Feiten en Fabels over gluten - Charlie's Kitchen

Feiten en Fabels over gluten

Er wordt veel gesproken over gluten. Iedereen schijnt er tegenwoordig last van te hebben. Mijn eerste baantje jaren terug was bij Humphreys in Amsterdam, er hing op het prikbord in de kleedkamer een hele lijst met informatie over allergieën zoals coeliakie: welke gerechten en ingrediënten wel toegestaan waren en welke niet. Volgens mij had werkelijk niemand nog een idee wat gluten waren toen, laat staan wat coeliakie was.

 

gluten

Inmiddels leven we in een tijd waar iedereen ineens een “gluten intolerantie” heeft of gevoelig is voor gluten, zonder dat men echt weet wat gluten nu eigenlijk zijn. De bladen staan er vol mee en de supermarkten bieden van alles aan. De meest bekende op dit terrein is Schär, o.a. te koop bij Albert Heijn. Van crackers tot meel, broodjes, koekjes en nog veel meer bieden zij geheel glutenvrij aan. Op de website hebben ze dan ook ontzettend lekkere recepten staan op je om weg te helpen bij een glutenvrij dieet (www.schaer.com). Schär is een expert op het gebied van glutenvrij eten en biedt veel informatie hierover op de website. Ik zette de feiten en fabels voor je op een rij:

gluten

Feiten

 • Gluten zitten van nature onder andere in tarwe, rogge, gerst en spelt.
 • In Europa lijdt tot 1% van de bevolking aan coeliakie, voor Nederland zijn dit ongeveer 170.000 personen. De diagnose is slechts gesteld bij ongeveer 35.000 personen. Dit betekent dus dat er nog 125.000 personen aan coeliakie lijden, zonder dat ze hiervoor zijn gediagnosticeerd. Steeds meer mensen hebben bovendien last van glutensensitiviteit. Experts schatten dat 1,5% tot 6% van de bevolking (vooral vrouwen) lijdt aan glutensensitiviteit.
 • Vlees, vis, fruit, groenten maar ook veel zuivelproducten, rijst, maïs, aardappelen en peulvruchten zijn van nature glutenvrij. Pas wel goed op met kant-en-klare gerechten, hier kunnen bijvoorbeeld glutenbevattende sauzen in zitten. Daarnaast zijn van nature glutenvrije producten vaak gepaneerd, met meel bestrooid of gefrituurd in beignet beslag. Dit maakt de producten gluten houdend en dus niet toegestaan in een glutenvrijdieet.
 • Let ook op in de keuken dat je niet tijdens de opslag en de bereiding met gluten in aanraking komt. Zelfs een kruimel met gluten erin kan bij de iemand met coeliakie tot ernstige klachten leiden. Maar denk ook aan kruisbesmetting. Zorg dat je altijd twee soorten keukengerei hebt: een set voor glutenvrije producten en een set voor gluten houdende producten.

Fabels

 • Speltbrood is goed voor mensen die geen gluten willen eten (zit boordevol gluten!)
 • Gluten zitten alleen in brood. In het aanbod tegenwoordig is het soms moeilijk om de producten eruit te pikken waar geen gluten in zitten. De volgende producten bevatten altijd gluten: tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en keenkorn. Alle daaruit samengestelde levensmiddelen bevatten ook gluten zoals: meel, griesmeel, gort, zetmeel, vlokken (muesli), paneermeel en deegwaren. In de volgende verwerkte producten zitten ook gluten: brood, gnocchi, pizza, pasta, noedels, gebak, bladerdeeg, koekjes, mueslirepen en bier. Daarnaast zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die mogelijk gluten bevatten. Het is altijd goed om de lijst met ingrediënten op de verpakking te controleren. Best een uitdaging dus, maar gelukkig zijn er ook speciale glutenvrije producten. Er zijn merken, zoals Schär, die speciale glutenvrije producten, zoals brood, pasta, cakes, koekjes en snacks produceren.
 • Gluten zijn slecht voor je gezondheid. Gluten zijn een eiwit dat zit in graansoorten zoals tarwe, haver, gerst, dinkeltarwe (spelt), rogge, kamut en triticale. Tegenwoordig hebben veel mensen het gevoel dat het eten van granen (bijv. tarwe) niet gezond is. Dit is echter niet bewezen. Door granen weg te laten in het dagelijkse eetpatroon mis je essentiële voedingstoffen en kan er een gebrek ontstaan aan bijvoorbeeld voedingsvezels, vitamine B1, foliumzuur, jodium en ijzer. Gluten zijn alleen schadelijk voor mensen met de aandoening coeliakie. Ook mensen met de diagnose glutensensitiviteit hebben baat bij een glutenvrij dieet.

gluten

 

 

 

De gevolgen van gluten intollerantie

De mensen die echt niet tegen gluten kunnen, lijden aan Coeliakie. Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten niet verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe en wordt dit daarom meestal ook niet verdragen door mensen met coeliakie. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen.

Daarnaast heb je ook mensen die last hebben van glutensensitiviteit. Het is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies last van hebben omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met klachten. Glutensensitiviteit behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maagdarmklachten. Deze mensen hebben er ook altijd baat bij om glutenvrij te gaan eten,

Tarweallergie

Tarweallergie is een voedselallergie. Er worden antilichamen geproduceerd tegen bepaalde allergenen die in tarwe zitten. Symptomen die kunnen optreden zijn huidproblemen, astma en concentratie problemen,

Als je vermoedt dat je lijdt aan coeliakie, glutensensitiviteit of tarweallergie, raadpleeg dan altijd een huisarts.

gluten

Variatie is van groot belang voor een verstandig eetpatroon. In plaats van iedere ochtend brood met kaas of chocopasta. Maar er is een verschil tussen compleet glutenvrij en af en toe bewuster kiezen.

Volgende week zal ik mijn top 3 favoriete glutenvrije recepten met jullie delen! Natuurlijk vind ik het ook leuk een recept voor jullie te creëren, dus heb jij iets wat je heel graag wil eten, maar je mag geen gluten? LET ME KNOW!

Liefs,
Charlie’s Kitchen

PS: Dit bericht is gesponsord, nieuwsgierig? Lees deze blog!

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

2 reacties op “Feiten en Fabels over gluten”

 1. Avatar
  Nele Decraecker

  Een poptart (ik mag namelijk ook geen zuivel), een recept voor broodjes/pistoletjes of van die chocolade broodjes of croissant lijken mij ook leuk 🙂

 2. Pingback: Mijn top 3 glutenvrije feestelijke recepten! - Charlie's Kitchen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches