Vergeet de uitgedroogde kipsate, de verkoolde speklappen en de laffe hamburgers. Julius Jaspers legt in Simple Smart BBQ nog een keer uit hoe je echt moet barbecuen. En geloof me, na een barbecue met de recepten uit zijn boek wil je nooit meer kant-en-klare pakketten van een willekeurige supermarkt op je kolen.

In Kimmies Kookboekentest liggen er iedere week een of meerdere kookboeken in mijn keuken, waaruit ik -op het oog- de lekkerste gerechten test. Smaken de gerechten? Kloppen de recepten? En wat zijn mijn belevenissen in de keuken? Wie ik ook alweer ben? KIM! De fotograaf en prettig gestoorde linkerhand van Charlie 🙂

Hoewel de boeklancering van Simple Smart BBQ letterlijk in het water viel, hebben we daarna meer dan een mooie BBQ-dag gehad. Een wijze les van de BBQ-gekken op de lancering: beter één goed gerecht dan verschillende goedkope stokjes vlees.

Dus eerst maar een dagje met zijn tweetjes staren naar de smeulende kolen: Thaise kippendijen met broccoli en mosterdboter. Een kleine voorbereiding heb je wel. De kip moet ruim op tijd in de marinade en de boter moet ik ook nog eventjes bereiden. Maar als de barbecue eenmaal op temperatuur is: feest! Julius legt namelijk alles perfect uit: van temperatuur van de barbecue en de plaats van jouw gerecht op het rooster tot de kolen en het aantal minuten voorbereiding.

BBQ EXTRAVAGANZA

Tijd voor de grote test… Mijn vriendinnetjes komen langs voor een BBQ EXTRAVAGANZAAAA met verschillende gerechten: we roken vis en kaas, we maken kippendijen en honeyglazen een kip, prei wordt gepocheerd, wortels gaan in de kruiden…

Het neemt even wat voorbereidingstijd in beslag, want ik doe niet aan kleine eetfeestjes. Twee dagen voor het geplande foodfeest in mijn achtertuin gaat de kaas op de BBQ. Dat levert meteen een kleine relatiecrisis op, omdat vriendlief niet doet wat ik opdreun uit Simple Smart BBQ. Zweetkaas is het gevolg (wat uiteindelijk best goed smaakt). De zalm gaat alvast in de marinade.

Zondag is de dag van het feest. Ik stuur mijn vriendinnen -die al zeker twaalf keer hebben geïnformeerd of ze wat moeten meenemen- elk uur updates van alle dingen die ik aan het maken ben. Een goede voorbereiding blijft het halve werk, want binnen de kortste keren kan ik gewoon met een cocktail in de tuin zitten. En eerlijk is eerlijk, binnen een uur tijd stond alles klaar om op de barbecue te kunnen.

Vriendlief bekommert zich over het vuur en de vlammen… En zo nu en dan komt er weer een waanzinnig gerecht op tafel.

BYE BYE BACON

Mijn grootste angst is dat ik niet genoeg heb en na vier uur eten, kijk ik beteuterd naar alle lege schalen. De candied bacon is gone, het enige dat nog resteert van de kip zijn de botjes, de kaas bestaat alleen nog uit de zijkantjes,  geen koudgerookte zalm meer, de groentes zijn verorberd en iedereen kijkt elkaar aan voor het laatste stukje kip.

Heb ik toch te kort. Nee, zeggen de meiden, alle gerechten waren zo lekker dat ze moesten blijven eten. Sterker nog: deze barbecue wordt de maatstaf voor alle volgende barbecues voor de rest van het jaar.

Dan volgt hier het recept van de Spicy Candied Bacon

Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)

  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 500 gram dikke plakken ontbijtspek
  • 1 theelepel mosterpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  1. Meng de suiker met de kruiden en smeer het spek in. Laat 15 minuten of langer intrekken.
  2. Bak het spek ongeveer 20 minuten op indirect vuur krokant, de barbecue moet ongeveer 200 graden zijn.
  3. Haal van de barbecue en laat het spek afkoelen tot lauwwarm.

Heerlijk als hapje vooraf of voor op deze GRUWELIJKE BURGERSSSS!!!!

Simple Smart BBQ

Win win win… Simple Smart BBQ

YEAH we mogen een boek weggeven! Hoe kun je deze winnen? Gewoon door ons hieronder te vertellen wat jouw favoriete BBQ-gerecht is. 7 juni krijgt de winnaar per mail bericht!

Liefs,
Charlie en Kim

PS: Vergeten wie Kim is (klik hier).