Hier ben ik weer met de wekelijkse review van een kookboek. Toen Charlie en ik hadden besloten dat ik haar reviews zou gaan verzorgen, kwam ze met een enorme tas vol boeken aan. Tussen de bekende namen als Estee Strooker en Uit Pauline’s Keuken viel mij meteen één boekje in een bijzonder formaat op: “Papa Kazmi: Pure Cook Book”. Het kookboek van de eigenaar van Hills & Mills in Delft. En ik ga je nu al vertellen: deze blijft bij mij in de kast staan.

Wie ben ik?

Omdat de boekenkast van Charlie bezwijkt en ze druk is met het bedenken van nieuwe recepten voor jullie, test ik iedere week een kookboek. Wie ik ben? Kim, Charlie’s fotograaf en erkend kookboeken-, cheesecake- en krav maga verslaafde. En deze week test ik in Kimmie’s Kookboeken Test… Papa Kazmi.

Eerlijk is eerlijk

Mijn favoriete keuken is de Japanse, maar daar hield mijn voorliefde voor de Aziatische cuisine wel een beetje op. Je maakt me nog steeds niet blij met Chinees of een afhaalmaaltijd van de plaatselijke toko. Ik heb thuis echter iemand zitten die dol is op de kruidencombinaties uit het Oosten, dus dat daagt mij ook weer uit om nieuwe dingen te proberen. Ondertussen ga ik met plezier naar de Vietnamees (en dan niet voor de loempia’s) en ben ik stiekem ook de Indiase keuken gaan waarderen.

review

Wij houden van koken met verse producten

De gerechten in Papa Kazmi zijn vooral lekker clean. Verse producten, mooie kruiden, weinig tot geen suiker, dus eigenlijk gewoon hartstikke gezond. De pakjes de deur uit en lekker zelf from scratch een heerlijke tafel vol gerechtjes produceren. In het kader van “het duurt even, maar dan heb je ook wat”, ben ik vrolijk aan de slag gegaan om zelf naanbrood te maken, zelf mijn kip korma, kip tikka en nog veel meer. Nu was het toch koud en naar weer buiten, dus tijd zat.

Het ene gerecht is echt een stuk bewerkelijker dan het andere. En je moet bij de meeste gerechten wel even rekening houden met je planning: soms moet de kip in de marinade of moet je vlees/kip lekker stoven voordat je aan tafel kunt. Het fijne is dat je in de tussentijd allemaal heerlijke bijgerechten kunt maken. Als je voor een hele tafel gaat natuurlijk ;-). Wij hebben in ieder geval een halve week kunnen smullen, want als ik dan begin met koken, blijf ik ook gaan.

Het leuke is dat sommige gerechtjes, zoals de kip tikka, weer de basis zijn voor een ander gerecht. Samen met leftover naanbrood, leftover tomatensalade en leftover raita kun je daar dus weer een bijzonder lekker broodje van maken voor de lunch. Ik vond het echt een feestje om op te mogen eten.

Tussen de gerechten door staan mooie verhalen over het leven van de familie Kazmi, zoals wanneer ze bepaalde gerechten aten. Of hoe feestdagen er bij hen uitzien. Verrassend zijn de verschillende variaties op de traditionele yoghurtdrank Lassi en de verschillende raw vegan pies in het boek. Ook wordt uitgelegd hoe je een traditionele chai latte maakt (recept volgt hieronder). Kortom: een zeer brede kijk op de moderne Indiase keuken. En een bijzonder smakelijke 😉

Chai Latte met een twist aka DIRTY CHAI

Wat heb je nodig:
(voor 2 glazen)

 • 375 ml water
 • 375 ml melk
 • 2 tl zwarte thee
 • 1,5 cm gember
 • 4 kardemompeulen
 • 1/2 kaneelstokje
 • 4 kruidnagels
 • 2 zwarte peperkorrels
 • 1 steranijs
 • 1/4 vanillestokje
 • Shot espresso
  Optioneel: agavesiroop
 1. Snijd de gember grof
 2. Doe water, kruiden en de thee in een pannetje en breng aan de kook. Kook zo’n 3 minuten.
 3. Voeg de melk toe en kook deze 2 minuten mee op laag vuur.
 4. Giet door een zeef in grote theeglazen.
 5. Voeg de shot espresso toe.
 6. Voeg naar smaak agavesiroop toe.

Liefs,
Kim & Charlotte