In eigen stad op hotspot tour en ik kwam terecht bij LAB 44 op het Hembrugterrein in Zaandam. Nog geen 12 minuten fietsen vanaf het centrum, makkelijk bereikbaar met het pontje vanaf Amsterdam en met de auto. Het unieke pand is meer dan 100 jaar oud en is vroeger een mosterdgasfabriek geweest.
Urban mix zone
Op het Hembrugterrein in Zaandam vind je LAB 44. Gedurende een lange periode viel dit gebied onder het Ministertie van Defensie en was het niet toegankelijk voor publiek. Maar door alle nieuwe ontwikkelingen en creativiteit ontstaan er nieuwe mogelijkheden, zoals deze horeca gelegenheid en straks ook woningen.
Wat ik echt tof vind is, dat de ondernemer kleinere ondernemers ook een kans geeft. Zo verhuurt hij o.a. een gedeelte aan Zaanse Sambal en de Hoop. Ook vind je aan de zijkant van het pand een 12 meter lange bank waar je gezellig buiten kunt eten. Daarnaast is er een kruidentuin.
Iedereen die van koken houdt wil dit in de achtertuin
Tevens is er een tweetal vergaderruimtes aanwezig voor 15 tot 40 gasten.
En wat een mazzel hadden wij, een prachtige dag om lekker buiten te eten. Zo’n mooie avond moet je natuurlijk starten met een speciaal biertje uit de Zaanstreek zelf. Daarna een plankje met focaccia, de lekkerste groene pesto ooit en aioli.
Zowel de focaccia als de pizza worden met speciale bloem gemaakt bij LAB 44. Een bloemsoort die niet zomaar iedereen mag gebruiken. Je moet in het bezit zijn van een pizza certificaat om deze bloem te mogen gebruiken. Dit maakt deze bodem uniek, want niemand in de Zaanstreek gebruikt dit. Bloem met een hoge hydratatiewaarde die ervoor zorgt dat de pizza extra luchtig is, maar vooral ontzettend smeuïg.
Laat ik nu toevallig een echte pizzalover zijn en het geluk hebben dat ik er vier mocht testen. Wat een feest! Een verrassend lekkere vegetarische pizza, een out of the box pizza, een traditionele Margarita en een Tartufato pizza.
Ik ben een echte pizzalover
Ondertussen zagen we fantastische borrelhapjes en burgers voorbij komen voor de tafeltjes om ons heen. Even lopen spieken op de menukaart en ik moet zeker heel snel terugkomen hier. Wat een unieke locatie en wat een heerlijke variatie staat er op de kaart.
Alsof ik naar huis ga zonder toetje…
Ondanks dat ik een enorme fan ben van de fantastische pizzabodems, was éen van de toetjes voor mij echt de verrassing van de avond. De gevulde gnocchi met dulce de leche en caramel. Een tip, pas op want ik begon enthousiast meteen erin te bijten en de helft spoot eruit. Super charmant.
LAB 44 was helemaal AAN!
LAB 44, een echte must go als je in de buurt bent
Liefs,
Charlie