Ik open mijn Macbook en zie een mail van Bas met de tekst:
‘Voor jou lieverd, misschien kun je het delen en anderen inspireren. Voor mij heb je zoveel gedaan, bewust en onbewust. Ik ben daar zo dankbaar voor. Hou van jou!’

Van mail naar een blog

Hi,

Ik ben Bas, inmiddels alweer een tijdje de vriend van Charlotte. Ik ben 33, kom uit Huizen en ben vader van Laurine.
Vandaag vertel ik jullie mijn verhaal. Een verhaal van meer dan 80 uur per week werken, alle ballen hoog houden, stijf staan van de stress en letterlijk in de “overlevingsstand” leven.

Het was zoals het was

Voordat ik Charlotte leerde kennen heb ik alleen maar hard gewerkt, mijn leven was werken. Geen idee wat er in de wereld speelde. Dit is niet zomaar, dit komt voort uit mijn opvoeding. Mijn vader heeft altijd kneiterhard moeten werken om ons gezin te kunnen onderhouden, pijn hebben of voelen deden we niet aan. Alleen als je hard werkt kom je ergens in het leven, dacht ik…

Bas, mail, blog, ogen te openen, keerpunt

Nu weet ik dat er meer is in het leven. Ik ben altijd maar doorgegaan zonder echt te kijken. Ellende na ellende kwam op mijn pad en ik dacht dat dat kwam omdat ik niet goed genoeg was, niet hard genoeg werkte of mijn best deed. Dit heeft 6 jaar geduurd. 7 dagen per week werken, geen sociaal leven, geen tijd voor mijzelf om mij te ontwikkelen of goed voor mijzelf te zorgen.

Ik was eigenwijs

Om uit de ellende te komen moest ik meer werken. Was mijn overtuiging…
Mijn dochter Laurine is mijn alles, ze was de enige die mij op de been hield, de enige die nog een lach op mijn gezicht kreeg. Ik viel af, ik kwam aan en pleegde letterlijk roofbouw op mijn lichaam. Ik leefde op Monsters, Red Bull en koffie en ik voelde me steeds slechter. Lichamelijk, mentaal en het ergste… het voelde alsof ik faalde als vader.

Bas, mail, blog, ogen te openen, keerpunt

Blik op oneindig en doorgaan

Er was geen weg meer terug. Overleven, schouders eronder en gaan. In die periode woonde ik nog bij mijn ex en ik realiseer mij heel goed dat ik verschrikkelijk was om mee te leven. En ook waarom deze relatie stuk gelopen is.

Ineens was daar Charlotte op mijn beeldscherm (Instagram), ze spatte van het scherm af en deelde elke dag toffe recepten voor kinderen. Ik werd enthousiast, reageerde privé en dook de keuken in met mijn dochter. Nu, achteraf gezien, realiseer ik me dat ze mij toen al onbewust heeft laten voelen en zien dat er meer is in het leven. Alles begint in de keuken…

Ze was zo makkelijk nog niet hoor…

Charlotte en ik raakten aan de praat. Na een lange ‘hard to get’ fase van Charlotte gingen we dan eindelijk daten en na een lange periode van, ja alweer, “hard werken” mocht ik haar eindelijk mijn vriendin noemen. (het hele verhaal lees je hier). De mensen die Charlotte kennen weten dat ze altijd goudeerlijk is. En zo kreeg ik em ook op mijn bord: “Bas dit kan niet hé, dan zoek je maar een ander als je liever werkt dan bij mij te zijn.”

Ja duh…

Ik dacht laat maar kletsen, trekt wel bij. Maar ik kan je vertellen, Charlotte is anders. Ze wist mij te raken en ze liet me zien hoe het ook anders kan. Mijn lichaam was zwaar uitgeput, ondervoed en stijf van de stress. Ze leerde me terug te gaan naar de basis, goed te eten en vooral heel veel op mijn kont te liggen.

RUST! Moeilijk, vallen en opstaan. Mijzelf kwijt zijn. Niet gelukkig zijn. Klinkt raar hé? Ik ben super gelukkig met Charlotte en Laurine, maar ik viel letterlijk in een diep gat. Van oogkleppen op en altijd maar doorgaan naar hier zijn. Hier, in het nu. Ik wist gewoon echt niet meer wie Bas was. De laatste 6 jaar, geen idee. Wat heb je gedaan?

Het keerpunt

Charlotte kreeg een campagne met Fitdutchies om de Strong Viking te doen. Zo kwam er een doel en ik ontmoette Ryan, die ons  samen begeleidde tot aan het event. Tijdens een van de coachsessies zei hij: “vuile egoïst, hoe kan je zo tegen je dochter en Char doen. Je bent er nooit, hebt geen idee wat je doet en bent één brok ongelukkigheid!”

Dit raakte mij zo erg, voor het eerst in jaren “voelde ik weer”. Dit moest anders. Ik wil Charlotte OF mijn dochter niet kwijt! Een mooie les, want als je gaat voelen, gaan er stap voor stap kleine dingen veranderen.

Soms heb je een schop onder je kont nodig…

Ik stopte per direct met werken in de weekenden en vertrouwde Charlotte die zei: “wat je geeft krijg je terug. Je focus en kwaliteit worden veel beter waardoor je op lange termijn veel meer kunt bereiken.”
Wat een verademing, elke weekend doorbrengen met mijn prachtige dochter en vriendin. Thuis eten. Aan tafel! Met mijn gezin. Gewoon een film kijken. Die kleine dingen die mij deden beseffen, dit is het leven.

…om je ogen te openen

Nu, maanden verder, vraag ik me wel eens af waarom ik dit niet eerder heb gezien en dan word ik superboos op mijzelf. Charlotte zegt dan altijd: “die boosheid heeft totaal geen zin, alles gebeurt met een reden. Soms zie je die reden nog niet en later zal je hem begrijpen.” Het voelde voor mij alsof alles altijd tegen zat en mij nooit iets lukte. Toen zei zij: “maar ik ben toch op je pad gekomen? Open je ogen en je gaat zien wat je “wel” hebt gekregen.”

Bas, mail, blog, ogen te openen, keerpunt

We zijn nu maanden verder. Ik voel me stukken beter, heb nog een lange weg te gaan maar echt… wat ben ik dankbaar! Ik sport weer, ik eet gezond en breng heel veel tijd met mijn dochter door. En het mooie, ik kan weer dromen. Charlotte heeft mij geleerd dat alles kan als je maar echt wilt.

En weet je wat het leuke is? Ik geef nu elke week bootcamp, en help nu anderen om op een plezierige manier meer energie te krijgen en fit te worden. Sten van Mook Pancakes Amsterdam, een goede vriend van Charlotte gaf de hulp die ik nodig had om te starten. En Ik hoop dit jaar uit te breiden, want ik wil ontzettend graag met kinderen werken. Dus heb ik besloten dat ik mij ga omscholen en Charlotte geeft mij de full support en moedigt me elke dag aan mijn hart te volgen.

Nooit gedacht dat ik een “nieuw” leven zou krijgen. Of een blog zou schrijven 😉

Mop, je hebt echt mijn ogen geopend en daar ben ik zo dankbaar voor!

Liefs, Bas