Bij een tafel vol kaasjes en port mag deze homemade vijgenbrood met amandelen niet ontbreken. Leuk voor bij een borrel maar ook zeker bij een kaasplankje als dessert.

Wij doen minimaal een keer per week wel een “hapjes” avond, dat houd in dat we niet koken en lekker languit op de bank ploffen met een tafel vol lekkers. Uiteraard mag een alcoholische versnapering niet ontbreken! Na een drukke dag fietste ik naar de Aldi, ik had zin in heel veel kaasjes en bij de Aldi heb je altijd een ruime keus, goede kwaliteit voor de prijs die je betaald. Zo kan ik wel een extra kaasje meenemen! Om een keer wat anders naast stokbrood te serveren besloot ik zelf een vijgenbrood te gaan maken, zo moeilijk kan het toch niet zijn? Dit zoete vijgenbrood smaakt heerlijk bij deze hartige kaasjes, een hemelse combinatie.

vijgenbrood

Opzoek naar een lekkere wijn kwam ik een rode port tegen bij de Aldi. Deze zachtzoete portwijn uit de Dourostreek in Portugal heeft minstens 10 jaar gerijpt op Frans eikenhouten. Hij smaakt een beetje naar krenten, echt een toetje naast je kaasplankje.

Wat heb je nodig:

  • 300 gram gedroogde vijgen
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram walnoten
  • 1 scheutje rum
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl anijs
  • 1 pak jus orange of verse jus
  • 1 el honing

Optioneel: 100 gram rozijnen

  1. Laat de vijgen een paar uur weken in de verse jus, samen met de kaneel, de anijszaadjes, de rum en de honing.
  2. Hak de amandelen en noten fijn in de keukenmachine of opzetstuk van de staafmixer.
  3. Als de vijgen goed geweekt zijn voeg je de fijngehakte amandelen en walnoten toe en meng je het geheel tot een smeuïge pasta.
  4. Als de pasta te droog is, voeg dan naar smaak nog een beetje rum of verse jus toe.
  5. Maak van de  pasta een rol en wikkel deze in aluminiumfolie. Plaats het vijgenbrood in een voorverwarmde oven op 160 graden. Laat 15 minuten garen.
  6. Wacht tot het brood afgekoeld is om hem aan te snijden. Het vijgenbrood kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Maar ik denk zomaar dat die wel opkomt 😀

vijgenbrood

Liefs,
Charlie’s Kitchen

PS: Dit bericht is gesponsord! Nieuwsgierig? Lees hier in blog 1 en 2 hoe dat in ze werk gaat.