Er wordt veel gesproken over gluten. Iedereen schijnt er tegenwoordig last van te hebben. Mijn eerste baantje jaren terug was bij Humphreys in Amsterdam, er hing op het prikbord in de kleedkamer een hele lijst met informatie over allergieën zoals coeliakie: welke gerechten en ingrediënten wel toegestaan waren en welke niet. Volgens mij had werkelijk niemand nog een idee wat gluten waren toen, laat staan wat coeliakie was.

 

gluten

Inmiddels leven we in een tijd waar iedereen ineens een “gluten intolerantie” heeft of gevoelig is voor gluten, zonder dat men echt weet wat gluten nu eigenlijk zijn. De bladen staan er vol mee en de supermarkten bieden van alles aan. De meest bekende op dit terrein is Schär, o.a. te koop bij Albert Heijn. Van crackers tot meel, broodjes, koekjes en nog veel meer bieden zij geheel glutenvrij aan. Op de website hebben ze dan ook ontzettend lekkere recepten staan op je om weg te helpen bij een glutenvrij dieet (www.schaer.com). Schär is een expert op het gebied van glutenvrij eten en biedt veel informatie hierover op de website. Ik zette de feiten en fabels voor je op een rij:

gluten

Feiten

  • Gluten zitten van nature onder andere in tarwe, rogge, gerst en spelt.
  • In Europa lijdt tot 1% van de bevolking aan coeliakie, voor Nederland zijn dit ongeveer 170.000 personen. De diagnose is slechts gesteld bij ongeveer 35.000 personen. Dit betekent dus dat er nog 125.000 personen aan coeliakie lijden, zonder dat ze hiervoor zijn gediagnosticeerd. Steeds meer mensen hebben bovendien last van glutensensitiviteit. Experts schatten dat 1,5% tot 6% van de bevolking (vooral vrouwen) lijdt aan glutensensitiviteit.
  • Vlees, vis, fruit, groenten maar ook veel zuivelproducten, rijst, maïs, aardappelen en peulvruchten zijn van nature glutenvrij. Pas wel goed op met kant-en-klare gerechten, hier kunnen bijvoorbeeld glutenbevattende sauzen in zitten. Daarnaast zijn van nature glutenvrije producten vaak gepaneerd, met meel bestrooid of gefrituurd in beignet beslag. Dit maakt de producten gluten houdend en dus niet toegestaan in een glutenvrijdieet.
  • Let ook op in de keuken dat je niet tijdens de opslag en de bereiding met gluten in aanraking komt. Zelfs een kruimel met gluten erin kan bij de iemand met coeliakie tot ernstige klachten leiden. Maar denk ook aan kruisbesmetting. Zorg dat je altijd twee soorten keukengerei hebt: een set voor glutenvrije producten en een set voor gluten houdende producten.

Fabels

  • Speltbrood is goed voor mensen die geen gluten willen eten (zit boordevol gluten!)
  • Gluten zitten alleen in brood. In het aanbod tegenwoordig is het soms moeilijk om de producten eruit te pikken waar geen gluten in zitten. De volgende producten bevatten altijd gluten: tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en keenkorn. Alle daaruit samengestelde levensmiddelen bevatten ook gluten zoals: meel, griesmeel, gort, zetmeel, vlokken (muesli), paneermeel en deegwaren. In de volgende verwerkte producten zitten ook gluten: brood, gnocchi, pizza, pasta, noedels, gebak, bladerdeeg, koekjes, mueslirepen en bier. Daarnaast zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die mogelijk gluten bevatten. Het is altijd goed om de lijst met ingrediënten op de verpakking te controleren. Best een uitdaging dus, maar gelukkig zijn er ook speciale glutenvrije producten. Er zijn merken, zoals Schär, die speciale glutenvrije producten, zoals brood, pasta, cakes, koekjes en snacks produceren.
  • Gluten zijn slecht voor je gezondheid. Gluten zijn een eiwit dat zit in graansoorten zoals tarwe, haver, gerst, dinkeltarwe (spelt), rogge, kamut en triticale. Tegenwoordig hebben veel mensen het gevoel dat het eten van granen (bijv. tarwe) niet gezond is. Dit is echter niet bewezen. Door granen weg te laten in het dagelijkse eetpatroon mis je essentiële voedingstoffen en kan er een gebrek ontstaan aan bijvoorbeeld voedingsvezels, vitamine B1, foliumzuur, jodium en ijzer. Gluten zijn alleen schadelijk voor mensen met de aandoening coeliakie. Ook mensen met de diagnose glutensensitiviteit hebben baat bij een glutenvrij dieet.

gluten

 

 

 

De gevolgen van gluten intollerantie

De mensen die echt niet tegen gluten kunnen, lijden aan Coeliakie. Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten niet verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe en wordt dit daarom meestal ook niet verdragen door mensen met coeliakie. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen.

Daarnaast heb je ook mensen die last hebben van glutensensitiviteit. Het is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies last van hebben omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met klachten. Glutensensitiviteit behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maagdarmklachten. Deze mensen hebben er ook altijd baat bij om glutenvrij te gaan eten,

Tarweallergie

Tarweallergie is een voedselallergie. Er worden antilichamen geproduceerd tegen bepaalde allergenen die in tarwe zitten. Symptomen die kunnen optreden zijn huidproblemen, astma en concentratie problemen,

Als je vermoedt dat je lijdt aan coeliakie, glutensensitiviteit of tarweallergie, raadpleeg dan altijd een huisarts.

gluten

Variatie is van groot belang voor een verstandig eetpatroon. In plaats van iedere ochtend brood met kaas of chocopasta. Maar er is een verschil tussen compleet glutenvrij en af en toe bewuster kiezen.

Volgende week zal ik mijn top 3 favoriete glutenvrije recepten met jullie delen! Natuurlijk vind ik het ook leuk een recept voor jullie te creëren, dus heb jij iets wat je heel graag wil eten, maar je mag geen gluten? LET ME KNOW!

Liefs,
Charlie’s Kitchen

PS: Dit bericht is gesponsord, nieuwsgierig? Lees deze blog!