Twee weken geleden hebben jullie mijn blog kunnen lezen, waarom je misschien niet afvalt op dit moment. Nu hebben jullie hopelijk iets geleerd van deze blog en zijn jullie er iets bewuster mee bezig. Waarschijnlijk denk je nu iets meer na bij extra hapjes of je bent er zelfs mee gestopt! Maar dan is het weekend…

Maar er zijn nog meer dingen die er voor kunnen zorgen dat jij niet afvalt en dat zit niet altijd in eten. Want het is eindelijk weekend, je trekt je dansjurk uit de kast en gaat met vriendinnen de stad in. Of misschien wel uiteten? Wat ben je hier aan toe zeg, een lekker koud biertje of een goed glas rode wijn. Ik bedoel je hebt de hele week niet gesnoept, je bent wezen sporten en het was druk op je werk. Een beetje genieten mag toch wel?

Een beetje… of een boel…?

Zo’n lekker koud biertje bevat meer dan 100 calorieën en dat lekkere wijntje waar je je op verheugt had meer dan 150 calorieën. Je zult wel denken komt ze weer met haar calorieën, maar het is gewoon de waarheid. Dat tikt lekker aan zeg bij 5 rondjes in de kroeg of 3 wijntjes bij je overheerlijke 3 gangen diner. Alcohol levert per gram namelijk zeven kcal. En aangezien je het drinkt en totaal niet verzadigt raakt, kan dit flink oplopen. Maar op dat moment maakt het je niet uit, het is weekend en hoe meer alcohol je op hebt hoe meer jij vind dat jij dit verdiend hebt! Dus dan toetje, die bestel je ook nog maar even…

Balans in het weekend

Komt dit al bekend voor? Na een wilde avond stappen nog even een “vette” hap of thuis in de kast graaien naar wat te eten?

Maar dan word je de volgende dag wakker en daar komt het weer. Een keiharde kater en dat is niet alleen van de alcohol. Je bent moe, je hebt spijt, je hebt dorst en alles behalve energie om vandaag weer alles op te pakken. Je blijft op de bank hangen of maakt/besteld pizza. Het is nu toch al fout gegaan…

En dan komen we weer aan bij de waarheid jongens, want genieten mag. En dat avondje stappen of uiteten gaan kan ook absoluut! Het is wat er allemaal bijkomt, weer die extra dingen dus de extra calorieën. Wat voor mij geen probleem is, maar jij wilde toch zo graag afvallen? Je vraagt jezelf weer af… waarom ben ik niet afgevallen? Ik werk er echt zo hard voor!

Even een berekening:

Stel dat jouw balans op zo’n 1.700 kcal ligt en jij eet maandag tot en met vrijdag 1.500 kcal. Dit zorgt voor jouw negatieve energie balans in vijf dagen 1000 kcal. Maar door jouw geweldige zaterdag avond/nacht zit je zeker op 3500 of meer calorieën. Dat is dus 1800 teveel…Maar die zondag, helaas die ging ook helemaal mis. Zeker 1000 teveel door die pizza. Dus uitgerekend aan het einde van de week zit je op 1900. Dit is dus boven jouw balans! Allemaal heel vervelend al die berekeningen, maar puur dat jij even weet hoe dat nou eigenlijk werkt.

Jip en Janneke taal: je hebt echt teveel binnen gekregen dus je valt niet af!

Keihard, maar de oplossing ligt toch echt bij jezelf. Als jij echt gelukkig word van die weekenden zeg ik ga zo door, maar niet zeuren als je niet afvalt. Als je denkt ik wil genieten, maar ook progressie maken? Dan moet je ergens minderen en lees goed er staat minderen niet helemaal mee stoppen.

Ik vind blijven genieten zo belangrijk, maar zolang jij normaal doet kan er weinig verkeerd gaan. Want een week hard werken kan jij in een weekend kapot maken!

Liefs,
Charlie’s Kitchen