Eigenlijk begint deze blog al met een negatieve titel. Negatief doen, daar zijn wij nu eenmaal goed in. Maar wat doen we om dit perfectionisme te overwinnen? Vraag jezelf maar eens af: “Wat zou jij vandaag doen als je wist dat je niet kon falen?”

Falen voelt vaak als afgaan, een zwakte en een enorme teleurstelling. Ik ben altijd heel perfectionistisch geweest. Ik wilde altijd alles goed doen. Goed? Eerder perfect! Ik had belachelijke verwachtingen van mijzelf die bijna vroegen om te mislukken, waardoor ik constant het gevoel had dat ik faalde. Falen komt uit onzekerheid en levert stress op, wat er onder andere voor kan zorgen dat je niet gelukkig bent.

Is wat ik doe wel goed genoeg?
Maak ik wel de juiste keuze?
Is wat ik zeg wel goed genoeg?
Ben ik wel goed genoeg…?

Perfectionisme belemmert je om keuzes te maken, in actie te komen en je mening te uiten.

Falen is positief

Maar wist je dat falen best positief is? Denk er maar eens over na. De beste manier om te leren, is om te doen en fouten te maken. Als niemand zou falen, zou iedereen succes hebben. Succes hebben en falen staan heel dicht bij elkaar. Wanneer iets minder goed gaat dan je had gehoopt, laat dit jou groeien als persoon. Maar falen kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat jij meer gedreven wordt. Je wilt nu nog liever jouw doel bereiken en voelt een stoot van energie om er tegenaan te gaan! Sommige dingen kunnen gewoon niet in één keer goed gaan, soms is er een leerproces voor nodig.

Falen en perfectionisme

De gedachten dat het soms mis moet gaan en dat falen dus helpt om uiteindelijk succes te behalen, hebben mij enorm geholpen!

Ik ben ook bang dat jullie mij niet leuk vinden, mijn recepten niet goed vinden, mij niet slank genoeg vinden en mijn website werkelijk waardeloos vinden. Maar ik heb wel een enorme kracht en power om door te gaan, net zolang totdat ik bereikt heb wat ik wil!

Dat er misschien een keer iets aan te merken valt op jouw gedrag, betekent niet dat je als persoon niet goed genoeg bent.

Wat zou jij vandaag doen als het niet perfect zou hoeven zijn?

Liefs,
Charlie