fbpx

Ik dacht dat ik nooit meer uit deze depressie zou komen

Niet meer de kracht hebben om te praten, geen glimlach meer kunnen toveren op je gezicht, tandenpoetsen niet meer belangrijk vinden en nog veel meer. Allemaal tekenen die kunnen wijzen op een depressie. Onderschat dat niet, er zijn zoveel mensen met die gevoelens!

Heb jij ook wel eens van die dagen? Ik dacht dat ik depressief was en er nooit meer uit zou komen.

Een goeie vriendin nam mij in huis nadat mijn relatie was geëindigd. Een prachtig appartement aan de Zaan dat uitkeek op de Verkade fabriek. Ze zette thee voor me, gaf me liefde en we konden uren praten. Ik zou dankbaar moeten zijn op dat moment en gelukkig, want zij, deze goeie vriendin, nam mij in huis en zorgde voor me. Maar ik voelde niks, ik was leeg, eenzaam en afgesloten van iedereen.

Tandenpoetsen kostte teveel moeite, douchen vond ik zwaar, eten maken vond ik vreselijk. Laat staan uit bed komen… Het voelde vreselijk eenzaam, alsof niemand begreep dat dagelijkse dingen teveel energie kostten en dat ik niks voelde. Ik voelde mij ongelukkig en nergens blij om. Wanneer zou ik weer blij worden…?

Gelukkig duurde dit vreselijke dal bij mij maar een paar weken tijdens mijn burnout (lees hier). Maar deze paar weken voelden als eeuwen en dit gaf mij een hopeloos gevoel. Moet je je voorstellen dat sommige mensen zich zo elke dag voelen, jarenlang. En toch naar het werk moeten, naar school of meedoen met de sociale verplichtingen. Dit kost bakken energie. Maar je bent echt niet de enige.

Wat is depressie eigenlijk?

Ik kreeg zoveel reacties en blijken van herkenning dat ik besloot hier een artikel aan te wijden. Want wat is depressie? Het kan namelijk iedereen overkomen hoe jong of oud je ook bent. Maar wat goed is om te weten, depressie is te behandelen. Praten hierover is dan ook heel erg belangrijk en gelukkig had ik mijn lieve vriendin.

Want, lieve mensen, praat… praat met anderen of praat tegen anderen van wie je denkt dat ze misschien lijden aan depressie. Meer dan 750.000 mensen in Nederland kampen met een depressie. Niet te geloven toch? Weet je hoeveel dat is? En ik ben geschrokken van alle reacties en mailtjes die ik heb gehad, hoeveel mensen hiermee worstelen en zich niet durven te uiten of erover durven te praten.

Ik snap het, ik schaamde mij ook. Praten over depressieve gevoelens is ontzettend moeilijk. Want hoe begin je zo’n gesprek? Dat je je van binnen vreselijk eenzaam voelt, maar dat je aan de buitenkant niks ziet. Dat je geen energie meer uit dingen kunt halen en dat uit bed komen ongeveer het moeilijkste is wat er is.

Ga lekker een weekend weg, doet je vast goed!

Hoe vaak ik te horen heb gekregen, ga lekker een dagje naar de sauna of ga een weekend weg, kom je herboren terug! Het liefste wil je zelf dingen oplossen en niemand belasten met jouw ellende, en heb je dan eindelijk de moed verzameld om er over te praten, dan komen ze met dit soort opmerkingen. En echt allemaal goed bedoeld hoor, maar er is zoveel onwetendheid over depressies.

Maar wat de reden ook is van jouw depressie, weet een ding zeker: je stelt je niet aan! Er is zoveel onwetendheid over depressies dat men zich er vaak niet eens bewust van is dat zoveel mensen kampen met deze gevoelens en dat we moeten stoppen met direct te (ver)oordelen.

Hoe herken je depressie bij jezelf of bij een ander?

Je hebt al een aantal weken last van een sombere stemming of duidelijke verminderde interesse of plezier in bijna alle activiteiten. Andere symptomen kunnen zijn:

 1. Gewichtsverlies door verminderde eetlust of gewichtstoename door emotie-eten.
 2. Zware vermoeidheid en laag energieniveau.
 3. Rusteloosheid en paniek.
 4. Schuldgevoelens en gevoel van niks waard zijn.
 5. Moeite met concentreren, nadenken of beslissingen nemen.
 6. Slapeloosheid of extreem veel slapen.
 7. Gedachtes over het leven beëindigen.

Maak het bespreekbaar!

Ik wil een oproep doen naar al mijn volgers. Probeer je er bewust van te zijn hoeveel mensen kampen met een depressie, praat erover, durf het gesprek te openen en negeer het niet. Sta voor elkaar klaar, dit kan de ander enorm helpen.

Liefs,
Charlie

======================================================================

Wil jij ook meer energie maar vooral meer balans, rust in je hoofd en een slank en gezond lichaam?

De #ECHTINBALANS groep van vorig jaar
Herken je dit?
 • Heb jij het gevoel dat je alle ballen moet hooghouden?
 • Heb jij het gevoel dat je geleefd wordt?
 • Voel jij je niet goed genoeg en ben je bang ergens tekort te schieten?
 • Voel jij je met regelmaat moe, futloos of leeg?
 • Heb je vaak negatieve gedachten?
 • Heb je moeite een gezond eetpatroon vast te houden en kies je snel voor makkelijk en minder gezond?
 • Maak je je vaak druk over wat anderen van jou vinden?
Verlang je naar:
 • rust
 • energie
 • balans
 • een gezonde relatie met eten
 • ritme
 • structuur
 • een gezonde dosis aan zelfvertrouwen
En heb je behoefte aan simpele, praktische handvatten die je dagelijks kunt toepassen voor het bovenstaande?
 
Zit je nu hard ja te knikken? YES!
Dan kan ik je helpen met mijn 12-weekse programma volgens de #ECHTINBALANS methode.
 
Wat krijg je allemaal voor 197 euro (normaal 499 euro!!!):
 • 12-weeks programma volgens de #ECHTINBALANS methode
 • Het Charlie’s Kitchen leefstijl boek inclusief 70 recepten voor meer energie en balans!
 • 12 weken lang toegang tot mijn besloten community met gelijkgestemden
 • 12 weken lang dagelijkse coaching van mij (Charlotte) en Naomi
 • Elke dinsdagavond om 20:00 uur een live (online) training (altijd terug te kijken als je er niet bij kunt zijn) plus Q&A
 • Toegang tot meer dan 50 video’s voor meer energie, balans en rust in je hoofd.
 • 2 weken BONUS materiaal

Benieuwd wat oud-deelnemers van mijn programma vinden? Klik dan hier → www.echtinbalans.nl

Is dit wat jij ook graag wilt?

Meld je dan hier aan of klik op de knop hieronder

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op google
Google+
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN
Lunch

Poké bowl maar dan glutenvrij

Borreltijd

Gezonde chocoladetruffels met pompoen

noodles
Avondeten

Noodles met kokos en limoen

2 reacties op “Ik dacht dat ik nooit meer uit deze depressie zou komen”

 1. Avatar

  Wederom weer super goed geschreven! Door mijn burn-out kwam ik ook in een diep dal, erger nog dan toen mijn relatie uitging of eerdere depressies. Ik ben nu weer aan het opklimmen maar wat is het zwaar. Door jou ben ik er ook over gaan schrijven, merk dat (h)erkenning zo belangrijk is!

  Af en toe gaat de zon (letterlijk) weer schijnen en we zijn niet alleen. Vind je echt een topper hoe je hier over schrijft en mee omgaat.

 2. Avatar

  Hoi Charlie! Hier eindelijk weer eens een berichtje van mij.Je zal wel gedacht hebben ‘waarom laat Rudolf niks meer van zich horen?” juist om jou zoveel mogelijk met rust te laten tijdens die burn-out depressie periode. Potverdikke meid wat een nare toestand moest dat voor je zijn geweest.Ik ben zo enorm blij voor je dat je er boven op bent gekomen mede dankzij die goede vriendin maar grotendeels dankzij je zelf respect .

  met vriendelijke groet Rudolf Dieters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform