No surprise: I love food! Maar als je aan me vraagt van welke internationale keukens ik het allergelukkigst word, kom je zeker snel terecht in de Turkse keuken. De smaken, de geuren… Ik was dan ook erg gelukkig toen ik Turks Tafelen van Sevtap Yüce op de deurmat vond.

Omdat de boekenkast van Charlie bezwijkt en ze druk is met het bedenken van nieuwe recepten voor jullie, test ik iedere week een kookboek. Wie ik ben? Kim, Charlie’s fotograaf en erkend kookboeken-, cheesecake- en krav maga-verslaafde. En deze week test ik in Kimmie’s Kookboeken Test… Turks Tafelen van Sevtap Yüce.

Turken nemen hun eten serieus

Een stuk serieuzer dan Nederlanders. Ik kan me verschillende bezoekjes aan Turkse gezinnen herinneren. Je kwam binnen, de tafel stond vol voedsel, moeder had vaak uren in de keuken gestaan of de halve supermarkt was leeggekocht (ja echt!) en dan vonden ze het eigenlijk nog niet genoeg. Ik ben altijd erg blij met de liefde en tijd die ze stoppen in het eten dat ze hun gasten voorschotelen.

Die liefde voor eten sijpelt in ieder recept in Turks Tafelen door. Een aantal simpele gerechten, die gezamenlijk tot een smaakexplosie leiden. Niet per se ingewikkeld, maar je moet het kunstje even door hebben. Het was voor mij een goede reden om weer even een bezoekje te brengen aan de Turkse supermarkt om Turkse kaas en andere lekkere dingen te halen.

Sevtap Yüce is geboren in Ankara, maar woont ondertussen in Australië. Aan ieder recept zit eigenlijk wel een mooi verhaal vast. Hoe haar moeder de hele dag broodjes staat te maken voordat de schrijfster op bezoek komt. Of wat voor herinneringen ze heeft aan Turkse thee. In Turks Tafelen staan allemaal heerlijke recepten die haar doen denken aan thuis.

Zelf maakte ik de kipspiezen, gerookte auberginedip, herdersalade, uiensalade met sumak en jawel… Ik maakte mijn eigen pide, een Turks brood. And I suck at making bread. En zie daar… Er kwam een stapel heerlijke broden uit mijn oven. GEWELDIG! Het deeg kun je voor nog 100 andere recepten gebruiken. Dus als ik zelf brood ga maken… I know now how.

Dus… Is Turks Tafelen een aanvulling?

Voor mijn collectie zeker. Ik houd van het Turkse eten. Ik heb wel een paar potjes nieuwe kruiden moeten aanschaffen. De beste: ik ben vanaf nu echt verslaafd aan Nigellazaad. Als je meer van de aardappels, vlees en groente bent, zou ik het niet doen. Maar voor de Turkse keuken is Turks Tafelen een zeer uitgebreid naslagwerk.

Turks tafelen

Een gezond dipje op tafel? Probeer de gerookte auberginedip!

Wat heb je nodig?

 • 1/2 kilo aubergines
 • sap van 1 citroen
 • 60 gram tahin
 • 2 knoflooktenen, geraspt
 • snufje zeezout
 • 60 ml olijfolie
 • verse muntblaadjes
 • 1 pul biber (gedroogde turkse rode peper)
 1. Prik vier of vijf gaatjes in iedere aubergine, leg ze direct op een pit op het gasfornuis of op een hete barbecue. Blijf ze 10 minuten draaien tot ze overal lekker zacht zijn. Laat ze afkoelen. En trek -als ze afgekoeld zijn- de velletjes van de aubergines. Laat ze daarna uitlekken. Dan loopt het bittere sap eruit.
 2. Pureer de uitgelekte aubergines in de keukenmachine met het sap, de tahin, de knoflook, de olijfolie en het zeezout. Schep in een bakje en zet in de koelkast tot gebruik. Als je hem een nachtje in de koelkast laat staan, wordt de smaak beter.
 3. Drizzle wat olie vlak voordat je de dip serveert over de dip, strooi wat munt en pul biber over de dip. Geniet ervan met wat Turks brood of groente.

GEFELICITEERD NIKI CHATZIKALYMNIOU

WIN WIN WIN

Wil jij dit toffe kookboek winnen? Reageer hieronder met “IK WIL”, de winnaar krijgt 7 januari bericht!

Liefs,
Kim en Charlie

P.S.: lees hier “wie is Kim” en wat doet zij voor Charlie’s Kitchen.