Vorige week zaterdag gaf ik samen met Simone en Linda een mega toffe kookworkshop met Offley port in het Smulweb college Amersfoort. Via mijn social media konden jullie een code invullen om kans te maken op een plek bij deze workshop. In totaal mochten 25 mensen samen met hun partner, vriend of vriendin komen genieten van een door ons gezamenlijk klaar gemaakt viergangendiner met een bijpassende port.

Deze avond hebben wij speciaal met Offley port georganiseerd om te laten zien hoe veelzijdig port is. Port is een prachtige, wat zwaardere wijn die je perfect kunt combineren met verschillende gerechten. Ik heb mijzelf dan ook overtroffen moet ik zeggen, maar de andere dames zeker ook!

Life is a kitchen

Ik vond het zo gaaf dat ik de shootlocatie van Smulweb eens kon bekijken. Met z’n allen koken verbindt, vriendschappen worden gemaakt en de creatieve ideeën gaan over en weer.

En daar sta je dan, in een keuken van ruim 300 vierkante meter. De gasten druppelen binnen en ik vind het toch best wel spannend worden. Voor degene die nog niet de berekening had gemaakt: in totaal dus 50 gasten. OMG!

Mister Cocktail was aanwezig om de gasten alles te vertellen over port en uiteraard mocht het glaasje in de hand niet ontbreken. Daarna werden de gasten in vier groepen verdeeld, bij elk kookeiland werd 1 recept gemaakt. Een voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en een dessert. Ik begon bij het assisteren bij het voorgerecht en er werd super enthousiast gereageerd. Door mij trouwens ook, dit is zo lekker!

 

Voorgerecht: gevulde vijgen

Wat heb je nodig:
(voor 2 personen)

 • 2 handen rucola
 • 4 verse vijgen
 • 8 plakken Serranoham
 • 40 gram geitenkaas
 • 2 handjes walnoten
 • 4 el balsamicostroop
 1. Leg op elk bord 1 hand rucola.
 2. Pak een snijplank, leg de vijgen hierop en snijd tot net aan het kontje in vieren. Let op, dus niet helemaal tot het einde.
 3. Vouw de Serranoham dubbel en wikkel om de vijgen heen, gebruik twee plakken per vijg.
 4. Verdeel de geitenkaas over de 4 vijgen.
 5. Verdeel nu ook de walnoten over de salade en de balsamicostroop.

Serveer samen met Offley Ruby Porto.

Zelf ben ik een enorme fan van smaakexplosies en het ‘wow’-effect en hier ben ik dan ook naar op zoek gegaan met dit gerecht. Ik ben in het algemeen dol op de combinatie van fruit met pittig of zout, dus die combi wilde ik hierbij ook creëren. Aan de hand van de frisheid van de rode vruchten in de Ruby Port ben ik op zoek gegaan naar een tegenhanger die goed aansluit qua smaak. Ik heb verschillende receptjes geprobeerd en ben uiteindelijk gekomen tot het resultaat dat er nu ligt. Het gerecht is heerlijk, maar de port maakt dit plaatje compleet.

Het leukste aan het creëren van een recept is natuurlijk het proeven

Nu had ik het geluk dat ik twee gerechten mocht bedenken voor deze workshop, mijn tweede groep ging aan de slag met het tussengerecht. Net als bij het voorgerecht ben ik ook met het tussengerecht op zoek gegaan naar die smaakexplosie waar ik zo dol op ben. Voor het tussengerecht ben ik aan de slag gegaan met een lekker recept dat goed samenging met de Tawny Port. Door de tonen van gerijpt rood fruit in de port kwam ik op het idee om er gegrilde eend bij te serveren en de pit van mangochutney toe te voegen. Mooie bite ook voor het kerstdiner!

Tussengerecht: amuse van gegrilde eend en pittige mangochutney

Wat heb je nodig:
(voor 2 personen)

 • 4 plakjes gerookte eendenborst
 • 20 gram mango
 • ½ tl Harissa
 • 4 takjes verse peterselie
 1. Zet een grillpan op het vuur en grill de plakjes gerookte eendenborst 1 minuut per kant.
 2. Prak de mango fijn en meng dit samen met de ½ tl Harissa.
 3. Leg twee plakjes eendenborst half over elkaar, leg in het midden een kleine tl mangochutney en rol op. Leg dit op de amuselepel en maak af met de peterselie.

Serveer samen met Offley Tawny Porto.

Nu vond ik dat ik mijzelf had overtroffen met deze gerechten maar mijn lieve collega’s hadden ook echt een smaaksensatie gecreëerd. Het hoofdgerecht van Linda, de lamsrack met zoete aardappelcrème, vind je “hier” en het nagerecht van Simone de snelle cheesecake vind je “hier“.

Na het maken van alle gerechten serveerden wij ze één voor één uit, alle gasten konden genieten en Mr. Cocktail ging iets dieper in op de smaken van de port. Ik drink regelmatig een port met mijn vader, maar voor veel mensen is dit niet iets dat ze wekelijks doen.

Ik kan zeggen dat het een hele geslaagde avond was, de gasten voelden zich enorm geïnspireerd en verlieten enthousiast en met hun buikje vol het kookcollege.

Op dagen als dit realiseer ik mij toch wel weer dat ik de leukste baan heb die er is. Samen met mensen koken, nieuwe smaken ontdekken en ze enthousiast naar huis laten gaan om vervolgens ook zelf te gaan koken. Ik ben dan ook heel blij dat Offley port deze avond samen met ons zo fantastisch heeft georganiseerd!

Zijn jullie de volgende keer ook bij een kookworkshop?

Liefs,
Charlie

PS: In het bijzonder wil ik Linda, Simone en Daisy de Pater bedanken .