Deze keer doen we het helemaal anders! Waarom? Omdat Roberta Pagnier & Jochem van Gelder een kinderkookboek hebben uitgebracht: Zoete Spruiten.

En ik kan wel keihard een kookboek gaan testen, maar als ik niet de doelgroep ben…

Dus…
Twee kinderen, twee volwassenen, Zoete Spruiten en een net even te kleine keuken…

Omdat de boekenkast van Charlie bezwijkt en ze druk is met het bedenken van nieuwe recepten voor jullie, test ik iedere week een kookboek. Wie ik ben? Kim, Charlie’s fotograaf en erkend kookboeken-, cheesecake- en krav maga-verslaafde. En deze week test ik in Kimmie’s Kookboeken Test… Zoete Spruiten van Roberta Pagnier & Jochem van Gelder.

Normaal probeer ik een week lang gerechten uit een kookboek in mijn weekmenu te integreren. Eerlijk is eerlijk: ik had al een paar gerechtjes vooraf getest. En ook als volwassene is Zoete Spruiten prima te pruimen. Maar een kinderkookboek is een kinderkookboek, dus plan je een kookmiddag en pluk je ergens twee kinderen vandaan. Ik ben overtuigd kinderloos, maar voor Sinterklaas/Kermis/andere dingen waarvoor je kinderen nodig hebt, leen ik er gewoon twee: Kyan en Tibo.

Vooropgesteld: ze zijn niet de makkelijkste eters

En dat is meteen een mooie uitdaging, want met Zoete Spruiten willen Roberta en Jochem dat kinderen eten gaan ontdekken. Ik was vroeger ook niet de makkelijkste eter en kijk nu: op bieten na lust ik praktisch alles. Dat ik sommige dingen niet eet (varkensvlees), omdat mijn lichaam er niet zo goed tegen kan, is weer een ander verhaal.

Eén van de leukste tips uit het boek: als kinderen zelf iets maken, zullen ze er trots op zijn en het sneller proberen. Vooraf had ik de recepten al uitgezocht: kebabs met groente, een brandweerslangrol en snelle pizzaatjes. Ik moet zeggen: ik heb nog nooit zulke enthousiaste keukenhulpen gehad. Ok, ze waren af en toe even afgeleid, maar er werd fanatiek gesneden (Tibo, meester met messen) en nog fanatieker gebakken (Kyan, de man achter de pitten). En ruzie gemaakt over wie er mocht serveren. Alleen niemand – inclusief ik – had zin om zijn handen vuil te maken met kebabs kneden. Vele handen maken licht werk en uiteindelijk won team Tibo/Kim van team Kyan/Niels in aantallen.

En dan de grote test

De brandweerslangtaart is een spannende combinatie van spinazie, feta en nog wat ingrediënten. De mama van de mannen vond het erg lekker, de mannen vonden alleen de korst lekker. Het tweede gerecht was de snelle pizza. Herkenbare groentes blijven een eng ding, dus werden die er stiekem vanaf gegooid. De kaas was erg lekker. De hit was kebab. Vooral omdat ze het hele gerecht zelf hadden bereid. De rauwe groentes waren minder lekker.

De verrassing kwam echter toen Tibo het boek aan het doorbladeren was en verbaasd vroeg waarom we de shakshuka niet hadden gemaakt. Hij is echt gek op eieren. De volgende keer dan maar. Net als de wraps met worst en de Mexicaanse soep. Klein inschattingsfoutje. Kinderen kunnen je echt verrassen en Zoete Spruiten bewijst dat! Dus als je kinderen hebt: het is zeker het doornemen waard. Met de minikoks samen…

Kidsproof: Kebab uit Zoete Spruiten

De kidsproof kebabs waren een hit!

Wat heb je nodig:
(voor 4 personen)

 • 50 gram pijnboompitten
 • 1 kleine ui
 • 1 bosje bladpeterselie
 • 350 gram lams- of rundergehakt (of beiden soorten gemengd)
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel komijn
 • zout en peper
 • 1/2 theelepel knoflookpoeder

Voor de overheerlijke dip:

 • 200 ml Griekse yoghurt
 • olijfolie
 • 1/2 komkommer
 • 1 bosje radijs
 • 150 gram geraspte wortel

Serveer samen met bijvoorbeeld pita’s, naanbrood of Turks brood

(Extra: 8 spiezen of houten prikkers)

 1. Verhit de ovengrill, leg houten prikkers te weken in het water.
 2. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan. Pel en snipper de ui heel fijn. Snijd de peterselie. Meng in een kom de ui, peterselie, kaneel, komijn, knoflookpoeder, zout, peper en pijnboompitten met het gehakt.
 3. Kneed gehakt om de spiesen heen, leg ze daarna in de voorverwarmde oven en rooster ze tien minuten onder de grill.
 4. Doe de yoghurt in een diep bord, besprenkel met wat zout en olijfolie. Snijd de komkommer en radijs.
 5. Serveer de kebabs met yoghurt, groente en brood naar keuze.

Wil jij het boek zoete spruiten winnen?

Reageer hieronder op de volgende vraag:

Wat vind je nu lekker wat je vroeger echt onwijs vies vond?

Liefs,
Charlie & Kim