De afgelopen week zagen jullie al van alles voorbijkomen om van jouw Kerst een feest te maken. Maar naast lekkere en inspirerende recepten willen we ook allemaal een glaasje lekkers tijdens de feestdagen.

Welke wijnen en gerechten passen bij elkaar? Ik help jullie op weg naar een feest voor iedereen met deze tafel vol lekkers!

Jullie vroegen aan mij welke betaalbare wijnen je goed kunt combineren met feestelijk eten. Ik ging naar de Aldi, omdat ik zelf vind dat hun wijnen een goede kwaliteit hebben met een lage prijs. Ik kocht drie verschillende, namelijk de Prosecco Spumante Brut, Amarone en een andere prachtige rode wijn: La Margue. Alle drie kosten ze nog geen 10 euro, dus wie nodig jij nog meer uit voor de Kerst?

Hieronder vind je drie gerechten die perfect passen bij de wijnen. Ik heb alle ingrediënten ook bij de Aldi gehaald, dat maakt het wel zo makkelijk. Zullen we dan maar starten met de Prosecco?

Clubsandwich met peper rosbief

Wat heb je nodig:
(voor 1 persoon)

  • 100 gram peper rosbief
  • 1/2 eetrijpe avocado
  • 1 el tomaten tapenade
  • 1 el mayonaise
  • 2 Turkse mini broodjes
  • 1 hand veldsla
  • 1 snufje peper
  1. Leg de twee Turkse mini broodjes ongeveer 3 minuten onder de grill.
  2. Snijd daarna beide broodjes doormidden en leg ze naast elkaar. Smeer de bodem in met avocado en maak af met wat peper. Leg hierop het volgende halve minibroodje en beleg deze met de tomaten tapenade, 50 gram peper rosbief en veldsla. Dan het volgende halve broodje erop en beleg deze met de mayonaise en 40 gram peper rosbief.
  3. Leg tenslotte het laatste stukje brood erop en serveer samen met de Prosecco die een mooie afdronk heeft bij deze peper rosbief uit het feestassortiment.

Zoete aardappelsoep met pittige chorizo

Wat heb je nodig:
(voor ongeveer 4 kommen)

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 liter tuinkruidenbouillon
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 rode ui
  • 1 el kokosolie of olijfolie
  • 200 ml (kokos)room of kokosmelk
  • 150 gram chorizo
  • 1 groene paprika
  • 1 tl chiliflakes
  1. Snijd de aardappel in blokjes, de groene paprika in reepjes, snipper de rode ui en snijd 100 gram chorizo fijn.
  2. Verwarm in een pan de kokosolie en fruit de kerriepoeder en ui ongeveer een minuut aan.
  3. Voeg nu ook de bouillon, zoete aardappel, 100 gram chorizo en groene paprika toe en laat ongeveer 10 minuten tot een kwartiertje koken tot de zoete aardappel zacht is.
  4. Giet nu de soep in een blender (of gebruik een staafmixer) en maak dit samen met de room tot een glad mengsel.
  5. Laat dit tenslotte even 10 minuten op laag vuur staan. Gebruik de overige chorizo op de soep. Serveer met een glas La Margue, een prachtige fruitige rode wijn, die mooi aansluit bij de pit van de chorizo.

Pittige hertenbiefstuk reepjes uit de oven

Wat heb je nodig:
(Voor 4 personen)

  • 400 gram hertenbiefstuk
  • 4 el peper (uit een zakje, het gaat hier om hele peperballetjes)
  • 5 knoflooktenen
  • 5 el olijfolie
  • 2 el tuinkruiden
  • gemalen peper
  1. Snijd de hertenbiefstuk in reepjes. Meng vervolgens in een kommetje 5 el olijfolie met de tuinkruiden en wat gemalen peper.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en pel de knoflook. Haal de biefstuk reepjes door het tuinkruiden mengsel.
  3. Zet een pan op hoog vuur, doe de knoflook en 4 el peper hierin. Bak ongeveer 5 minuten zonder olie of boter. Voeg nu de reepjes hertenbiefstuk toe die je hebt gemarineerd. Bak ongeveer 2 à 3 minuten. Schroei alleen dicht!
  4. Doe het mengsel van de olijfolie en tuinkruiden samen met de hertenbiefstuk reepjes, knoflook en pepers ongeveer 10 minuten in de oven. Let op, bij dikke reepjes blijven ze medium rare. Houd dus goed in de gaten, want bij dunne stukjes worden je reepjes snel “doorbakken”.
  5. Serveer dit bijvoorbeeld als voorgerecht of maak er met zoete aardappelpuree een hoofdgerecht van.

feest

Bij dit prachtige gerecht heb ik een heerlijk glas Amarone ingeschonken. Een krachtige rode wijn die iets zwaarder is, maar heerlijk wegdrinkt met dit mooie stukje vlees.

En? Is dit een feest of niet?

Ik hoop dat ik jullie met deze heerlijke wijnen heb kunnen inspireren om de keuken in te gaan. Lekker genieten van een goed glas wijn, fijn gezelschap en heerlijk eten. Geen uren in de keuken staan, maar gerechten die iedereen kan maken! En dus voor iedereen feest deze Kerst. Kijk hier in de feestfolder van Aldi voor alle heerlijke producten, wijnen en meer kerstinspiratie

Liefs,
Charlie