Bij deze gehaktballen ala Albondigas denk ik meteen weer aan Spanje, heerlijk aan de tapas op een zonnig terrasje met een sangria. Helaas heb ik al even geen vakantie gehad en moet ik ook nog even wachten dus ik dacht ik haal gewoon het zonnetje in huis!

Draaien maar die ballen

Maar hoe krijg je die tapas nu zo lekker van smaak zoals in Spanje? Ik weet nog heel goed dat ik ze bestelde in Valencia, de Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Het gehakt was lekker smeuïg en de tomatensaus was precies tomaterig genoeg. Perfect! Ik geef toe, dit kwam natuurlijk ook door het zonnetje, de muziek en de sfeer.

De gehaktballen zijn eigenlijk zo simpel, maar de smaak is fantastisch. Perfect om te serveren tijdens een tapasavond met vrienden of borrel om het weekend in te luiden. Dit is zo’n borrelhap die de dag na de borrel, in de ochtend met kater, misschien nog wel lekkerder is. Of door de pasta, op brood of in een pitabroodje. Je hoort het, je kunt er alles mee doen! Uiteraard maakte ik de balletjes en saus helemaal vers, maar wil je dit niet of heb je daar geen tijd voor, dan vervang je deze door tomatenblokjes uit blik.

gehaktballen

Krijg je ook al trek van deze foto?

Gehaktballen ala Albondigas

Wat heb je nodig:
(voor 4 personen)

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei, los geklopt
  • 5 el broodkruim
  • 3 el bloem
  • 2 el melk
  • 1 zakje kruiden Meatballs & Co (ik ging voor spicy)
  • 3 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 rode paprika, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tomaat, fijngehakt
  • 125 ml witte wijn
  • 75 ml bouillon naar keuze
  • 1 laurierblad
  • 1/2 eetlepel fijngehakte peterselie

Gehaktballen ala Albondigas

  1. Meng het gehakt met het ei, de broodkruim, de melk en de kruidenmix in een kom en kneed alles goed door elkaar.
  2. Neem een diep bord en doe daar een laagje bloem in, draai ongeveer 20 balletjes van het gehakt en rol ze door de bloem.
  3. Zet de schaal met ballen in de koelkast en ga verder met de saus.
  4. Snijd alle kruiden en groenten zoals aangegeven in het ingrediëntenlijstje.
  5. Verhit olie in de pan en bak de ballen in ongeveer 5 minuten goudbruin. Haal ze uit de pan en leg ze even apart.
  6. Fruit in de overgebleven olie de ui aan, voeg de paprika en knoflook toe en bak goed door.
  7. Voeg nu de wijn, bouillon, tomaat en het laurierblad toe, laat ongeveer 5 minuten pruttelen op laag vuur.
  8. Verwijder het laurierblad en pureer de saus als je dat wilt, ik deed dit niet want ik had alles heel fijn gemaakt in de keukenmachine.
  9. Schep de balletjes in de saus, dek af met een deksel en laat op laag vuur nog zeker 20 à 30 minuten pruttelen.
  10. Vlak voor het serveren voeg je de peterselie toe, heerlijk fris!

Liefs,
Charlie’s Kitchen

P.S.: Maak jij een van mijn gerechten? Vergeet mij dan niet te taggen op Facebook of Instagram!