De eerste verschijnselen van een burn-out - Charlie's Kitchen

De eerste verschijnselen van een burn-out

Dat je een burn-out niet van de ene op de andere dag krijgt weet ik als geen ander. Klachten die je niet herkent, die je vaag vindt of die je negeert. Ervaar jij ook veel spanning en stress en ben jij benieuwd of je misschien ook tegen een burn-out aan zit? Ik beschrijf voor jou de eerste verschijnselen in de hoop dat jij er wel op tijd bij bent.

Een burn-out sluipt erin

Ik schreef weken terug een blog over de dokter die constateerde dat ik een burn-out heb (lees hier), hoe ik hiermee omga (lees hier) en ik schreef een hele persoonlijke blog hoe mijn burn-out echt voor mij voelt (lees hier).

burn-out

Ons lichaam begint adrenaline aan te maken wanneer we in gevaar zijn. Adrenaline is een hormoon dat zorgt dat we alert worden. Mensen die tegen een burn-out aan zitten of er middenin, produceren veel adrenaline. Je ervaart veel stress en je lichaam zit continue in de overlevingsmodus.

Om die continue spanning en stress, en bij sommige mensen zelfs paniek, onder controle te krijgen gaat men vaak meer alcohol nuttigen of roken. Of vanuit emotie vaak heel veel eten of juist heel weinig. Het libido is zeer laag, sociaal doen kost teveel energie en vaak wordt er veel koffie gedronken. Je denkt dat je energie hebt, wat niet zo is, en uitputting van het lichaam en de nieren is het resultaat.

De verschijnselen

Je begint je vervreemd te voelen van jezelf en je zelfvertrouwen daalt meer en meer. Fysiek zijn er verschillende kenmerken die kunnen optreden. Je slaap is minder van kwaliteit (minder diep), je voelt je vaak opgejaagd, je ervaart misschien hartkloppingen of pijn op de borst, buikpijn en hoofdpijn en je hebt een lage weerstand. Het lichaam doet daarom pijn, denk aan je spieren en gewrichten. Vaak gaat dit samen met emotionele reacties, snelle irritatie, onzekerheid, woede-aanvallen, huilbuien en stemmingswisselingen.

Vaak kom je in een ontkenningsfase. Niet gek, want dit is ons beschermingsmechanisme bij verandering van gedrag. Door de onzekerheid en extreme vermoeidheid trek je je steeds vaker terug. Keuzes maken is al teveel, je voelt je hopeloos, hulpeloos en leeg. Je wordt overspoeld door woede, zelfmedelijden en eenzaamheid. Ook voel je je misschien tot last bij anderen en ga je je daarom steeds meer terugtrekken. Je wordt minder sociaal. Dingen die jij eerst zo leuk en belangrijk vond staan ver van je bed, je voelt je vervreemd van jezelf en weet soms niet meer wat goed of slecht is. Je negatieve houding groeit en soms komen hier angstaanvallen en depressieve gevoelens bij kijken. Geestelijke uitputting is het gevolg.

Herkenbaar?

Als je deze blog leest en je herkent heel veel dingen, dan kan ik je echt adviseren contact op te nemen met een specialist die de diagnose van een burn-out kan stellen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter en sneller je kunt herstellen.

De specialist kijkt naar je lichamelijke en geestelijke gesteldheid en het advies zal vaak rust zijn. Rust is gewoon het beste medicijn om jezelf weer terug te vinden.

Liefs,
Charlie

=========================================================

Direct meer energie door meer variatie in de keuken!

Het is een feit: mijn allereerste boek is er!!!!!

En niet zomaar een boek, er staan 70 makkelijke en gezonde recepten in die zo op tafel staan, met producten die je gewoon in de supermarkt haalt. Ik hou van simpel ;-)

Daarnaast deel ik in mijn boek mijn 10 golden rulez voor meer balans in jouw leven en ik deel ook nog eens praktische tips om je energieniveau te verhogen of stabieler te houden! 

Zoals ik al zei: dit is niet zomaar een boek. Hier vind je alles voor een gezonde leefstijl, meer energie, lekker in je vel zitten en vooral een leven #ECHTINBALANS, waar genieten met een grote G voorop staat!

Ik ben zo trots op het eindresultaat, het is echt een cadeautje in de keuken. En ik hoop dat jij net zo enthousiast wordt van dit boek, dat het een deel wordt van jouw keuken en dat je vooral vaker tijd gaat doorbrengen in de keuken. Want de keuken is MAGISCH! Hier heb je mooie gesprekken, verbind je met elkaar en start je basis: energie!

Een kijkje in mijn boek of bestellen doe je hier ←

Wat vinden zij ervan?

‘Een mooi, overzichtelijk boek dat een goede kijk geeft in het gezonde leven van Charlie.’

Hugo Kennis, televisiekok bij 24Kitchen

‘Geweldig om te zien hoe jij de afgelopen jaren bent gegroeid. Je hebt veel geleerd en veel gedaan. Nu ben je een voorbeeld voor vele anderen en deel je jouw waardevolle kennis in dit boek. Ik hoop dat je er veel mensen mee mag inspireren tot hun mooiste leven!’

Michael Pilarczyk, auteur en mindsetcoach

Lienke de Jong, Dear Good Morning, ochtendgekkie, Boek

‘Ik ben geen keukenprinses maar hou wel van lekker en gezond eten. Ik vind het een boek waarvan ik denk ‘dit kan ik ook maken’. Dat maakt mij enthousiast om aan de slag te gaan, ik bleef bladeren. Super mooi en tof boek!’ 

Lienke de Jong, Dear Good Morning

‘Charlie is een van de meest energieke mensen die ik ken. Haar positieve kijk op het leven is bewonderenswaardig, met haar eerste kookboek deelt ze dat met iedereen.’ 

Danny Jansen, televisiekok bij 24Kitchen en kookboekenauteur

Deel op facebook
Facebook
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op google
Google+
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op print
Printen

Welkom

Hi,

Vanaf mijn keukentafel deel ik hier heerlijke recepten. Makkelijk en lekker, maar vooral in balans!

Met meer dan 25.000 unieke bezoekers per maand durf ik toch wel te zeggen dat mijn keuken populair is!

Naast recepten deel ik vanaf mijn keukentafel al mijn tips voor meer energie en neem ik je mee op mijn persoonlijke reis naar het recept voor een leven #echtinbalans.

Liefs,
Charlie

winnaar foodblog awards

Bestel hier je Vitaily pakket!

Volg ons op social media

Facebook

Pinterest

YouTube

Instagram

LinkedIn

Gratis maaltijdplanner!

Vind je het ook zo lastig om elke dag weer een gezonde maaltijd te bedenken? Download dan nu mijn gratis maaltijdplanner en je zet dagelijks een gevarieerde maaltijd op tafel!

OVER DE AUTEUR
GERELATEERDE BERICHTEN

3 reacties op “De eerste verschijnselen van een burn-out”

 1. Avatar

  Wat goed dat je hier over schrijft! Ik had zelf ook nog andere verschijnselen, zoals het niet meer goed kunnen schrijven en lezen en niet kunnen concentreren.

 2. Avatar

  Zo fijn dat je hierover schrijft. Ik herken mezelf er helemaal in, maar naar 7 jaar rond lopen met deze klachten geeft de dokter nog steeds niet de diagnose burn-out, word overal naar toe doorgestuurd maar ook weer weg gestuurd omdat ze me niet kunnen helpen, dus hebben ze het steeds bij het verkeerde eind, en tenslotte moet ik gewoon maar door gaan, maar naar 7 jaar ben ik er wel klaar mee ik kan niet verder zo het heeft gewoon zoveel invloed op heel je leven.

 3. Avatar
  Judith Leenders

  Dag Charlie, mooi geschreven. Het is zeer heftig om mee te maken. Ik heb de eerste maand veel op bed gelegen maar was te moe om te slapen/ uit te rusten. Wat mij helpt is om te bewegen. Wandelen, fietsen, spieroefeningen. Dat hoeft niet op zeer intensief niveau maar wel doen en regelmaat in houden. En onder ogen zien van patronen en loslaten van hetgene wat negatieve energie oplevert. Maar het is pittig. Houd vol. Het komt goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Charlie's Kitchen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches