Wie kent het niet, de oerhollandse huzarensalade. Zelf maken is veel makkelijker dan je denkt. Je kunt het gebruiken als beleg maar ook als basis van een heerlijke maaltijdsalade.

huzarensalade

De oorsprong van huzarensalade

Over de oorsprong van huzarensalade ben ik nog niet helemaal uit, maar het volgende verhaal vond ik het leukst.

Huzaren waren omstreeks 1850 de elite ruiters van het Hongaarse leger. Ze waren licht bepakt, snel en konden daardoor ongezien in vijandelijk gebied komen. De ruiters moesten daar wel onopgemerkt blijven en konden daarom geen vuur maken om vlees of ander eten te bereiden. Daarom werden er van huis kleine hoeveelheden voedsel meegenomen dat de vrouwen klaargemaakt hadden. Ze probeerden zo veel mogelijk voedingswaarde in een kleine maaltijd te krijgen, die ook nog eens lang houdbaar moest zijn. Dit resulteerde in een compacte salade die al snel de huzarensalade genoemd werd.

huzarensalade

Maak zelf een verse huzarensalade

Wat heb je nodig:

  • 1 ei
  • 200 gram aardappelen
  • 1 handje mini augurkjes
  • 1 handje zilveuitjes
  • 100 gram hamblokjes
  • 100 gram zoete tuinerwten (diepvries)
  • 1 appel
  • 1 el mayonaise
  • 3 à 4 el magere kwark
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout
  1. Kook het ei, koel het af onder koud water, pel het en leg aan de kant.
  2. Schil de aardappelen als je wilt, ik sneed ze in blokjes met schil. Kook de aardappelen ongeveer 5 minuten.
  3. Snijd de appel, augurkjes en zilveruitjes in kleine blokjes.
  4. Doe de tuinerwten ongeveer 10 minuten in een kommetje met heet water.
  5. Maak de dressing van de magere kwark, mayonaise, mosterd en maak op smaak met peper en zout.
  6. Meng alle ingrediënten in een grote schaal en dek deze af. Zet minimaal een uur in de koelkast.

huzarensalade

TIP: Je kunt eindeloos veel dingen toevoegen aan je huzarensalade. Sla bijvoorbeeld, of cherrytomaatjes. Houd je niet van ham? Dit kun je weglaten of vervangen voor rundvlees of kip.

Durf jij het aan?

Probeer eens een keer wat anders dan een standaard bakje salade van de supermarkt. Duik zelf de keuken in en maak vers beleg, gezond en gewoon ontzettend lekker.

Had je deze “homemade eiersalade” al geprobeerd? Deel jouw creatie op social media en vergeet mij niet te taggen 😀

Liefs,
Charlie’s Kitchen