Veel mensen hebben wel eens van soja gehoord of hebben het misschien al gegeten, maar wat is het nu precies en waar komt het vandaan?

Om te weten te komen wat het verhaal achter soja is ben ik uitgenodigd door Alpro om te komen kijken bij de sojaveld in Hoog Soeren. Samen met Kim reden we naar deze prachtige locatie waar zij met veel passie ons alles vertelde over de voordelen van soja voor zowel je gezondheid als voor de planeet.

soja

Soja is zoveel meer

Op deze regenachtige dag vertrok ik samen met Kim naar Hoog Soeren. Ik vind het belangrijk dat we denken aan onze gezondheid, maar ik ben mij er ook van bewust dat wij zoveel meer kunnen betekenen voor het milieu. Plantaardig eten is goed voor onszelf maar ook voor de planeet. Plantaardige voedingsmiddelen, zoals soja producten, vergen minder water en land en stoten minder CO2 uit.

Ik ging dus op onderzoek uit

Sojaproducten bevatten kwalitatief hoogwaardige plantaardige eiwitten en zijn laag in verzadigd vet. Ook zijn de meeste producten verrijkt met o.a. vitamine B12, B2, D en Calcium. Wist je dat voor mensen met een lactose intolerantie dit een prachtig product is? Soja is namelijk lactose- en zuivelvrij!

Een mooi verhaal…

Alpro produceert haar sojabonen uitsluitend in Europa en Canada en streeft naar meer lokale teelt. Het is zeer belangrijk dat de sojabonen duurzaam geproduceerd zijn, niet uit ontboste gebieden komen of genetisch zijn gemanipuleerd. Ik was dan ook positief verrast toen ze ons vertelde dat Alpro de Nederlandse sojateelt stimuleert en opschaalt. Ze gebruiken geen sojabonen uit de Verenigde Staten, Brazilië of Argentinië. Deze landen kunnen Alpro geen garantie geven dat de bonen GMO-vrij zijn (Genetisch Gemanipuleerde Organismen). De sojabonen van Alpro komen uit Canada en Europa, waardoor er wel zekerheid kan worden gegeven over de standaarden met betrekking tot ecologische en sociale omstandigheden ten aanzien van de teelt.

Soja wordt nu ook geteeld in Nederland!

Naast dat ik de plantage alleen al heel tof vond, ben ik ook veel interessante dingen te weten gekomen! Namelijk dat Alpro druk bezig is met het opzetten van lokale sojateelt en de aankoop hiervan. In Frankrijk hebben zij bijvoorbeeld bij de fabriek in Issenheim sojateelt met succes nieuw leven ingeblazen. Er wordt daar dan ook alleen nog maar lokale sojabonen gebruikt door Alpro. In België zijn ze dit jaar ook gestart met een vijftal landbouwers. Wat een mooie stappen maakt dit bedrijf!

Om hun missie voor meer lokale sojateelt voort te zetten, heeft Alpro de in 2015 170 hectare aan Nederlands geteelde sojaoogst dit jaar opgeschaald naar 305 hectare. Dit hebben ze samen gedaan met hun partner Agrifirm, dit is een coöperatie die 17.500 Nederlandse landbouwers onder hun heeft en over veel kennis beschikt om de beste soja aan Alpro te leveren. Super interessant om te horen dat Alpro zo’n sterk netwerk achter zich heeft staan, waaronder boer Jan!

Ik wil boer Jan en het Alpro team dan ook bedanken voor hun enthousiasme tijdens deze fantastische dag. We werden met open armen ontvangen en geen vraag was te gek. Mooie mensen die bezig zijn de wereld een stukje beter te maken en ons wat meer bewustwording mee te geven. Er werd een heerlijk lunch verzorgt en ondanks de regen was het een gezellige informatieve dag. Er zijn veel meningen over soja, maar voor mij is het nu allemaal een stuk duidelijker geworden hoe en waar het vandaan komt.

Liefs,
Charlie

Claim: plantaardige voedingsmiddelen bevatten doorgaans minder verzadigd vet. Minder verzadigd vet kan bijdragen aan normale cholesterolwaarden.

PS: Dit verhaal is gesponsord, weten wat dit inhoud? Lees dan “Bloggen en geld verdienen” deel 1 en 2.