Meel en bloem, wat is het verschil?

meel

Ik denk dat iedereen wel bloem in huis heeft, misschien om mee te bakken, iets te paneren of iets te binden. Maar wat is nu het verschil tussen meel en bloem? Ik bak veel en krijg vaak de vraag waarom ik geen bloem gebruik. Want wat is nou het verschil tussen meel en bloem? Ik snap dat het soms wat onduidelijk is, omdat het per slot van rekening van dezelfde graankorrel gemaakt wordt!

meel

Meel en bloem, ik leg jullie het verschil uit

Meel is een graansoort dat tot poeder fijn gemalen is, denk aan tarwemeel. De kiem van de tarwe wordt verwijderd, maar de buitenste lagen van de graankorrel blijven behouden, dit zijn de zemelen. De kiem zorgt er voor dat de zaadkorrel kan groeien tot een plant. Hetgeen dat overblijft bevat veel vezels, eiwitten en vitaminen en mineralen, erg gezond!

meel

Als het eiwit van de graankorrel in contact komt met vocht ontstaan er gluten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook pas sinds kort weet wat gluten nu echt zijn! Gluten zorgen voor elasticiteit en het rijsvermogen van het deeg. Pastameel wordt bijvoorbeeld gemaakt van durum tarwe, dit is een harde tarwe die veel gluten bevat en daardoor heel elastisch is. Meel met veel gluten is het meest geschikt voor brood, meel met minder gluten is niet zo geschikt voor brood maar wel voor koekjes en cakes.

Best logisch toch?

Volkorenmeel is niets anders dan een meel met veel overblijfselen na de maling. Er blijft zoveel mogelijk van de graankorrel behouden en hierdoor is de hoeveelheid voedingsstoffen erg hoog.

meel

Bloem is wat overblijft na het zeven van het meel.  Bloem is veel fijner dan meel, omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven.

Maar ook hierin heb je weer diverse soorten

We kennen allemaal wel tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel. Maar dan hebben we ook nog patentbloem deze is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.

En dan heb je ook nog zelfrijzende bloem, ik had er nog nooit van gehoord maar wat blijkt? In de supermarkt noemen ze het zelfrijzend bakmeel! Maar het is eigenlijk gewoon bloem waar bakpoeder aan toegevoegd is.

Liefs,
Charlie’s Kitchen

======================================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op google
Google+
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Download nu mijn gratis maaltijdplanner!

Ik vind lekker en gevarieerd eten belangrijk. Toch vind ik het best een uitdaging om dat in alle drukte “vol te houden”. Maar met mijn maaltijdpanner is dat een eitje!

Download deze nu gratis en krijg een persoonlijke video van mij cadeau waarin ik je uitleg hoe je het beste kunt werken met de maaltijdplanner.

En je ontvangt dan ook nog eens wekelijks een nieuwsbrief met tips, recepten en persoonlijke verhalen.

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches