Vorige week zette ik een aantal feiten en fabels voor je op een rij over gluten (klik hier voor de volledige blog). In Nederland heeft 1% van de bevolking coeliakie. Wanneer zij iets eten dat gluten bevat ervaren zij vervelende klachten, zoals een opgezette buik, diarree, buikpijn en ijzertekort. En dat willen wij natuurlijk niet tijdens de feestdagen!

Daarom dook ik de supermarkt in, opzoek naar glutenvrije producten. Schär wil die mensen, met coeliakie en glutensensitiviteit, voorzien van heerlijke en veilige producten. Met ruim 120 verschillende glutenvrije producten in diverse categorieën (o.a. brood, zoete en zoute snacks, pasta, meel en diepvriesproducten) is het aanbod van Schär het grootste en meest gevarieerde in Europa. Ik kon er bij de Albert Heijn dan ook niet omheen, heerlijk rondneuzen welke ik kon gebruiken voor “feestelijke” recepten.

glutenvrij

Ik kwam thuis met de ciabatta, de butterkeks en meisterbäcker glutenvrij brood classic. De feestelijke sfeer kwam er meteen in thuis en ik ging aan de bak. Ik ben gek op bruschetta’s, ik maak dit dan ook geregeld als voorgerecht wanneer ik eters heb.

1) Glutenvrije bruschetta’s

Wat heb je nodig:

  • 3 sneetjes glutenvrije ciabatta
  • 1 tomaat
  • 1/3 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl olijfolie
  • 1 snufje oregano
  1. Bereid de ciabatta zoals staat aangegeven op de verpakking.
  2. Laat afkoelen, snijd in plakken en rooster even kort om en om.
  3. Snijd de tomaat, ui en knoflook fijn.
  4. Meng dit in een kom samen met de olijfolie en oregano.
  5. Meer smaak? Voeg wat peper en zout toe!
  6. Beleg de broodjes en serveer op een leuk bordje.

glutenvrij

Jullie lezen het goed, ik maakte glutenvrije gezonde wentelteefjes. En wat zijn ze lekker! Ik had ze nog nooit gemaakt, ik weet wel wat hier vaker op het menu gaat staan. En hoe feestelijk is dit als kerstontbijt bijvoorbeeld?

2) Glutenvrije wentelteefjes

Wat heb je nodig:

  • 2 sneetjes meisterbäcker glutenvrij brood classic
  • 1 ei
  • 10 ml melk (ik gebruikte amandelmelk)
  • 2 snufjes kaneel
  • 1 tl kokosrasp
  • 1 klontje boter
  • 2 a 3 el honing
  • 1 el pecannoten
  1. Verwarm het klontje boter in een pan.
  2. Breek het ei in een kom en meng dit met de kaneel en melk.
  3. Haal de sneetjes brood hier doorheen en bak ze dan om en om goudbruin.
  4. Leg ze op een bord, maak af met honing, kokosrasp en de pecannoten.

Nuu hebben we een heerlijk starter en een ontbijt, maar Charlie is dol op toetjes! Deze mocht dan ook niet ontbreken bij mijn top 3 glutenvrije recepten.

glutenvrij

 

3) Glutenvrije mini cheesecake

Wat heb je nodig:

  • 5 butterkeks koekjes
  • 1 tl kokosvet
  • 250 ml magere vanille kwark
  • 2 el roodfruit (diepvries)
  • 2 blaadjes gelatine
  1. Smelt het kokosvet.
  2. Mix dit samen met de koekjes in de keukenmachine helemaal fijn.
  3. Gebruik dit mengsel als bodem, druk heel goed aan en zet het een half uurtje in de vriezer.
  4. Laat de gelatine weken zoals staat aangegeven op de verpakking.
  5. Verwarm de kwark in een pannetje, voeg de gelatine toe en meng tot een glad mengsel.
  6. Doe dit mengsel op de bodem en zet weer in de vriezer voor ongeveer 2 uur.
  7. Maak het helemaal af met wat rood fruit als topping.

Ik ga jullie waarschuwen. Deze glutenvrije butterkeks koekjes hebben het effect op je dat je het hele pak wil opeten. Zo lekker!

Ik heb heel blij met het eindresultaat en hoop jullie zo op weg te hebben geholpen om glutenvrij de feestdagen door te komen! Op de website van Schär (klik hier), vind je nog talloze heerlijke recepten en inspiratie.

Liefs,
Charlie’s Kitchen

PS: Dit bericht is gesponsord, nieuwsgierig? Lees hier mijn blog over geld verdienen met bloggen en mijn tweede deel hier.