Weer amper likes. Kijk nu, bijna niemand heeft gereageerd! Hoe kan dat nu? Ik heb dit echt vanuit mijn passie en hart gedeeld. Ik voelde teleurstelling, mijn enthousiasme zakte langzaam weg. Daar startte mijn haat-liefde verhouding met Instagram.

#echtinsta… mijn haat-liefde verhouding met Instagram

Echt, echt… Wat is eigenlijk nog echt op Instagram? Foto’s worden drie keer bewerkt, zes keer door een filter gehaald en de meest ideale tekst wordt erbij gepost met de hoop op de meeste likes. Instagram. Zucht. Laten we anders even bij het begin beginnen.

Zo’n 3 jaar terug begon ik met het “gewoon” iets willen delen op Instagram. Ik groeide en ontdekte mijn passie. Mensen inspireren om de keuken in te gaan. Dagelijks deelde ik foto’s van wat er op mijn bordje lag. Ik kreeg veel volgers, veel reacties en ik groeide.

Mijn inspiratievuurtje brandde volop, want een gezonde leefstijl is ook kunnen genieten van een dikke vette burger of een wijntje. Ik voelde mijn missie, laten zien dat balans juist gelukkig maakt.

Sinds januari 2017 kan ik vertellen dat Charlie’s Kitchen echt fulltime mijn werk is. Mijn volgers zijn het allerbelangrijkste. Zonder mensen die mijn berichten of campagnes lezen heb ik geen inkomsten. Zonder volgers krijg ik geen cliënten die ik kan helpen om hun gezonde doelen te bereiken.

Lost in social media

Ik raakte verdwaald in het cijferwereldje. Ik hoorde alleen maar om mij heen: “je moet groeien. Meer likes. Betere foto’s. Heb je geen fotograaf? Hoe vaak post je dan? Hoeveel views heb jij?” Ik kreeg het benauwd. Mijn passie vlammetje doofde langzaam uit…

Van iemand die gewoon lekker haar enthousiasme deelde naar een controlfreak. Ik voelde me steeds eenzamer worden. Als ik samen met andere bloggers was ging het alleen maar over “hoe ga jij op Instagram, hoeveel likes heb jij nu dan? Heb je al gehoord van het algoritme?”

Ik heb een haat-liefde verhouding met Instagram. Nepvolgers die mijn blogs liken en reageren zorgen ervoor dat de passie voor mijn vak verdwijnt. Dus....

Liefde voor Instagram

Ik heb veel zitten denken. Veel overwogen. Is dit wat ik wil? Mensen die mij haatberichtjes sturen als ik ze niet meer volg. Stress hebben omdat mensen mijn foto niet liken en dat daadwerkelijk ook nog op mijzelf gaan betrekken? Stress. Oh, ik kreeg hier zo’n ontzettende stress van.

Niet goed. Want ik was de kern kwijt. Mijn kern. Charlie’s Kitchen, mensen inspireren vanuit mijn enthousiasme en mensen helpen.

Ik wil niet stoppen. Dit is het mooiste werk dat er is. Maar het moet wel anders. Ik wil niet als een dolle debiel op Instagram de hele dag mensen liken en reageren in de hoop dat ze mij zien. Ik heb geen leven meer. Een leven met mijn snufferd op mijn beeldscherm. Hell no. Ik besefte dat ik hulp nodig had, want ik weet wat ik wil. Maar hoe ga ik dit aanpakken zonder dat mijn business volledig instort?

Ik ging op cursus bij Amber, een super inspirerende jonge vrouwelijke onderneemster die meteen mijn gevoelige snaar raakte! Waarom ben je op Instagram? Waarom willen mensen jou volgen? Hoe maak JIJ het verschil?!

Ik realiseerde me dat ik in mijn hoofd heel duidelijk had wat mijn visie en missie is. Maar dat ik door die hele dolle fake ratrace op Insta totaal mijzelf was kwijtgeraakt in mijn verhaallijn. Concreet, ik deelde van alles en nog wat, maar dat gaf eigenlijk helemaal niet weer wie ik ben en wat ik nu echt doe.

Terug naar de basis

Ik ben Charlotte, voedingsdeskundige en het papiertje voor orthomoleculaire   heb ik aan het einde van het jaar ook op zak. Ik wil mensen helpen een energiek leven te krijgen, laten ontdekken wanneer ze in balans zijn en echt gelukkig zijn met hun lichaam. Waarbij genieten en bewustwording een hele grote rol spelen. Want waarom eet je wat je eet?

Om de mensen te kunnen bereiken die ik graag wil helpen moet ik wel goed te werk gaan. Als een idioot liken en reageren op alles en iedereen heeft totaal geen zin. Daarbij, ik word er intens ongelukkig van.

Mijn nieuwe Instagram avontuur is begonnen. En ik vind het doodeng. Ik ben alle nepvolgers aan het blokkeren en ben bewust bezig met wat ik wil delen en wat mijn boodschap is. Instagram, het land van zoveel regels. Wanneer je iets post, hoe vaak je reageert, welke hashtags je gebruikt enz. enz. Instagram houdt alles bij.

Het is net big brother is watching you. Ik vind het gewoon heftig. Want hoe vind je de balans in Instagram inzetten voor je zaak en het loslaten en gewoon delen uit passie.

Dat is moeilijk. Wees nu eerlijk. Het geld komt niet aanwaaien. Ondernemen is gewoon keihard werken en helemaal via social media. Misschien praat ik alleen voor mijzelf, maar ik voel wel degelijk een druk. De druk van moeten presteren. En dat wil ik niet meer.

Een nieuwe start

Ik heb dus de keuze gemaakt om mijn Instagram nieuw leven in te blazen. Ik ga weer terug naar mijn gevoel en dat passie vlammetje. En als ik dan maar 500 mensen heb die mij echt supergraag willen volgen is dat maar zo. Maar ik geloof in mijn kern. En ik geloof dat je dingen vanuit je hart moet doen. Alleen omdat jij het echt wilt. Dat het vanzelf gaat lopen zoals het moet gaan lopen.

Mooi dat het schrijven van een blog je ineens inzichten kan geven. Ik geloof dat ik het nu meer kan loslaten. Want dit is wat ik wil.

Liefs,
Charlie