Sambal

Sambal

Sambal

Hou jij van een beetje pit? Dan moet je deze sambal echt een keer maken! We kennen het allemaal wel, sambal uit een potje van de toko of gewoon uit de supermarkt. Wij hebben hem hier standaard in de koelkast staan, mijn vriend is er dol op. Ik vind het altijd leuk om te kijken of ik het ook zelf kan maken, vers zonder al die rommel die er in verwerkt word. Vaak denkt men dat dit heel ingewikkeld is, helemaal niet waar! Dit recept is hartstikke makkelijk, lekker (pittig) en zeker 10 dagen houdbaar in de koeling.

Ik denk hierbij aan Indonesië; wat een inspiratie! Op de lokale markten kiezen de Indonesiërs hun verschillende soorten verse sambals, uitgestald in grote bakken, in porties verkocht. Sambal Manis is een gebakken sambal met een zoete smaak en net wat milder dan de Sambal Oelek en Brandal. Sambal wordt op vele manieren gebruikt, sommige doen het op brood met pindakaas. Geloof me! Ik gebruik het vaak bij groenten of op mijn omelet.

sambal

Wat heb je nodig:

  • 4 el olijfolie
  • 5 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 4 rode pepers
  • 3 plakken gember
  • 2 stukjes limoenschil van ongeveer 4 cm p.s.
  • 6 tomaten
  • 1 el groentebouillon
  • 2 el limoensap
  • 1/3 tl zout
  1. Heb je een staafmixer met opzetstuk om fijn te hakken? Gebruik deze dan voor de sjalotten en knoflook, heel handig en snel. Maar als je deze niet hebt is dat zeker geen ramp, maak de sjalotten en knoflook schoon en snijd deze heel fijn.
  2. Verhit wat olie in de pan en fruit hierin de sjalotten en de knoflook 5 minuten aan op laag vuur.
  3. Snijd de gember in plakken, schil de limoen en haal de zaadlijst uit de pepers en snijd ook deze fijn (of gebruik het opzetstuk).
  4. Voeg dit toe in de pan en bak weer 5 minuten op laag vuur.
  5. Snijd de tomaat in blokjes, verwijder de zaadjes en het vocht.
  6. Voeg nu ook de tomaten blokjes en bouillon toe en laat 10 minuten sudderen.
  7. Maak de sambal op smaak met zout en de limoen sap, laat goed afkoelen.
  8. Doe de sambal in een afgesloten potje en bewaar in de koelkast.

sambal

Ziet dat er niet leuk uit? Dit is heerlijk door de pindasoep, recept vind je hier!

Liefs,
Charlie’s Kitchen

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

1 + zes =