Wil je meer Amerikaans of Zuid-Amerikaans barbecueën?’ Ik heb de enige echte BBQ-junkie om advies gevraagd toen ik vertwijfelt in de boekwinkel stond. Welk boek van Nederlandse barbecue koning Jord Althuizen moest ik in vredesnaam meenemen? Ik hoefde bij zijn vraag gelukkig niet lang na te denken; ik wilde meteen terug naar Zuid-Amerika, dus liep ik bijzonder vrolijk met Smokey Goodness 2 onder mijn arm de winkel uit.

Wie was ik ook alweer?

Omdat de boekenkast van Charlie bezwijkt en ze druk is met het bedenken van nieuwe recepten voor jullie, test ik iedere week een kookboek. Wie ik ben? Kim, Charlie’s fotograaf en erkend kookboeken, cheesecake en krav maga-verslaafde. En deze week test ik in Kimmie’s Kookboeken Test…

Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen

Barbecues – vooral buitenshuis – waren voor mij lange tijd geen fantasierijk culinair hoogtepunt: kilo knaller kip op een stokje met wat satésaus, een droge supermarktburger en de onvermijdelijke stokbroodjes met kruidenboter. En aan die laatste at me daadwerkelijk ook bijna ziek (en aan een eventuele fruitsalade). En om dat nou drie dagen achter elkaar te doen, was helemaal geen optie. Tot een paar jaar geleden mijn schoonmoeder mij een van de boeken van Julius Jaspers cadeau deed. Er ging een wereld voor mij open en in ene was het helemaal geen straf om onze Weber meerdere keren per week aan te steken.

Enfin waar Julius in zijn boek meer de Aziatische in zijn barbecue creaties verwerkt, neemt Jord me mee terug naar Zuid-Amerika. Een werelddeel waar ik mijn hart lang geleden aan verknocht heb. Boek in huis en we hebben ons eerst even een paar uur zitten verlekkeren aan alle superrecepten in Smokey Goodness 2. En er moest even een plan van aanpak komen, want de meeste recepten vergen even wat planning en soms ook wat bereidingstijd.

Helaas vielen er een aantal recepten voor mij af, omdat ik geen varkensvlees eet. Gelukkig wel genoeg om een flink aantal dagen uitgebreid van de barbecue te eten. Geen stokjes of saaie combinaties, maar heel veel goede ideeën om met een goed stuk vlees, vis of gevogelte een waanzinnige maaltijd (met bijgerechten) op tafel te zetten.

Met recht een carnivoresque ontdekkingsreis

Prompt waren de eerste twee dingen die van de barbecue kwamen wel veganistische bijgerechten: gegrilde zoete aardappel en geroosterde paprikahumus. En het moet gezegd worden: voor iemand die zich de ubercarnivoor noemt, weet Jord ook groente bizar lekker te maken. Zowel de humus als de zoete aardappel gingen volledig op tijdens een etentje met mijn schoonzus. ‘We zouden het simpel houden’, mompelde ze terwijl ze nog een zoet aardappeltje nam. En toen moest ik echt even bekennen dat alles er een stuk bewerkelijker uitzag dan het daadwerkelijk was.

Onze crabcakes waren een mislukking: niet qua smaak, maar de cakes werden eerder een scrabbled cake dan dat het echt mooie partjes bleven. En als dat gebeurt, noem je het deconstructed, maar om nou te zeggen dat die dingen mooi op het rooster van de barbecue bleven liggen. Eum.. niet echt.

Nog zoiets moois

Je gaat op zoek naar kalkoenpoten, maar omdat de toko meneer mij niet helemaal begreep kwam ik met diepgevroren kalkoendijen thuis. Ik had me echter zo verheugd op de kalkoenpoten a la Disney, dat het me echt geen donder uitmaakte dat het toevallig het verkeerde stukje kalkoen was. Serieus, het was even een project van marineren, temperatuur controleren van de barbecue, houtsnippertjes toevoegen en het perfecte stukje kalkoen afleveren.

Het was iedere seconde van het project waard

Wat hebben we nog meer geprobeerd? Een deel van “The Ultimate snackplatter” met heerlijke zalm en mijn variatie op de union bombs, door Jord met varken. Door mij volledig van gevogelte. En daar ga ik zo het recept van delen.

Wat vond ik van het boek

Voor iedereen die ook niet zo van saaie prikkers met vlees, droge hamburgers, eeuwige speklapjes of lui barbecueën houdt, is Smokey Goodness 2 echt geweldig. Ik ben gek op rooksmaak, grillrandjes, goed vlees en een uitdaging. Jord levert het allemaal. De Zuid-Amerikaanse is ook een van mijn favorieten qua smaak, dus als je wat anders wilt op de barbecue zou ik zeggen ren nu naar de winkel. Hoef je alleen nog een beetje geduld te kweken (overigens ook niet mijn sterkste punt).

Deze zijn deze Union Bombs perfect!

Wat heb je nodig:

 • 250 gram kip gehakt
 • 1 el oregano
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 snuf zout en peper naar smaak
 • 50 gram mozzarella
 • 4 middelgrote witte uien
 • 8 plakken bacon (liefst kalkoen)
 • 2 el barbecuekruiden naar keuze
 • 3 el barbecuesaus
 1.  Steek de barbecue aan en leg wat houtsnippers te weken.
 2.  Meng het gehakt met de oregano, uienpoeder, knoflookpoeder, zout en peper en maak er acht gelijke bolletjes van.
 3.  Snij de mozzarella in acht stukjes en stop in ieder kip bolletje een stukje mozzarella.
 4.  Snij de uien door de helft en trek de buitenste laag van de bol af.
 5.  Vul de buitenste laag van de ui met een kip bolletje.
 6.  Wikkel een plak kalkoenbacon rond de ui.
 7.  Strooi de BBQ kruiden er overheen.
 8.  Controleer de temperatuur van de barbecue; deze zou zo’n 100 graden moeten zijn. Gooi de houtsnippers op de kolen.
 9.  Rook de union bombs zo’n veertig minuten op indirect vuur.
 10.  Bestrijk de union bombs met barbecuesaus en leg ze nog zo’n vijftien minuten op de barbecue.

Enjoy

Liefs,
Kim & Charlie