Als ik vandaag ga sporten mag ik vanavond op de bank met chocola en een kop thee. Ach, een stukje voor het sporten kan ook geen kwaad, ga ik wat langer op de crosstrainer.

Herkenbaar? Heb jij vaak een schuldgevoel rondom eten? De ene na de andere smoes waarom je wel of niet iets moet eten? Blijven compenseren?

KAP DAARMEE!

Ik denk dat het voor iedereen wel herkenbaar is, je leest het op veel andere blogs, in magazines en je hoort het vast van vrienden/vriendinnen. Je mag pas genieten van iets lekkers als je er iets voor hebt gedaan, zoals sporten of na een dag hard werken bijvoorbeeld. Of je besluit dat je op deze dramatische avond de hele reep chocola mag opeten, dan ga je morgen heel streng doen!

Ik moet morgen streng zijn!

Als voedingsdeskundige maak ik in de praktijk veel eetproblemen mee, veel mensen hebben een verstoorde relatie met eten. En dat betekent niet persé uithongeren of extreem eten. Ik doel juist op het constant bezig zijn met wat mag ik wel en wat mag ik niet.  En hoe erg vind ik het dan als je op social media allemaal posts ziet van bijvoorbeeld chocola waar een tekst bij staat als: vanavond extra genieten van deze lekkere chocola, ik ga morgenochtend toch weer trainen…

Maar hoe werkt dit nu echt? We associëren bepaald eten met slecht, zoals chips, chocola, pizza etc. Er zitten veel calorieën in of heel veel vet, waardoor we daar blijkbaar van moeten afzien. Daarnaast vinden we dat, als we het wel nuttigen, we moeten compenseren of extra bewegen. Allemaal vanuit schuldgevoel, want eigenlijk “moeten” we gezond eten, namelijk salades en rijstwafels. Een taartje of chocola eten is slecht en daarvoor moeten we onszelf “straffen”.

Been there, done that. Wat kon ik me vroeger schuldig voelen als ik op een feestje was losgegaan met het eten van Franse kaasjes en vervolgens nog een halve bak M&M’s naarbinnen had gewerkt. Ik kon al balen als ik onderweg van school naar huis weer eens wat lekkers kocht bij de AH, omdat ik geen geduld had om tot thuis te wachten en “normaal” te eten. Ik was er zo mee bezig dat ik er eigenlijk niet eens van genoot als ik het at, hoe dol ik ook ben op Franse kaasjes en chocola.

Hier gaat iets mis, want waarom genieten we niet?

Waar ik me vroeger zo druk om maakte en schuldig over voelde ben ik nu aan het genieten. Ik maak bewuste keuzes, ik eet bewust ook dingen die bekend staan als “slecht”. Je kunt mij wakker maken voor een bordje havermout, ik kan elke dag genieten van een groene smoothie en ben ook dol op salades. Maar ik ben ook gek op pizza, frikandellen en chocola. Oh en wat dacht je van papa’s andijvie met spekjes, lepelen uit de pindakaaspot en patatjes met satésaus.

Het verschil met vroeger tussen “ik mag alles” en “ik ontzeg mezelf niets” en waarom ik niet doorsla? Genieten is het woord. Een moment nemen om te genieten van die pizza of chocola. Wat proef je eigenlijk? Wat eet je eigenlijk? Man, wat is het lekker! Die sensatie zorgt voor voldoening en verzadiging.

Ik kan er dan ook echt naar uitkijken, want vanavond lig ik op de bank met een mok kamillethee en een handje cappuccino pepernoten. Yes, ze bestaan (Hema)! Elke hap brengt me plezier en genot. Klinkt stom he? Maar probeer het toch maar eens!

Waarom schuldig voelen als je intens geniet?

Waarom zou ik mij schuldig voelen als ik van wat “ongezonds” geniet? Persoonlijk, als voedingsdeskundige, vind ik het zeer ongezond als je jezelf straft met niks mogen of met compenseren. Dat noem ik balans, er mogen ongezonde keuzes gemaakt worden als het maar met mate is. Als je bezig bent met afvallen kun je best een keer een taartje bij de koffie nemen, maar neem dan niet ook nog je tussendoortje. Het is niet EN EN, het is een keuze maken. Heb je hem weer… balans!

Omdat ik weet hoe het is om constant bezig te zijn met wat wel en niet mag word ik zo verdrietig als ik anderen zo zie struggelen. Tijdens mijn coachingsprogramma laat ik mensen altijd een eetdagboek bijhouden. Een week lang achter alles wat je in je mond stopt de gedachte die je erbij hebt opschrijven en waarom je die keus hebt gemaakt.

Een taartje, maar ik heb wel extra hardgelopen hoor! Dat houdt niemand een heel leven vol en dat moet je ook helemaal niet willen. Je voelt je al schuldig bij de tweede hap, genieten is ver te zoeken.

sporten en chocola

Hou het woord genieten in je achterhoofd, bij elke hap die je neemt en elke “Hmm”. Denk terug aan je heerlijke pizza moment en voel happyness!

Liefde voor jezelf gaat (ook) door de maag!

Liefs,
Charlie