Word sterk en gezond van vegetarisch eten: deze quinoaschotel met pittige tempeh is nog lekker ook! Echte vegapower, want wie zegt dat een gerecht zonder vis of vlees minder goed is? In de supermarkt vind je tegenwoordig tal van vleesvervangers die jouw maaltijd net een andere twist kunnen geven.
Kies een keer wat anders
Eén van mijn favorieten is de biologisch pittige tempeh, ik koop deze bij de Albert Heijn. Tempeh komt oorspronkelijk uit Indonesië, het is een gefermenteerd sojaproduct dat geperst is tot een blok. Tempeh bevat veel proteïne!
Kienowa of kienwa?!
Quinoa is, naast havermout, een van mijn favoriete granen. Maar is quinoa wel een graan? Quinoa is eigenlijk een zaadje van een plant. Het is voedzaam en zit boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Quinoa kun je heel veelzijdig gebruiken. Had je bijvoorbeeld mijn quinoa bounty recept al gezien? Ik gebruikte voor dit recept Lola Quinoa, zeker de moeite waard om even over te vertellen.
Product met een verhaal
Deze quinoa is afkomstig van Nederlandse bodem en is duurzaam geteeld. Gelukkig bevat het geen chemische bestrijdingsmiddelen en de telers krijgen een eerlijke prijs betaald. Daarnaast hoef je de quinoa van Lola Quinoa niet eerst af te spoelen, omdat deze quinoa geen bitterstoffen bevat en daardoor het voedzame buitenlaagje er omheen kan blijven zitten, waardoor de quinoa dus ook volkoren is.
Quinoaschotel met pittige tempeh
Wat heb je nodig:
(voor 4 personen)
- 100 gram quinoa
- 2 el kokosvet
- 250 gram pittige tempeh
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 3 courgettes
- 4 cm verse gember
- 1 kleine broccoli
- 400 gram sperziebonen
- 150 gram zoete tuinerwten (diepvries)
- 150 gram cherrytomaatjes
- 1 bosje koriander
- Bereid de quinoa volgens de verpakking.
- Verwarm de helft van het kokosvet in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de tempeh even kort om en om, breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
- Snijd de knoflook, gember en ui helemaal fijn.
- Halveer de tomaatjes.
- Snijd de courgettes in plakjes en haal de puntjes van de sperziebonen af
- Zet nu ook de wok op het vuur, verwarm het kokosvet en wok de knoflook, gember en ui goudbruin.
- Voeg nu ook de sperziebonen, broccoli en tuinerwten toe. Wok zo’n 10 á 12 minuten.
- Voeg de quinoa bij de groenten, breng op smaak met peper en zout.
- Schep de quinoaschotel op, voeg de tempeh toe, leg er tenslotte wat tomaatjes op en bestrooi met de koriander.
Een heerlijk gerecht met lekker veel groente!
Liefs,
Charlie