Vandaag het inspirerende verhaal van Frieda, 59 jaar, uit Geleen, die haar sportschool opgaf voor Toko Bopp. Ze had toen geen idee hoe ze de gerechten moest bereiden, wat er allemaal op haar af zou komen en al helemaal niet dat ze nu, 15 jaar later, de beste toko van Nederland zou worden.

Ik wil niet afhankelijk zijn van

Na jaren een sportschool te hebben gerund, wilde Frieda iets anders, een uitdaging, mensen bij elkaar brengen door goed eten. En hoe mooi was het toen vrienden besloten Toko Bopp in Geleen te verkopen. Ze sprong in het diepe, had geen idee hoeveel werk er bij kwam kijken en hoe de keuken eigenlijk werkte. De oude eigenaar Kees Bopp stond haar bij en leerde haar alle kneepjes van het vak.

Een vrouw die haar dromen najaagt

Toen ik hoorde over deze powervrouw twijfelde ik geen moment. Ik reed naar Geleen en besloot haar de hemd van het lijf te vragen. En natuurlijk moest er ook geproefd worden.

Als je je eigen toko begint en je  nul ervaring hebt, moet je je telkens bewijzen. Je moet het vertrouwen van de klant winnen en dit doe je door middel van kwaliteit leveren. Frieda leerde zelf alles over Indonesisch eten, ze leerde koken en dit daarna met volle overgave en passie te verkopen in de winkel. Hele lange, afwisselende dagen en vooral keihard werken.

Geleen werd verrast door deze warme vrouw

Na een aantal jaar kwam haar zoon erbij en samen kookten ze elke dag alle verse maaltijden. Inmiddels staat ze met 6 mensen in de keuken, is manlief Peter aangeschoven in de zaak en komt dochter ook zo nu en dan bijspringen. Het werd steeds drukker en met de kleine keuken die ze had kon ze het niet meer aan. Ze wilde zo graag doorgroeien, meer mensen laten genieten en de catering uitbreiden maar helaas gaf de bank geen akkoord voor een lening. Ze zat met de handen in het haar, met de bijbehorende stress en heeft haar boekhouder toen om hulp gevraagd. Hoe is het mogelijk dat een toko die zo snel groeiende is niet geholpen kan worden? Door alle mogelijkheden na te gaan, goed onderzoek te doen en echt te geloven in Toko Bopp kwamen ze bij een wel hele mooie oplossing.

In Nederland stimuleert de Europese Unie ondernemers. Toko Bopp kwam in aanmerking voor het microkrediet van Qredits. Een investering vanuit de Europese Unie, waardoor ze de mogelijkheid kreeg om de keuken en het interieur uit te breiden en daarmee dus hun kwalitatief vermogen te versterken. Door microkredieten wil de EU ondernemers in het midden- en kleinbedrijf stimuleren.

Hard work pays off

Het werd steeds drukker in de toko, de verbouwing was meer dan nodig, met 1 afwasmachine en maar 5 pitten kun je niet koken voor meer dan 100 man per dag. Daarnaast verzorgen ze ook catering. En dat allemaal in een keuken van 6 bij 3. Maar de verbouwing bracht meteen succes, Toko Bopp werd in 2016 uitgeroepen tot de 2e beste toko van Nederland.

Intens gelukkig is Frieda met deze mooie ontwikkeling, een mooie verbouwing en de groei die doorzette. Met inmiddels meer dan 200 klanten per dag groeit Toko Bopp uit zijn voegen. De catering gaat van Nederland naar Belgie en Duitsland. Iedereen wil eten uit de keuken van Bopp!

 

Maar Frieda blijft dromen en terwijl ik met haar praat voel ik gewoon haar passie, doorzettingsvermogen en energie. Wat een power, niet normaal, ze weet zo goed wat ze wil en gaat recht op haar doel af. Ze vecht keihard voor een 2e krediet en ook dit gaat haar lukken.

Beste toko van Nederland 2017

Van beste toko van Nederland tot een omzet die verdubbeld binnen een jaar en het nieuws dat ze gaat verhuizen. Niet schrikken, het is maar naar de overkant waar een prachtig, groter pand staat waar ze nog meer kunnen. Een grotere keuken, workshops, bestelservice en uitbreiding van de catering.

Frieda bewijst hiermee dat zelfs als je 0 verstand hebt van Indonesisch eten, maar je zeker weet dat je dit wilt en je omringt met de juiste mensen, je zoveel kunt bereiken. Inmiddels bestaat het team uit 16 mensen, is de toko 6 dagen per week open en heeft ze alweer nieuwe doelen staan voor na de verhuizing.

2018 wordt een nog mooier jaar

In 2018 gaat alle focus naar een 2e vestiging in Roermond, een afhaalpunt voor de heerlijke maaltijden. In de toekomst wil zoon Joeyjay niks liever dan de toko overnemen van zijn moeder.

Wat zou je andere vrouwelijke ondernemers willen meegeven?

Geloof in je product, blijf knokken, succes heeft jaren nodig, maar als je nooit opgeeft ga je er komen. Een eigen zaak/ onderneming is een hele verantwoordelijkheid, blijf investeren in jezelf en blijf leren en ontwikkelen.

Where is the food

Ik vertrek natuurlijk niet bij Toko Bopp zonder te proeven! Wat een geweldige zaak, bij het binnenlopen worden je smaakpapillen al gestimuleerd door de geuren die op je afkomen. Van zelfgemaakte sambal (must try) tot het best verkochte gerecht “Rendang” en homemade Bapao broodjes.

Nooit meer naar huis

Aangestoken door de Limburgse vriendelijkheid, de kracht van deze prachtige vrouw en het heerlijke eten, wil ik niet meer naar huis. Een echte hotspot, mensen uit heel Nederland, België en Duitsland komen hier voor echt goed Indonesisch eten. Onwijs tof om te zien dat er voor vrouwelijke ondernemers als Frieda deze mogelijkheden zijn vanuit de Europese Unie. Een mooie stap naar meer werkgelegenheid, economische groei en een positief investeringsklimaat!

Als je geïnspireerd bent door dit verhaal en je bent benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw startende onderneming, neem dan eens een kijkje op deze pagina van de Europese Unie voor meer informatie.

Toko

Win een rijsttafel voor 2 personen bij Toko Bopp in Geleen

Meedoen is heel simpel! Rechts onder deze blog zie je icoontjes staan om deze blog te delen, deel hem op Facebook openbaar. Natuurlijk kan je ook mijn Facebookpost over Toko Bopp delen, zet hem wel op openbaar.

De winnaar wordt donderdag 29 juni bekend gemaakt.

Toko Bopp
Annastraat 43
Geleen

Ma t/m vrij 09:00 – 19:00
Zaterdag 09:00 – 17:00

Liefs,
Charlie