg gestuurd, dus stelt de dokter de verkeerde diagnose en luisterd niet naar mijn als ik het woord burn-out zeg er word niets mee gedaan, maar ik ben nu naar 7 jaar zo door te gaan er wel helemaal klaar mee ik zit er echt helemaal doorheen.

  1. Avatar

   Bianca, waarom heb je een diagnose nodig? Jij weet wat je voelt en meemaakt. Alleen jij kan hier verandering in brengen. Omring je met de juiste mensen die je kunnen helpen. TIP het programma van jong burnout.nl
   Liefs

 2. Avatar

  Weer heel mooi geschreven. Ik hoop ook waardevolle lessen te leren maar het lijkt bij mij steeds slechter te gaan. Niets doen kan ik gewoon echt niet, vechten tegen mezelf juist heel goed. Ben zo blij dat je je uitspreekt, door jou ben ik er ook af en toe over gaan schrijven. Ook al help je er 1 persoon mee dat is al heel wat. Wens jou nog veel sterkte en blijf je volgen. Bedankt voor het doorbreken van taboes!

  1. Avatar

   Het is echt vallen en opstaan. En vaak blijf je even liggen. Ik kan alleen zeggen hou vol, zorgt dat je iets zoekt wat voor jou werkt. Ik geef 8 april een workshop, meer informatie op mijn Facebookpagina. Misschien werkt het voor jou. Liefs Charlie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches