Soms heb je van die boeken waar je echt naar uitkijkt vanaf het moment dat je weet dat ze uitkomen. Ik heb het standaard bij ieder boek van mijn persoonlijke held Jamie Oliver. En toen ik hoorde dat sprintkoningin Dafne Schippers met een kookboek op de proppen zou komen, was ik meteen blij.

Een kleine bekentenis: ik heb bijna op de deurmat zitten wachten toen ik wist dat Dafne Likes naar me toe zou komen. En gelukkig, ze heeft me niet teleurgesteld.

Ik blijf koken uit haar kookboek!

Omdat de boekenkast van Charlie bezwijkt en ze druk is met het bedenken van nieuwe recepten voor jullie, test ik iedere week een kookboek. Wie ik ben? Kim, Charlie’s fotograaf en erkend kookboeken-, cheesecake- en Krav Magaverslaafde. En deze week test ik in Kimmie’s Kookboeken Test…

Dafne Likes

Op social media is Dafne, samen met haar zus, al een tijdje bezig met gezonde voeding. Onder de naam Dafne Likes publiceert ze met grote regelmaat lekkere recepten die prima passen in een sportieve (maar ook minder sportieve) levensstijl. Een boek was een logische volgende stap voor de zilveren medaillewinnares van de laatste Olympische Spelen. In het boek heeft ze bijna zeventig recepten verzameld voor eigenlijk ieder moment van de dag.

Hier in huis hebben we een vrij drukke sportagenda: krachttraining, Krav Magatrainingen en aanvullende vechtsporttrainingen. We komen regelmatig in de knoop met – vooral – het avondeten. Aangezien ik overdag nog wel eens druk ben, skip ik ook nog wel eens maaltijden. Laat ik stellen dat het niet ideaal is. De recepten van Dafne zijn makkelijk te bereiden, bijzonder verrassend en heerlijk van smaak. Vanaf het moment dat ik het boek open heb geslagen, is er altijd een reden om iets te eten.

Daphne geeft je een inzicht in haar eetpatroon

Wat ze eet, ideetjes voor gezonde familiemaaltijden en suggesties wanneer je wat het beste kunt eten. Vanaf het eerste recept dat ik heb gemaakt, ben ik in de ban van Dafne. Snacken, avondmaaltijden, ontbijtjes… Uiteraard ontbreken een paar cheatrecepten (chocola!) niet. Dafne heeft het bedacht, dus ik maak het. Vriendlief heeft flapjacks – een soort pannenkoeken met proteïnepoeder – mee naar zijn werk, na de training hebben we heerlijke falafel klaar staan en rond de lunch staan er gevulde gebakken eitjes op het menu. Ole Poke Bowls, pittige walnoten hummus, bruschetta met een zeer verrassende forelcombinatie: allemaal lekker.

Het werd pas echt feest toen ik de geroosterde zoete aardappeltoast op tafel zette met de lunch. Ik bedoel: ik verwachtte er helemaal niets van, maar ik had nog een zoete aardappel liggen en niet geschoten is altijd mis. Dus huppakee: de toaster in met de plakjes en ondertussen zette ik de toppings klaar. Het duurde ieeeeeets langer dan de beloofde tien minuten, maar we zaten hier te smikkelen.

Nog zo’n feestje: de speed kale pizza. Ik kan bijzonder slecht tegen pizza. Dafne wil gezondere alternatieven bieden: wij hebben drie keer pizza gegeten in variatie op haar recept. Ik was zo blij.

Dafne

Maar raad ik het boek aan?

Als je gezonder wilt eten of creatiever wilt eten rond jouw trainingen vind ik dit boek een absolute must. Ik heb een paar nieuwe combinaties gevonden en geprobeerd en niet onbelangrijk: de recepten zijn niet bewerkelijk en staan zo op tafel. Dus ja wat kan ik zeggen.

Dafne Likes? Kim Likes!

Het mooie weer komt eraan, dus wat is er lekkerder dan een verfrissend ijsje. Het liefst nog een beetje een gezonde ook, dus voor jullie maakte ik de Bosbesssen Cheesecake ijsjes!

Wat heb je nodig:
(voor zes kleine ijsjes)

 • 150 gram bosbessen
 • 2 el honing (naar smaak)
 • 200 gram creamcheese light
 • 3 eetlepels melk
 • 3 eetlepels limoensap
 • 1 theelepel limoenrasp
 • 2 theelepels vanille extract

Benodigdheden: ijslollyvormpjes en ijslollystokjes

 1. Doe de blauwe bessen met een scheutje water in een pannetje en kook deze op laag vuur een kwartiertje.
 2. Maak er een puree van met een staafmixer en voeg naar smaak honing toe.
 3. Verdeel de puree over de vormpjes en zet in de vriezer.
 4. Maak ondertussen het creamcheesemengsel. Meng de creamcheese, melk, limoensap, limoenrasp en vanille extract in een kom.
 5. Mix deze tot een mooi glad mengsel. Voeg naar smaak honing toe.
 6. Giet het creamcheesemengsel bij de ijsvormpjes, zet de stokjes erin en zet de lolly’s voor minimaal zes uur in de vriezer.

 

Liefs,
Charlie & Kim

PS: Op zoek naar een ander boek? Vorige week testte Kim wel een heel tof boek, lees je mee?