Wist je dat een burn-out soms noodzakelijk is om jezelf weer te leren kennen en dat dat zeker geen teken van zwakte is? Daar heb ik je hé? Want hoe vaak voel jij je een mislukkeling? Ben je boos op jezelf? Boos omdat je weer moet rusten, niks kunt doen en weer op die bank ligt? Dat raakt me, want waarom zijn we zo hard voor onszelf en zien we niet waarom jouw burn-out soms gewoon noodzaak is!

Jij hebt een luxe ziekte

Toen een paar maanden geleden iemand tegen mij zei: een burn-out is toch tegenwoordig een luxe ziekte, ging deze opmerking recht door mijn hart, het raakte mij enorm (lees hier). Alsof ik mij nog niet genoeg onbegrepen en eenzaam voelde. Ik lag niet voor de lol thuis op de bank, ik was niet lekker vrij om te kunnen doen en laten wat ik wilde. Mijn burn-out laat een veel groter probleem zien. Onze samenleving die zwaar overspannen is.

Als je zegt dat je stress hebt heeft iedereen dat, iedereen heeft last van piekeren, lang liggen malen in bed, misschien ook wel spanningshoofdpijn of schouders en nek die volledig vast zitten. Ik herken het nu allemaal, ik loop over straat en voel de spanning bij sommige mensen, zie hoe gespannen ze lopen en hoe gehaast ze zijn. Het is bijna normaal dat we allemaal een muur om ons heen bouwen, dat we minder voelen, minder zien en kwaaltjes hebben.

Waar zijn wij gebleven? Wie zijn wij echt? Wij als mens, trots en met de leiding over ons eigen leven. Wij hebben er allemaal recht op om zelf de touwtjes in handen te nemen zonder slaaf te worden van omstandigheden. Of wat dacht je van het systeem?

Waarom is een burn-out soms gewoon noodzaak?

Ik heb mooie lessen geleerd in de laatste maanden, ik ben nog lang niet uit mijn burn-out, maar ben al goed op weg. Ik ben gefrustreerd omdat ik zelf al zoveel geleerd heb en zo graag andere mensen wil behoeden voor wat ik heb meegemaakt. Weet je wel hoe bijzonder wij zijn en wat voor een mooi lichaam wij hebben (ik schreef er een blog over, lees hier). Wij denken allemaal dat de mensen om ons heen ons afwijzen, maar niks is minder waar… De ergste afwijzing komt op het moment dat jij jezelf afwijst. Je vindt jezelf niet goed genoeg en aan dat gevoel zijn we, hoe erg ook, gewend geraakt. En dat doet pijn.

Waarom luisteren we niet meer naar ons lichaam? Waarom spelen we niet in op de klachten die zich voordoen? Nekpijn, darmproblemen, hoofdpijn en ga zo maar door… Dat is er met een reden…

Op een dag stortte ik in, mijn lichaam begaf het letterlijk en mijn hoofd ook. Alsof ik niet meer kon denken, niet meer kon voelen, ik voelde mij machteloos. Wat gebeurt er met me?

Net als ik zijn er helaas heel veel mensen die op dit moment kampen met een burn-out en worden zij erop afgerekend dat zij “instorten”. Hoe gemeen is dat?

Waarom een burn-out soms gewoon noodzaak is

Ik ben dankbaar voor mijn burn-out

Een burn-out krijgen is een zegening. BAM! Maar het verwoest ook tijdelijk je hele leven. Het is werkelijk waar de meest verschrikkelijke kut ervaring die er is (sorry voor mijn taalgebruik). Ik heb mij nog nooit zo onbegrepen en eenzaam gevoeld. Zo in strijd met mijzelf. Je hele immuunsysteem, je hormoonhuishouding, je vermogen om je te  kunnen concentreren en dingen te onthouden en je uithoudingsvermogen zijn volledig naar de klote. Je hebt niks meer, je bent terug bij af en zal moeten gaan opbouwen. Met heel veel tegenslagen. Maar het is de grootste levensles die er is, je kunt je lichaam weer voelen, je kunt je grenzen weer aangeven en je ongezonde levenshouding doorbreken. Ik weet waar ik mijzelf ongelooflijk tekort heb gedaan, zowel geestelijk als lichamelijk, maar vooral emotioneel.

Ik kan mijn lege leven, waarin ik niks meer kon, langzaam gaan invullen zoals ik het wil met de dingen die goed voor mij zijn en waar ik mij goed bij voel. Zo had ik nooit gedacht dat ik in de buitenlucht bewegen zo fijn vind, dat ik meer dan 7 uur slaap nodig heb om goed in mijn energie te zitten, dat ik mij beter voel bij drie goede eetmomenten dan de hele dag kleine dingen eten en ga zo maar door. Je leert jezelf geestelijk en lichamelijk opnieuw kennen. Door te doen waar jij je goed bij voelt krijg je energie en met die energie kun je langzaam weer dingen gaan doen waar je hartje sneller van gaat kloppen.

Durven uitkomen voor een burn-out is dapper

We hebben een basishouding aangenomen van een stressvol en gehaast leven. Niet zeuren en altijd doorgaan. Iedereen doet het, dus jij ook. En op het moment dat ik deze houding doorbrak deden mensen onaardig. Zeiden onaardige dingen als: een burn-out is een teken van zwakte of het is een luxe ziekte. En ja, veel mensen zijn goed in het anderen afrekenen op hun zwakte in plaats van naar zichzelf kijken.

Ik vind mensen die durven uit te komen voor hun burn-out heel dapper. Ik vind ze stoer, open, eerlijk, oprecht en echte tijgers.

Laat je door niemand dwingen om een burn-out te ontkennen en dus te onderschatten. Besef dat dit de mooiste les is die je kunt krijgen in het leven. Soms… soms moet je ergens dwars doorheen om verder te komen.

And I’m with you…

Liefs,
Charlie

P.S.: Zondag 8 april geef ik, samen met mijn coach, een workshop “Van burn-out naar Fit”. In een kleine groep, ontspannen sfeer en in een fijne ruimte gaan we samen jou een 5 keer 15 minuten plan maken. Ik voed je met een gezonde lunch en vertel je alles over suppletie en voeding die nodig is bij bepaalde klachten.

Het mooiste kado wat je jezelf kunt geven, een dag met mensen die je begrijpen en je verder willen helpen op een fijne rustige manier. Meer informatie? Mail naar info@charlies-kitchen.nl