Ik ging op zoek naar het verhaal achter soja - Charlie's Kitchen

Ik ging op zoek naar het verhaal achter soja

Veel mensen hebben wel eens van soja gehoord of hebben het misschien al gegeten, maar wat is het nu precies en waar komt het vandaan?

Om te weten te komen wat het verhaal achter soja is ben ik uitgenodigd door Alpro om te komen kijken bij de sojaveld in Hoog Soeren. Samen met Kim reden we naar deze prachtige locatie waar zij met veel passie ons alles vertelde over de voordelen van soja voor zowel je gezondheid als voor de planeet.

soja

Soja is zoveel meer

Op deze regenachtige dag vertrok ik samen met Kim naar Hoog Soeren. Ik vind het belangrijk dat we denken aan onze gezondheid, maar ik ben mij er ook van bewust dat wij zoveel meer kunnen betekenen voor het milieu. Plantaardig eten is goed voor onszelf maar ook voor de planeet. Plantaardige voedingsmiddelen, zoals soja producten, vergen minder water en land en stoten minder CO2 uit.

Ik ging dus op onderzoek uit

Sojaproducten bevatten kwalitatief hoogwaardige plantaardige eiwitten en zijn laag in verzadigd vet. Ook zijn de meeste producten verrijkt met o.a. vitamine B12, B2, D en Calcium. Wist je dat voor mensen met een lactose intolerantie dit een prachtig product is? Soja is namelijk lactose- en zuivelvrij!

Een mooi verhaal…

Alpro produceert haar sojabonen uitsluitend in Europa en Canada en streeft naar meer lokale teelt. Het is zeer belangrijk dat de sojabonen duurzaam geproduceerd zijn, niet uit ontboste gebieden komen of genetisch zijn gemanipuleerd. Ik was dan ook positief verrast toen ze ons vertelde dat Alpro de Nederlandse sojateelt stimuleert en opschaalt. Ze gebruiken geen sojabonen uit de Verenigde Staten, Brazilië of Argentinië. Deze landen kunnen Alpro geen garantie geven dat de bonen GMO-vrij zijn (Genetisch Gemanipuleerde Organismen). De sojabonen van Alpro komen uit Canada en Europa, waardoor er wel zekerheid kan worden gegeven over de standaarden met betrekking tot ecologische en sociale omstandigheden ten aanzien van de teelt.

Soja wordt nu ook geteeld in Nederland!

Naast dat ik de plantage alleen al heel tof vond, ben ik ook veel interessante dingen te weten gekomen! Namelijk dat Alpro druk bezig is met het opzetten van lokale sojateelt en de aankoop hiervan. In Frankrijk hebben zij bijvoorbeeld bij de fabriek in Issenheim sojateelt met succes nieuw leven ingeblazen. Er wordt daar dan ook alleen nog maar lokale sojabonen gebruikt door Alpro. In België zijn ze dit jaar ook gestart met een vijftal landbouwers. Wat een mooie stappen maakt dit bedrijf!

Om hun missie voor meer lokale sojateelt voort te zetten, heeft Alpro de in 2015 170 hectare aan Nederlands geteelde sojaoogst dit jaar opgeschaald naar 305 hectare. Dit hebben ze samen gedaan met hun partner Agrifirm, dit is een coöperatie die 17.500 Nederlandse landbouwers onder hun heeft en over veel kennis beschikt om de beste soja aan Alpro te leveren. Super interessant om te horen dat Alpro zo’n sterk netwerk achter zich heeft staan, waaronder boer Jan!

Ik wil boer Jan en het Alpro team dan ook bedanken voor hun enthousiasme tijdens deze fantastische dag. We werden met open armen ontvangen en geen vraag was te gek. Mooie mensen die bezig zijn de wereld een stukje beter te maken en ons wat meer bewustwording mee te geven. Er werd een heerlijk lunch verzorgt en ondanks de regen was het een gezellige informatieve dag. Er zijn veel meningen over soja, maar voor mij is het nu allemaal een stuk duidelijker geworden hoe en waar het vandaan komt.

Liefs,
Charlie

Claim: plantaardige voedingsmiddelen bevatten doorgaans minder verzadigd vet. Minder verzadigd vet kan bijdragen aan normale cholesterolwaarden.

PS: Dit verhaal is gesponsord, weten wat dit inhoud? Lees dan “Bloggen en geld verdienendeel 1 en 2.

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

4 reacties op “Ik ging op zoek naar het verhaal achter soja”

 1. Avatar

  cool, ik wist er niet zoveel over alleen dat ik bij de coffeevompany sojamelk voorbij hoorde komen, ga ik dan gelijk proberen 🙂

 2. Avatar

  Ik vind het de laatste tijd allemaal erg verwarrend. Of je leest dat Alpro soya heel gezond is of ik lees dat je het juist niet moet nemen omdat het onze hormoon huishouden in de war schopt. Ikzelf heb wel de alpro in huis maar durf het niet meer dagelijks te nemen. Wat is nu echt waar?

  1. Avatar

   Hi Joyce,

   Balans is het antwoord op alles. Geen probleem als je 1 of twee maal per week een bakje soja eet. Teveel kan leiden door hormoonschommelingen.
   Maar dat doet heel veel eten. Niet bang zijn om te eten maar bewust zijn 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches