Met Pasen pakken we massaal uit. Wij van #teamcharlie helpen je graag op weg met een gruwelijk lekker recept. Deze feestelijke cake met pistache en citroen mag niet ontbreken op tafel!

Best of both worlds met pistache en citroen

Laten we de pistachenoot even in het zonnetje zetten. Rijk aan eiwitten, vezels en vitaminen die bijdragen aan meer energie. En zo veelzijdig; heerlijk om pesto mee te maken, los uit de hand te eten maar ook goed toe te voegen aan zoete recepten.

Je kunt deze cake ook zonder pistache maken: dan heb je een simpelere, maar nog steeds bizar lekkere cake. De pistache geeft net dat beetje extra aan deze ultieme zoete zonde en is een showstopper op jouw paastafel. Stiekem wil je dat niet missen hoor!

Pistache-Citroencake, pistachenoten, pistache
Pistache-citroencake

Wat heb je nodig?
(10 personen)

  • 225 gram roomboter zonder zout
  • 225 gram kristalsuiker
  • 2 citroenen (geraspt)
  • 4 eieren
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl citroenextract
  • 80 gram ongezouten pistachenoten

    Topping
    – sap van 1 citroen
    – 125 gram poedersuiker
    – 25 gram gehakte ongezouten pistachenoten

  1. Maak eerst de pistachepasta;
  2. Gooi daarvoor de 80 gram pistachenoten in de kleine kom van de keukenmachine of de chopper van je blender;
  3. Voeg een beetje vloeibare kokosolie (of andere olie) toe en draai in 5 minuten tot een gladde pasta;
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik van een liter met bakpapier;
  5. Klop met een elektrische mixer de boter, suiker en citroenrasp in ongeveer 10 minuten tot een luchtige massa;
  6. Voeg daarna de eieren 1 voor 1 toe. Zet de mixer op een lagere stand en mix het meel erdoor. Zorg dat je stopt zodra al het meel is opgenomen in je mix;
  7. Verdeel het beslag over twee kommen. Voeg bij de een het citroenextract toe en bij de andere de pistachepasta. Meng kort en goed;
  8. Schep beide beslagen om en om in het bakblik. Roer daarna kort door voor het marmer effect. Dit gaat het makkelijkste met een vork;
  9. Zet de cake 55 minuten in de oven op 180 graden. LET OP: iedere oven is anders, dus controleer wel of de cake gaar is;
  10. Haal de cake uit de oven en laat 15 minuten rusten voordat je hem uit het bakblik haalt. Laat volledig afkoelen;
  11. Roer voor het glazuur de poedersuiker en het citroensap door elkaar. Het glazuur is perfect als ‘ie nog schenkbaar is als stroop;
  12. Giet het glazuur over de cake, dit hoeft niet netjes. Strooi de gehakte pistachenootjes er overheen.