Wat doe je als je net Rens Kroes: The Party Edition vers van de pers binnen hebt en altijd hongerige vrienden om je heen? Tijd voor een foodparty in de tuin! En ja, het werd echt een feestje: vooral voor de smaakpapillen.

Omdat de boekenkast van Charlie bezwijkt en ze druk is met het bedenken van nieuwe recepten voor jullie, test ik iedere week een kookboek. Wie ik ben? Kim, Charlie’s fotograaf en erkend kookboeken-, cheesecake- en krav magaverslaafde. En deze week test ik in Kimmie’s Kookboeken Test…

Rens Kroes –  The Party Edition

Rens Kroes

‘Er is heel veel eten, maar vooral vegetarisch. Dus heel weinig vlees.’ Soms kun je mensen beter even voorbereiden, voordat je ze eten voor hun neus zet. Mijn vriend kijkt ondertussen niet meer verbaasd op van een soep zonder gehaktballen of een experimentele vegaburger. Ik heb echter wat vrienden die vertwijfeld om zich heen kijken zonder een mooi stuk vlees op hun bord. De reacties waren echter bijzonder enthousiast. Vooral ook omdat ik een citroencake van Rens had meegenomen naar een barbecue.

Let’s do this

Het nieuwe boek van Rens staat vol met feestelijke gerechten: van taartjes tot fijne gerechten voor bij een barbecue. Of de perfecte canapés voor op een feestje. Volgens deze powerfoodie is met haar vierde boek de cirkel compleet. Ik denk dat het haar beste boek tot nu toe is. Maar misschien ook omdat ik en Charlie echte feestnummers zijn.

Negen zorgvuldig geselecteerde gerechtjes, een middagje keuken en een kast vol boodschappen. Rens kreeg in haar eerdere boeken regelmatig de kritiek dat ze soms wel erg dure en wat lastig verkrijgbare producten gebruikt. Juist grappig dat in het meest feestelijke boek veel meer back to basic ingrediënten staan. Sterker nog, de meeste spullen heb ik eigenlijk standaard in huis. In deze hoeveelheden was het wel handig om een beetje extra te halen.

De meeste gerechtjes waren echt easy peasy om te maken: de humus met zongedroogde tomaten, zoete aardappel uit de oven, de eitjes en gevulde dadels. Niet alleen erg lekker, maar ook nog eens een feest voor het oog. Een lekker drankje mocht ook niet ontbreken: de watermeloencocktail met een subtiele vleug van wodka. Vertel me niet dat er ergens alcohol in mag, want dan zit er ook alcohol in. Zeker met het mooie weer lekker verfrissend. De couscous salade was een mooie aanvulling op alles wat op tafel stond. En de crackertjes deden het perfect met de humus.

Een mega lekker visrecept!

Omdat ik zelf echt een enorme visliefhebber ben, besloot ik Sid’s Ceviche te maken. Voor wie niet weet wat een ceviche is: dat is vis gegaard in citroen of limoen. Ik hou van zuur. Misschien dat ik daarom ook zo’n zure trut ben 😉

Maar, zoiets kost even wat planning, want ceviche maken kost vooral veel wachttijd. Met wat kunst en vliegwerk stond er uiteindelijk een heerlijk visgerecht op tafel.

Maar de topper van de avond waren de Sunkissed Chickpea Burgers. Ik maak graag falafel, maar dit was echt een geweldig alternatief. De patties waren appeltje eitje om te maken, net even anders qua smaak dan normale falafel. Op een broodje met verschillende sausjes – het enige dat ik niet zelf heb gemaakt – en wat sla en ui. Maak wel het hele broodje, want dan krijg je de plus plus versie van het broodje. Ik heb eenmaal met mijn ogen geknipperd en het bord met de burgertjes was leeg. ‘Zo heb je echt geen vlees nodig’, klonk het luid smakkend.

Sterker nog, ik had gehoopt dat ik na die zonnige avond nog iets over zou hebben om mee te lunchen, maar toen ik na een paar wijntjes en een cocktailtje opkeek, waren alle borden. Leeg, maar echt leeg. Of ik vaker een kookboekentest wilde doen?

Uiteraard delen we ook een recept uit het nieuwe boek van Rens Kroes “The party edition”. Bij een feest hoort natuurlijk ook cake. En wat is er lekkerder dan een frissecitroencakef? Wat ik zei: ik ben een zure trut.

Dus een citroen maanzaadcake met de beste kokosfrosting EVER!

Benodigdheden: cakevorm, kom, keukenmachine of mixer

Wat heb je nodig?

  • 150 gram havermeel
  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 1 tl baking soda
  • 1 snuf zeezout
  • 40 gram maanzaadjes
  • 2 eieren
  • 60 ml ahornsiroop
  • 250 ml havermelk
  • rasp van 1 1/2 citroen
  • sap van 2 grote citroenen

Frosting

  • 2 el honing
  • 100 gr kokosboter (Santen)
  • 2 el kokosolie
  • 60 ml water
  • 1 snuf zeezout
  • 2 el citroensap

 

  1.  Zet de oven op 180 graden.
  2. Bekleed het cakeblik met bakpapier of smeer in met kokosvet.
  3.  Meng alle droge ingrediënten voor de cake in een kom.
  4.  Klop in een andere kom de eieren luchtig en voeg de overige natte ingrediënten toe. Meng goed en voeg de overige droge ingrediënten toe aan de mix. En meng wederom. Overwerk het deeg niet, anders krijg je een heel compacte cake.
  5.  Stort het deeg in het cakeblik en zet voor 35 minuten in de oven. De cake is klaar als een prikker schoon uit de cake komt. Laat hem rusten voor tien minuten.
  6.  Maak ondertussen de frosting. Mix alle ingrediënten van de frosting in de blender tot een gladde massa. Smeer uit over de cake en laat hem lekker druipen.
  7.  Laat de cake verder afkoelen in de koelkast.

 

Liefs,
Kim & Charlie