Ik denk dat iedereen wel bloem in huis heeft, misschien om mee te bakken, iets te paneren of iets te binden. Maar wat is nu het verschil tussen meel en bloem? Ik bak veel en krijg vaak de vraag waarom ik geen bloem gebruik. Want wat is nou het verschil tussen meel en bloem? Ik snap dat het soms wat onduidelijk is, omdat het per slot van rekening van dezelfde graankorrel gemaakt wordt!

meel

Meel en bloem, ik leg jullie het verschil uit

Meel is een graansoort dat tot poeder fijn gemalen is, denk aan tarwemeel. De kiem van de tarwe wordt verwijderd, maar de buitenste lagen van de graankorrel blijven behouden, dit zijn de zemelen. De kiem zorgt er voor dat de zaadkorrel kan groeien tot een plant. Hetgeen dat overblijft bevat veel vezels, eiwitten en vitaminen en mineralen, erg gezond!

meel

Als het eiwit van de graankorrel in contact komt met vocht ontstaan er gluten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook pas sinds kort weet wat gluten nu echt zijn! Gluten zorgen voor elasticiteit en het rijsvermogen van het deeg. Pastameel wordt bijvoorbeeld gemaakt van durum tarwe, dit is een harde tarwe die veel gluten bevat en daardoor heel elastisch is. Meel met veel gluten is het meest geschikt voor brood, meel met minder gluten is niet zo geschikt voor brood maar wel voor koekjes en cakes.

Best logisch toch?

Volkorenmeel is niets anders dan een meel met veel overblijfselen na de maling. Er blijft zoveel mogelijk van de graankorrel behouden en hierdoor is de hoeveelheid voedingsstoffen erg hoog.

meel

Bloem is wat overblijft na het zeven van het meel.  Bloem is veel fijner dan meel, omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven.

Maar ook hierin heb je weer diverse soorten

We kennen allemaal wel tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel. Maar dan hebben we ook nog patentbloem deze is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.

En dan heb je ook nog zelfrijzende bloem, ik had er nog nooit van gehoord maar wat blijkt? In de supermarkt noemen ze het zelfrijzend bakmeel! Maar het is eigenlijk gewoon bloem waar bakpoeder aan toegevoegd is.

Liefs,
Charlie’s Kitchen