Als ik vandaag ga sporten mag ik vanavond chocola - Charlie's Kitchen

Als ik vandaag ga sporten mag ik vanavond chocola

Als ik vandaag ga sporten mag ik vanavond op de bank met chocola en een kop thee. Ach, een stukje voor het sporten kan ook geen kwaad, ga ik wat langer op de crosstrainer.

Herkenbaar? Heb jij vaak een schuldgevoel rondom eten? De ene na de andere smoes waarom je wel of niet iets moet eten? Blijven compenseren?

KAP DAARMEE!

Ik denk dat het voor iedereen wel herkenbaar is, je leest het op veel andere blogs, in magazines en je hoort het vast van vrienden/vriendinnen. Je mag pas genieten van iets lekkers als je er iets voor hebt gedaan, zoals sporten of na een dag hard werken bijvoorbeeld. Of je besluit dat je op deze dramatische avond de hele reep chocola mag opeten, dan ga je morgen heel streng doen!

Ik moet morgen streng zijn!

Als voedingsdeskundige maak ik in de praktijk veel eetproblemen mee, veel mensen hebben een verstoorde relatie met eten. En dat betekent niet persé uithongeren of extreem eten. Ik doel juist op het constant bezig zijn met wat mag ik wel en wat mag ik niet.  En hoe erg vind ik het dan als je op social media allemaal posts ziet van bijvoorbeeld chocola waar een tekst bij staat als: vanavond extra genieten van deze lekkere chocola, ik ga morgenochtend toch weer trainen…

Maar hoe werkt dit nu echt? We associëren bepaald eten met slecht, zoals chips, chocola, pizza etc. Er zitten veel calorieën in of heel veel vet, waardoor we daar blijkbaar van moeten afzien. Daarnaast vinden we dat, als we het wel nuttigen, we moeten compenseren of extra bewegen. Allemaal vanuit schuldgevoel, want eigenlijk “moeten” we gezond eten, namelijk salades en rijstwafels. Een taartje of chocola eten is slecht en daarvoor moeten we onszelf “straffen”.

Been there, done that. Wat kon ik me vroeger schuldig voelen als ik op een feestje was losgegaan met het eten van Franse kaasjes en vervolgens nog een halve bak M&M’s naarbinnen had gewerkt. Ik kon al balen als ik onderweg van school naar huis weer eens wat lekkers kocht bij de AH, omdat ik geen geduld had om tot thuis te wachten en “normaal” te eten. Ik was er zo mee bezig dat ik er eigenlijk niet eens van genoot als ik het at, hoe dol ik ook ben op Franse kaasjes en chocola.

Hier gaat iets mis, want waarom genieten we niet?

Waar ik me vroeger zo druk om maakte en schuldig over voelde ben ik nu aan het genieten. Ik maak bewuste keuzes, ik eet bewust ook dingen die bekend staan als “slecht”. Je kunt mij wakker maken voor een bordje havermout, ik kan elke dag genieten van een groene smoothie en ben ook dol op salades. Maar ik ben ook gek op pizza, frikandellen en chocola. Oh en wat dacht je van papa’s andijvie met spekjes, lepelen uit de pindakaaspot en patatjes met satésaus.

Het verschil met vroeger tussen “ik mag alles” en “ik ontzeg mezelf niets” en waarom ik niet doorsla? Genieten is het woord. Een moment nemen om te genieten van die pizza of chocola. Wat proef je eigenlijk? Wat eet je eigenlijk? Man, wat is het lekker! Die sensatie zorgt voor voldoening en verzadiging.

Ik kan er dan ook echt naar uitkijken, want vanavond lig ik op de bank met een mok kamillethee en een handje cappuccino pepernoten. Yes, ze bestaan (Hema)! Elke hap brengt me plezier en genot. Klinkt stom he? Maar probeer het toch maar eens!

Waarom schuldig voelen als je intens geniet?

Waarom zou ik mij schuldig voelen als ik van wat “ongezonds” geniet? Persoonlijk, als voedingsdeskundige, vind ik het zeer ongezond als je jezelf straft met niks mogen of met compenseren. Dat noem ik balans, er mogen ongezonde keuzes gemaakt worden als het maar met mate is. Als je bezig bent met afvallen kun je best een keer een taartje bij de koffie nemen, maar neem dan niet ook nog je tussendoortje. Het is niet EN EN, het is een keuze maken. Heb je hem weer… balans!

Omdat ik weet hoe het is om constant bezig te zijn met wat wel en niet mag word ik zo verdrietig als ik anderen zo zie struggelen. Tijdens mijn coachingsprogramma laat ik mensen altijd een eetdagboek bijhouden. Een week lang achter alles wat je in je mond stopt de gedachte die je erbij hebt opschrijven en waarom je die keus hebt gemaakt.

Een taartje, maar ik heb wel extra hardgelopen hoor! Dat houdt niemand een heel leven vol en dat moet je ook helemaal niet willen. Je voelt je al schuldig bij de tweede hap, genieten is ver te zoeken.

sporten en chocola

Hou het woord genieten in je achterhoofd, bij elke hap die je neemt en elke “Hmm”. Denk terug aan je heerlijke pizza moment en voel happyness!

Liefde voor jezelf gaat (ook) door de maag!

Liefs,
Charlie

 

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties op “Als ik vandaag ga sporten mag ik vanavond chocola”

  1. Avatar

    Dit is zo herkenbaar! Écht genieten wordt altijd overschaduwd door negatieve gedachten. Ik vind het ook een reuze interessant onderwerp, de psyche hierachter. Supertof (ook al is het geen tof onderwerp) dat je mensen hierbij kunt helpen!

  2. Avatar

    Zo herkenbaar zo fijn dat je hierover schrijft. Zit niet lekker in mijn vel al 7 jaar en kunnen niets vinden ik denk nu zelf aan een burn-out, ik neem altijd eten (en tussendoortjes) mee naar werk dat gaat allemaal goed maar s’avonds thuis (naar het avondeten) heb ik echt zin in chocolade, en doordat ik niet lekker in mijn vel zit kan ik het niet laten liggen en dan niet een keer maar bijna iedere avond, wil dat wel gaan aanpakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches