Gezond bakken heeft nooit echt mijn smaakpapillen getriggerd. Sterker nog, op het moment dat iemand me weer vertelde dat een ‘gezonde’ brownie echt net zo lekker is als die suikerbom van mijn plaatselijke bakker, begon ik alweer met mijn hoofd te schudden.

Taart is taart

Ik eet liever af en toe een stuk taart vol met alles wat ‘niet gezond’ zou zijn, dan dat ik iedere dag iets eet dat het toch net niet is. Maar als iemand ooit een kans maakte om me van het tegendeel te overtuigen, is het Marike van Oh My Pie. En ik ga meteen bekennen: ze is een heel eind gekomen.

Omdat de boekenkast van Charlie bezwijkt en ze druk is met het bedenken van nieuwe recepten voor jullie, test ik iedere week een kookboek.
Wie ik ben? Kim, Charlie’s fotograaf en erkend kookboeken-, cheesecake- en krav magaverslaafde. En deze week test ik in Kimmie’s Kookboeken Test… Oh My Pie.

 Gezond bakken, oh my pie

Doe mij maar een kookboek

Ik heb een hekel aan koken vanaf websites. Die blogs zijn hartstikke leuk, maar ik wil echt een boek in mijn handen hebben. Het omslaan van een bladzijde en me verlekkeren aan de foto die op de volgende pagina staat.

Toen Marike aankondigde dat ze haar recepten ook in een kookboek zou gaan verzamelen, moet ik zeggen dat ze, ondanks mijn aversie tegen gezond bakken, meteen mijn aandacht had. Misschien niet meteen vanwege de recepten, maar sowieso vanwege de prachtige foto’s en de grappige teksten die op haar website en Instagram staan.

Marike beloofde een ‘belevingsboek’. En om even in haar taalgebruik te blijven hangen: Oh My Pie is echt een pareltje geworden met prachtige foto’s, bijzondere teksten en – ja echt – geurplaatjes. Die laatste zijn volgens mij vooral bedoeld om je in de stemming te laten komen voor een volgend lactose-, suiker- en bakavontuur. Want daar is Marike meer dan in gespecialiseerd.

oh my pie

Ga mee op bakavontuur

Ik heb me meteen gestort op de koeken: Grandioze Gevulde Koeken! Bastogne Bastards! en Chocoholic Cookies! Het mooie is dat Marike bij ieder recept vraagt: heb je alles in huis? En ik er standaard achter kom dat ik altijd iets mis. Dus de gevulde koeken van Oh My Pie werden roomboter gevulde koeken, omdat mijn pot kokosolie was gesneuveld.

Mijn gevulde koeken werden niet lactose-, maar wel glutenvrij. En ik ga meteen zeggen: dat viel me niet tegen. Er kan natuurlijk niets op tegen een vette roomboter gevulde koek, maar dit alternatief mocht er zeker zijn. Hetzelfde gold trouwens ook voor de Chocoholics.

oh my pie

Waar hier thuis pas echt ons hart sneller van ging kloppen, waren de Bastogne Bastards! En de Spijsie Peren Slinger! Want die smaakten… alsof ze niet gezond waren. Sorry hoor, maar taart en koek horen gewoon ongezond te smaken.En het mooiste was ook nog eens dat het helemaal niet zo ingewikkeld was om te maken. In een ochtendje stond het hele huis vol verse koek en taart.

En na vier recepten staat er nog steeds meer dan genoeg in om te maken: Marike heeft zelfs een hartige sectie in haar mooie boek opgenomen. Natuurlijk ontbreken haar ontbijttaartjes en lactosevrije cheesecakes ook niet.

Ze is grondig geweest!

Zo heeft ze alternatieven om recepten van vegetarisch naar vegan te krijgen. Mooie tips over welk meel te gebruiken en welke vormen er het beste bij welke taart passen. Als je niets van bakken weet, kun je je met dit boek zeker een bakkoning(in) voelen. Als je de recepten en aanwijzingen maar goed volgt. Nog een voordeel: de porties die je maakt zijn niet idioot groot.

Kortom: Marike van Oh My Pie heeft zelfs de grootste ongelovige op het gebied van gezond bakken aan de boekweitmeel gekregen. En als iemand me zoekt: ik prop nog even een bastognekoek naar binnen 😉

Hoe maak je die verdomd lekkere bastognekoeken?

 • 50 gram amandelmeel
 • 50 gram havervlokken
 • 1 grote el kokosolie
 • 1,5 tl (wijnsteen) bakpoeder
 • 1 el speculaaskruiden
 • 30 gram kokosbloesemsuiker
 • 3 Medjoul dadels (ontpit)
 • 1 ei
 • 1 tl vanille aroma
 • snufje zout
 • Optioneel: snufje kruidnagel
 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Meng de havervlokken, het amandelmeel, bakpoeder, vanille en speculaaskruiden in een kom.
 3. Voeg de overige ingredienten toe.
 4. Maak er zes mooie balletjes van die je vervolgens plat drukt. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de koeken zit.
 5. Bak de koeken in ongeveer 15 minuten af.
Gezond

 

Geniet ervan!

Liefs, Kim