Ik dacht dat ik nooit meer uit deze depressie zou komen - Charlie's Kitchen

Ik dacht dat ik nooit meer uit deze depressie zou komen

Niet meer de kracht hebben om te praten, geen glimlach meer kunnen toveren op je gezicht, tandenpoetsen niet meer belangrijk vinden en nog veel meer. Allemaal tekenen die kunnen wijzen op een depressie. Onderschat dat niet, er zijn zoveel mensen met die gevoelens!

Heb jij ook wel eens van die dagen? Ik dacht dat ik depressief was en er nooit meer uit zou komen.

Een goeie vriendin nam mij in huis nadat mijn relatie was geëindigd. Een prachtig appartement aan de Zaan dat uitkeek op de Verkade fabriek. Ze zette thee voor me, gaf me liefde en we konden uren praten. Ik zou dankbaar moeten zijn op dat moment en gelukkig, want zij, deze goeie vriendin, nam mij in huis en zorgde voor me. Maar ik voelde niks, ik was leeg, eenzaam en afgesloten van iedereen.

Tandenpoetsen kostte teveel moeite, douchen vond ik zwaar, eten maken vond ik vreselijk. Laat staan uit bed komen… Het voelde vreselijk eenzaam, alsof niemand begreep dat dagelijkse dingen teveel energie kostten en dat ik niks voelde. Ik voelde mij ongelukkig en nergens blij om. Wanneer zou ik weer blij worden…?

Gelukkig duurde dit vreselijke dal bij mij maar een paar weken tijdens mijn burnout. Luister op mijn #ECHTINBALANS podcast hier meer over.  Maar deze paar weken voelden als eeuwen en dit gaf mij een hopeloos gevoel. Moet je je voorstellen dat sommige mensen zich zo elke dag voelen, jarenlang. En toch naar het werk moeten, naar school of meedoen met de sociale verplichtingen. Dit kost bakken energie. Maar je bent echt niet de enige.

Wat is depressie eigenlijk?

Ik kreeg zoveel reacties en blijken van herkenning dat ik besloot hier een artikel aan te wijden. Want wat is depressie? Het kan namelijk iedereen overkomen hoe jong of oud je ook bent. Maar wat goed is om te weten, depressie is te behandelen. Praten hierover is dan ook heel erg belangrijk en gelukkig had ik mijn lieve vriendin.

Want, lieve mensen, praat… praat met anderen of praat tegen anderen van wie je denkt dat ze misschien lijden aan depressie. Meer dan 750.000 mensen in Nederland kampen met een depressie. Niet te geloven toch? Weet je hoeveel dat is? En ik ben geschrokken van alle reacties en mailtjes die ik heb gehad, hoeveel mensen hiermee worstelen en zich niet durven te uiten of erover durven te praten.

Ik snap het, ik schaamde mij ook. Praten over depressieve gevoelens is ontzettend moeilijk. Want hoe begin je zo’n gesprek? Dat je je van binnen vreselijk eenzaam voelt, maar dat je aan de buitenkant niks ziet. Dat je geen energie meer uit dingen kunt halen en dat uit bed komen ongeveer het moeilijkste is wat er is.

Maar wat is een depressie ECHT?

De-pressed

YOUR BODY NEEDS TO BE DEPRESSED!
Jouw lichaam wil rust – DEEP REST- van wat jij maar van hem blijft vragen.

Jouw lichaam is klaar met de persoon die jij nu “speelt”. Dat klinkt hard maar je hebt een masker op. Je doet je vaak beter voor dan dat je je voelt. Je kan moeilijk nee tegen anderen zeggen omdat je bang bent wat hun dan van je vinden. Je wil erbij horen. Je wil gezien worden. En daarom vertoon je vaak “please” gedrag. En dat… is oke!

Maar jouw lichaam, je mind en je emotioneel stelsel wil rust. Naar binnen keren.

Ga lekker een weekend weg, doet je vast goed!

Hoe vaak ik te horen heb gekregen, ga lekker een dagje naar de sauna of ga een weekend weg, kom je herboren terug! Het liefste wil je zelf dingen oplossen en niemand belasten met jouw ellende, en heb je dan eindelijk de moed verzameld om er over te praten, dan komen ze met dit soort opmerkingen. En echt allemaal goed bedoeld hoor, maar er is zoveel onwetendheid over depressies.

Maar wat de reden ook is van jouw depressie, weet een ding zeker: je stelt je niet aan! Er is zoveel onwetendheid over depressies dat men zich er vaak niet eens bewust van is dat zoveel mensen kampen met deze gevoelens en dat we moeten stoppen met direct te (ver)oordelen.

Hoe herken je depressie bij jezelf of bij een ander?

Je hebt al een aantal weken last van een sombere stemming of duidelijke verminderde interesse of plezier in bijna alle activiteiten. Andere symptomen kunnen zijn:

 1. Gewichtsverlies door verminderde eetlust of gewichtstoename door emotie-eten.
 2. Zware vermoeidheid en laag energieniveau.
 3. Rusteloosheid en paniek.
 4. Schuldgevoelens en gevoel van niks waard zijn.
 5. Moeite met concentreren, nadenken of beslissingen nemen.
 6. Slapeloosheid of extreem veel slapen.
 7. Gedachtes over het leven beëindigen.

Maak het bespreekbaar!

Ik wil een oproep doen naar al mijn volgers. Probeer je er bewust van te zijn hoeveel mensen kampen met een depressie, praat erover, durf het gesprek te openen en negeer het niet. Sta voor elkaar klaar, dit kan de ander enorm helpen.

En luister HIER mijn podcast.

Liefs,
Charlie

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties op “Ik dacht dat ik nooit meer uit deze depressie zou komen”

 1. Avatar

  Wederom weer super goed geschreven! Door mijn burn-out kwam ik ook in een diep dal, erger nog dan toen mijn relatie uitging of eerdere depressies. Ik ben nu weer aan het opklimmen maar wat is het zwaar. Door jou ben ik er ook over gaan schrijven, merk dat (h)erkenning zo belangrijk is!

  Af en toe gaat de zon (letterlijk) weer schijnen en we zijn niet alleen. Vind je echt een topper hoe je hier over schrijft en mee omgaat.

 2. Avatar

  Hoi Charlie! Hier eindelijk weer eens een berichtje van mij.Je zal wel gedacht hebben ‘waarom laat Rudolf niks meer van zich horen?” juist om jou zoveel mogelijk met rust te laten tijdens die burn-out depressie periode. Potverdikke meid wat een nare toestand moest dat voor je zijn geweest.Ik ben zo enorm blij voor je dat je er boven op bent gekomen mede dankzij die goede vriendin maar grotendeels dankzij je zelf respect .

  met vriendelijke groet Rudolf Dieters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches