Als voedingsdeskundige frustreert het mij enorm dat veel mensen alleen maar bezig zijn met hun lichaam. Met hun uiterlijk en gewicht. Bezig zijn met gewicht verliezen en het nastreven van het ‘perfecte plaatje’. Wat is er gebeurd met gewoon goed voor onszelf zorgen? Voeden is belangrijker dan snel resultaat, voeden gaat ons helpen bij alles.

Lekker in je velletje

Een tijd terug deelde ik een persoonlijke blog over waarom ik geen calorieën tel. Ik kreeg zoveel reacties, berichtjes en mailtjes, dat alles in mijn hoofd weer begon te kriebelen. We willen ons allemaal lekkerder in ons vel voelen, blij zijn en energie hebben. Of zie ik dat verkeerd?

Ik wil niks liever dan iedereen helpen met liefde te hebben voor ons lichaam, want potverdikkie wat hebben we een mooi lichaam. Ons lichaam vertelt ons alles en brengt ons overal. Door goed voor ons lichaam te zorgen, en dit zit niet alleen in voeding, kun je zoveel terugkrijgen aan energie. En met die energie kun jij alles doen waar jij gelukkig van wordt. Voor de een is dit sporten, de ander wil reizen, hard werken of stappen met vriendinnen, maar uiteindelijk zoeken we allemaal naar dat geluk.

We zijn obsessief bezig met wegen, of calorieën tellen of sporten. We nemen alles aan wat op tv gezegd wordt, wat langs komt op social media of wat jouw trainer je vertelt. Maar wat wil jouw lichaam? Wat is er gebeurd met naar jouw lichaam luisteren?

Als je geen honger hebt eet je toch niet?

Wat zeg ik nu? Niet eten! Waarom zou je eten als je echt geen honger hebt? Is er ergens een wet waar staat geschreven dat je moet eten? Deze regels maken wij allemaal zelf in ons hoofd en tijdens mijn coaching programma probeer ik mensen te leren luisteren naar hun lichaam en een leefstijl te vinden die bij hun past. En dat begint bij je lichaam optimaal voeden, zodat het optimaal functioneert en jij vanuit dat punt aan jouw doel kan werken.

De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen speelt hierbij een hele belangrijke rol. Eet voedzaam en gevarieerd, eet rustig en geniet. Klinkt zo makkelijk, maar in de praktijk blijkt het toch allemaal heel erg moeilijk te zijn voor ons.

We hebben zo’n mooi lichaam en dat lichaam heeft een draaiende motor, namelijk je darmen. Hier worden grotendeels de voedingsstoffen opgenomen die wij eten. Deze worden allemaal ingezet voor de juiste functies, zodat wij kunnen kijken, bewegen, een mooie huid hebben, ons haar groeit en ga zo maar door. Dingen die voor jou misschien nu heel normaal zijn, maar waar ons lichaam hard voor moet werken. Ik zeg altijd maar, een auto met de verkeerde benzine functioneert uiteindelijk ook niet meer.

lichaam

Feed your mind

En daarbij komt natuurlijk ook een stukje mindset. Want WHO CARES wat andere mensen denken over jouw manier van leven of over jouw lichaam. Ik ben trots op mijn lichaam, ik voel mij sterk, energiek en sexy.

Als ik dit tegen anderen zeg kijken ze mij raar aan. Leven we dan in een wereld waarin je je niet comfortabel en sexy mag voelen in je eigen lichaam? Pure jaloezie, want stiekem wil iedereen dit wel. Ik voel mij goed omdat ik weet wat mijn lichaam nodig heeft, ik voel als ik hunker naar koolhydraten, blijkbaar heeft mijn lichaam op dat moment meer energie nodig. Ik voel wanneer ik vol ben en niet meer hoef te eten, ik weet wanneer ik lekker kan genieten en wanneer ik meer eet en dus kan aankomen.

Dan eet je de volgende dag toch gewoon iets minder?

En weer, zo simpel. Zo simpel is het namelijk, we maken het onszelf allemaal zo moeilijk. Stop met jezelf in allerlei bochten wringen, jezelf elke dag wegen, jezelf 6 keer per week naar de sportschool schoppen omdat het moet en stop met eindeloos die calorieën tellen. Schrijf je voeding eens een week op, bestudeer je eigen voedingspatroon eens. Eet je gevarieerd? Wat voor cijfer geen je je energieniveau? Heb je een goede stoelgang? Slaap je goed?

Ik vind dat dit voor iedereen geldt, dik of dun, slank of niet. Ga eerst eens terug naar de basis, voed je lichaam en ga vanaf daar werken aan jouw doel op de manier die voor jou werkt.

Wil jij ook een gezonde relatie met eten ontwikkelen?

Meer zelfvertrouwen door een positieve manier van denken en kijken?

Maar vooral meer balans ervaren?

Klik dan hier de volgende pagina!

Liefs,
Charlie