Ik kan mij de de moussaka die ik at in Turkije nog goed herinneren. Echt heerlijk op zo’n terrasje ‘s avond met wijn en een uitzicht waar je u tegen zegt.

Maar waarom niet zelf maken? Deze vegetarische Turkse moussaka mag je gewoon niet missen op het menu aankomende week!

 

Maar wat is moussaka?

Moussaka is een traditioneel gerecht, op basis van aubergine en afkomstig uit de Turkse keuken. Er zijn tal van manieren om dit traditionele gerecht te maken, maar vandaag gaan we voor de moussaka met peulvruchten. Super gezond en eens een keer wat anders dan vlees.

 

Vegetarische Turkse moussaka

Wat heb je nodig:
(voor 6 personen)

  • 150 gram ongezouten (liefst ongebrande) cashewnoten
  • 2 aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 el olijfolie
  • 200 gram linzen
  • 1 teen knoflook
  • 1 liter tomatensaus zonder toevoegingen
  • 200 gram kidneybonen
  • 1 pot geroosterde gele paprika
  • 1 courgette
  • 4 el Parmezaanse kaas
  • 1 pot geroosterde rode paprika
  • 1 tl geroosterde paprikakruiden
  • handje verse basilicum

Optioneel: 6 eetlepels granaatappelpitten (AANRADER!)

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Laat de cashewnoten minimaal 1 uur weken in koud water.
  3. Kook de aardappelen in 10 minuten gaar.
  4. Snijd de courgette, aardappelen en aubergine in dunne plakken.
  5. Meng de tomatensaus, linzen en kidneybonen in een kom.
  6. Haal de gele en rode paprika uit pot, was goed af en snijd in kleine reepjes. Meng dit daarna door de tomatensaus die al gemengd was met de peulvruchten. Maak op smaak met peper, zout en geroosterde paprikakruiden.
  7. Giet de cashewnoten af en maal ze fijn in de keukenmachine met 150 ml water, Parmezaanse kaas en de knoflook. Is het een romige saus?
  8. Verdeel de plakken courgette in de ovenschaal, voeg vervolgens de groentesaus toe en verdeel tenslotte de aubergine eroverheen en de kaassaus.
  9. Bak de Turkse Moussaka in ongeveer 25 minuten in de oven.
  10. Maak tenslotte af met verse basilicum en granaatappelpitjes.

 

Ziet dat er niet geweldig uit?

Liefs,
Charlie’s Kitchen