Wist je dat tempeh uit de wok ontzettend lekker is? Misschien bij veel mensen nog onbekend in de keuken, maar het is de perfecte vleesvervanger. Deze tempeh uit de wok met satésaus wil je daarom zeker niet missen!

Tempeh eh eh ehhhh

De meeste mensen denken dat tempeh hetzelfde is als tofu, maar dat is niet zo. Tempeh is, net zoals tofu, een product van sojabonen. Het verschil tussen deze twee is dat tempeh wordt gemaakt van hele sojabonen en tofu alleen van sojamelk. Bij tofu wordt het meest voedzame, namelijk de pulp (okara) van de sojabonen, niet gebruikt. Omdat tempeh wel alle voedingsstoffen van de sojaboon bevat, is tempeh rijker aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen dan tofu. Tempeh is bovendien vetarm, cholesterolvrij en goed te verteren omdat het is gefermenteerd.

Tempeh uit de wok met satésaus

Tempeh uit de wok met satésaus

Benodigdheden: pan, wokpan, keukenpapier, staafmixer of keukenmachine

Wat je nodig:

  • 2 el pindakaas (de pure variant met noten van AH eigen merk)
  • 1 el ketjap (manis)
  • 1 tl sambal
  • 100 ml plantaardige melk
  • 1 tl koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 125 gram tempeh
  • 1 tl komijn
  • 1 kleine stronk broccoli
  • 125 gram tauge
  • 1 gele of groene courgette
  • 1 rode ui
  • 125 gram sojabonen (vers of gekookt)
  • 2 el gebakken uitjes
  • 70 gram zilvervliesrijst.
  1. Meng met de staafmixer of in de keukenmachine de pindasaus, ketjap, sambal, plantaardige melk, koriander, komijn en kurkuma tot satésaus.
  2. Kook de rijst zoals staat aangegeven op de verpakking.
  3. Snijd de broccoli in roosjes. Breng een pan met water aan de kook en kook de broccoli in circa 3 minuten beetgaar. Giet af en doe de deksel op de pan.
  4. Snijd nu de tempeh in dunne plakken. Snijd de courgette in plakjes. Pel de rode ui en snijd in halve ringen.
  5. Verhit 2 el olijfolie in de wok en frituur de plakjes tempeh in ongeveer 2 minuten goudbruin en krokant.
  6. Laat ze uitlekken op keukenpapier en maak eventueel op smaak met peper en zout.
  7. Giet een el olijfolie in de wokpan, wok de courgette, rode ui, tauge en broccoli.
  8. Meng er tenslotte de homemade satésaus  samen met de sojabonen en tempeh doorheen. Bestrooi met de gebakken uitjes!

Liefs,
Charlie & Christa

P.S.: Zin in een zoete bite als toetje? Wat dacht je van deze dadelrocks?